Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Δικαιώματα ανδρών»; Οχι ευχαριστώ!

«Δικαιώματα ανδρών»; Οχι ευχαριστώ!

Συνεπιμέλεια και δικαιώματα των μπαμπάδων

Μορφή της νεοσυντηρητικής αντίδρασης στις κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος ήδη από τη δεκαετία του 1970 ήταν και η εμφάνιση κινημάτων που διεκδικούσαν τα υποτιθέμενα «δικαιώματα των ανδρών», υποστηρίζοντας ότι οι «θετικές διακρίσεις» υπέρ των γυναικών τούς έφερναν σε δυσμενέστερη θέση.

Προσφιλές θέμα αυτών των διεκδικήσεων και το ζήτημα των «δικαιωμάτων των μπαμπάδων» που υποτίθεται ότι καταπατώνται από τον τρόπο που εφαρμόζεται το οικογενειακό δίκαιο στα ζητήματα που αφορούν την επιμέλεια των παιδιών.

Η σύνδεση ανάμεσα στη διεκδίκηση «δικαιωμάτων των ανδρών» και τις παραλλαγές μιας συντηρητικής ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις ακροδεξιάς εχθρότητας για τα κινήματα που αγωνίστηκαν ενάντια σε πατριαρχικές πρακτικές δείχνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με αιτήματα που θέλουν να διορθώσουν υπαρκτά προβλήματα ως προς την εφαρμογή του οικογενειακού δικαίου, αλλά με συνολικότερες προσπάθειες οπισθοδρόμησης.

Στοιχείο ακόμα πιο ανησυχητικό εάν αναλογιστούμε την έκταση που έχουν τα φαινόμενα ανδρικών κακοποιητικών συμπεριφορών εντός οικογένειας και ευρύτερα οι μορφές έμφυλης βίας. Γιατί είναι ένα πράγμα η διαρκής προσπάθεια για ολοένα και πιο ισότιμη κατανομή των οικογενειακών βαρών και για συναινετική και με κριτήριο το συμφέρον των παιδιών (και όχι τις ιδιότυπες «προβολές ισχύος» των γονέων) αντιμετώπιση των ζητημάτων επιμέλειας και άλλο η απόπειρα «υποχρεωτικής» διόρθωσης μιας υποτιθέμενης αδικίας σε βάρος των ανδρών.

Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη αλλαγών στο οικογενειακό δίκαιο και την πολιτική για την οικογένεια. Αρκεί να αναλογιστούμε το παραπάνω από ώριμο αίτημα για την αναγνώριση του δικαιώματος γάμου όπως και του δικαιώματος τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ή την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης αποφεύγοντας και τη συγκάλυψη και τον κίνδυνο επιπλέον θυματοποίησης όσων υπέστησαν την κακοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για τις αναγκαίες κοινωνικές παροχές που υποστηρίζουν τις οικογένειες, από την επέκταση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι την επέκταση (και εφαρμογή στην πράξη) των αδειών που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024