Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκεφαλικό: Τα 4 πράγματα που μπορεί να σώσουν τη ζωή

Εγκεφαλικό: Τα 4 πράγματα που μπορεί να σώσουν τη ζωή

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτώνται από το ποια περιοχή του εγκεφάλου έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της απώλειας παροχής αίματος. Συχνά, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πολλαπλά συμπτώματα

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι όταν τμήμα του εγκεφάλου χάνει την παροχή αίματος και το μέρος του σώματος το οποίο ελέγχεται από αυτό το τμήμα σταματά να λειτουργεί. Αυτή η απώλεια παροχής αίματος μπορεί να είναι ισχαιμική λόγω έλλειψης ροής αίματος ή αιμορραγική λόγω αιμορραγίας στον εγκεφαλικό ιστό.

Οπως αναφέρει το iatropedia.gr, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, ή μόνιμη αναπηρία. Υπάρχουν ευκαιρίες για θεραπεία ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά η όποια θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ασθενής, η οικογένεια ή οι παρευρισκόμενοι, πρέπει να καλέσουν άμεσα τις Πρώτες Βοήθειες (166) σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένα παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (γνωστό και ως μίνι εγκεφαλικό) περιγράφει ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που είναι βραχύβιο και κατά το οποίο τα συμπτώματα επιλύονται αυθόρμητα. Αυτή η κατάσταση απαιτεί επίσης εκτίμηση έκτακτης ανάγκης για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Εξ ορισμού, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα ταξινομηθεί ως μίνι εγκεφαλικό, εάν όλα τα συμπτώματα επιλυθούν εντός 24 ωρών.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτώνται από το ποια περιοχή του εγκεφάλου έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της απώλειας παροχής αίματος. Συχνά, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πολλαπλά συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:

*Οξεία αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης, ή γενικευμένη σύγχυση
*Οξεία έναρξη αδυναμίας, ή παράλυση του μισού ή μέρους του σώματος
*Μούδιασμα του μισού ή μέρους του σώματος
*Μερική απώλεια όρασης
*Διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά)
*Δυσκολία ομιλίας ή κατανόησης της ομιλίας
*Δυσκολία στην ισορροπία και ίλιγγος

Τα συμπτώματα του ισχαιμικού και του αιμορραγικού εγκεφαλικού μπορεί να είναι τα ίδια, αλλά οι ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό εκδηλώνουν συχνότερα έντονο πονοκέφαλο και έμετο.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα άτομο παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο

Η γρήγορη δράση είναι καίριας σημασίας, εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άμεση θεραπεία ενός εγκεφαλικού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Πρόσωπο. Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει και δείτε αν η μία πλευρά «γέρνει». Η μία πλευρά του προσώπου μπορεί επίσης να έχει μούδιασμα και το χαμόγελο μπορεί να φαίνεται άνισο.

Ομιλία. Τα άτομα που έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να δυσκολεύονται να μιλήσουν, ή να μην μιλούν καθόλου. Μπορεί επίσης η ομιλία τους να είναι ακατανόητη. Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση και προσέξτε για τυχόν ανωμαλία ομιλίας.

Χέρι. Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια. Υπάρχει αδυναμία ή μούδιασμα από τη μία πλευρά; Αν το ένα χέρι «πέφτει» προς τα κάτω είναι σημάδι εγκεφαλικού.

Τηλέφωνο στο 166! Εάν ένα άτομο εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, καλέστε το 166 και μεταφέρετε το άτομο αμέσως στο νοσοκομείο.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024