Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σχολεία: Τι θα ισχύσει για εξετάσεις, παράταση σχολικού έτους και self test

Σχολεία: Τι θα ισχύσει για εξετάσεις, παράταση σχολικού έτους και self test

Τι ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την παράταση του σχολικού έτους και τις εξετάσεις - Ενδεχόμενο να αρχίσει νωρίτερα τον Σεπτέμβριο η σχολική χρονιά

Στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 του μήνα για τα Επαγγελματικά ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης, η Νίκη Κεραμέως.

Όπως είχε προαναγγελθεί, η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε πως φέτος, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δεν θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Αυτό γίνεται, όπως εξήγησε, για δύο λόγους. «Πρώτον, γιατί αφουγκραζόμαστε τη γενικευμένη πίεση της φετινής χρονιάς και δεύτερον για να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη δια ζώσης εμβάθυνση της ύλης».

Συμπλήρωσε ότι το ΙΕΚ έχει ήδη στείλει προς τα σχολεία οδηγίες σχετικά με την κάλυψη της ύλης στο πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς και οδηγίες για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή τους στη δια ζώσης διδασκαλία.

Ο βαθμός ετήσιας απόδοσης κάθε μαθητή θα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών α’ και β’ τετραμήνου.

Παράταση σχολικής χρονιάς

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η σχολική χρονιά για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία έως τις 25 Ιουνίου και για τα γυμνάσια και τα λύκεια έως τις 11 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν στις 10 Μαΐου.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη δυνατότητα έναρξης των κατατακτήριων εξετάσεων για πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές μετά τις 20 Μαΐου, λέγοντας πως σύντομα θα υπάρξει και αναλυτική ενημέρωση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών και self test

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, είπε πως έχουν εμβολιαστεί 9.500 εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο των αδιάθετων εμβολίων. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 7.000 δόσεις σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. «Απευθύνω ευρύ κάλεσμα προς όλους τους εκπαιδευτικούς μας να θωρακίσουν την υγεία τους, όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες, με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Αναφορικά με τα self-tests, σημείωσε ότι έχουν βγει θετικά 1.753 self tests από μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

«Πάνω από 1.700, ασυμπτωματικοί ως επί το πλείστον, συμπολίτες μας έμαθαν χάρη στα self-tests ότι είναι φορείς του ιού, παρέμειναν χάρη στα σπίτια τους, βάζοντας φρένο στη διασπορά του ιού. Μαζί με το εμβόλιο, πρόκειται για ένα ισχυρό όπλο που έχουμε πλέον στη φαρέτρα μας για τον περιορισμό της πανδημίας, για να σπάσουμε τη μετάδοση του ιού» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, η οποία στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης «για τη συνεργασία τους, τη στάση ευθύνης, την προσαρμοστικότητά τους, την ανταπόκρισή τους σε αυτό το κάλεσμα για την προστασία της υγείας όλων μας», και επεσήμανε ότι με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ «ερχόμαστε άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή μας στην κανονικότητα».

«Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο γι’ αυτό που είναι… Μας βοηθάει να εντοπίσουμε νωρίτερα ανθρώπους οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί. Ήδη στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των self test βρέθηκαν 600 άνθρωποι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν γνώριζαν καν, δεν είχαν την υπόνοια ότι είναι φορείς του ιού, συνεπώς κυκλοφορούσαν και θα είχαν βρεθεί στις τάξεις, με τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

«Έχουμε παραπάνω από 1% των τμημάτων της χώρας τα οποία είναι κλειστά. Όταν ένα κρούσμα επιβεβαιώνεται ως θετικό κλείνει όλο το τμήμα. Έχουμε πάνω από 2% των σχολείων της χώρας τα οποία επίσης είναι κλειστά, βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το άνοιγμα και την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τις 10 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Σημειώνεται, πως τα self test θα συνεχίζουν να διατίθενται δωρεάν και οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα πρέπει να επιδεικνύουν τα αρνητικά τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Πιθανώς νωρίτερα τον Σεπτέμβριο η έναρξη της σχολικής χρονιάς

Πάντως, η υπουργός σε συνέντευξή της το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Yπάρχει ενδεχόμενο να αρχίσουμε νωρίτερα τα σχολεία, εντός Σεπτεμβρίου, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως. Ο λόγος που τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα είναι για να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς φέτος ήταν κλειστά σχεδόν όλη τη χρονιά σημείωσε η υπουργός.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024