Μια συζήτηση ανοιχτή στο κοινό από ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς θα ξεδιαλύνει επιτέλους το τοπίο

Στην Ελλάδα, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και άλλες σχετιζόμενες με αυτές υποστηρικτικές δομές, έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτές οι περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης οδήγησαν αρκετές υπηρεσίες να υπολειτουργούν, ενώ πολλά μη κερδοσκοπικά κέντρα κοινότητας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και πολύ εξειδικευμένα ιδρύματα, τέθηκαν σε αναστολή. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των κακοποιημένων ή παραμελημένων παιδιών που εισήχθησαν για προστασία σε παιδιατρικά νοσοκομεία αυξήθηκε δραματικά.

Στην παρούσα κατάσταση οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της πανδημίας COVID-19 καθώς και τα επακόλουθα μέτρα απαγορεύσεων και περιορισμών, αναμένεται να πλήξουν τους πιο ευάλωτους. Αναμένεται επίσης ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα επηρεαστούν πολύ, λόγω της μακροχρόνιας αποχής από τη δια ζώσης εκπαίδευση. Συνήθως, τα καταστροφικά συμβάντα μεγάλης κλίμακας συνοδεύονται από αυξήσεις στη μετατραυματική διαταραχή στρες (PTSD), κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή χρήσης ουσιών, διαταραχές ύπνου, διαφόρων τύπων άλλων ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών, ενδοοικογενειακή βία και παιδική κακοποίηση.

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, οι Γιατροί του Κόσμου μέσω του προγράμματος Open Minds 21 προωθούν την ψυχική υγεία και την ευεξία στην κοινότητα και έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των ευάλωτων πληθυσμών, τόσο μεταναστών και προσφύγων όσο και ημεδαπών που ζουν στην ανέχεια, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε ψυχική και κοινωνική υποστήριξη και εξασφαλίζοντας ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Ο ειδικός Ψυχικής Υγείας (εθελοντής στους Γιατρούς του Κόσμου) Ιωάννης Καλυβόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων:

«Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του J., ενός ενήλικα άνδρα με καταγωγή από το Καμερούν, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο βίωσε την αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και αγχωδών εκδηλώσεων, εξαιτίας των απαγορευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι οργανώσεις καθώς και μια εκκλησία όπου πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του, αναγκάστηκαν είτε να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους είτε να λειτουργήσουν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Επιπρόσθετα, η οργάνωση όπου παρείχε τα μαθήματα ελληνικών που παρακολουθούσε, αναγκάστηκε να προσφέρει την παράδοση των μαθημάτων μόνο διαδικτυακά. Εξαιτίας της έλλειψης σταθερού πλαισίου διαβίωσης δεν έχει πάντα πρόσβαση στο διαδίκτυο και η επαφή με τους συμμαθητές του ήταν διακεκομμένη.

Όλες αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα να ενταθεί η αίσθηση μοναξιάς και να απομονωθεί ακόμα περισσότερο. Έτσι, το ενδιαφέρον να παρακολουθήσει άλλες δράσεις μέσω διαδικτύου είχε μειωθεί καθώς δεν είχε αυτό που του έλειπε περισσότερο, την ανθρώπινη επαφή και την έμπρακτη αίσθηση προσφοράς και παραγωγικότητας. Μέσα από τις εβδομαδιαίες συνεδρίες του προγράμματος Open Minds 21, σε ένα κλίμα ασφάλειας και αποδοχής καταφέρνει να δημιουργήσει μια σχέση η οποία είναι ταυτόχρονα ανακουφιστική και συμπονετική ως προς τον εαυτό του.

Είναι αλήθεια, πως βρισκόμαστε μπρος σε ένα σύνθετο σταυροδρόμι παγκοσμίως. Εξακολουθούμε να περνάμε δύσκολες στιγμές μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού και είναι πιθανό η συνέχεια να έχει ακόμα περισσότερες προκλήσεις.»

Το πρωί της Παρασκευής 23/4 και ώρα 11:00 θα διεξαχθεί Ανοικτή Συζήτηση  με θέμα “Η Επίδραση του Covid19 στην Κοινότητα και την Ψυχική Υγεία των Παιδιών” στο πλαίσιο του προγράμματός Ψυχοκοινωνικής
Υποστήριξης OPEN MINDS 21.

Συμμετέχουν:

• Χαρά Τζιουβάρα, Παιδίατρος, Πρόεδρος των ΓτΚ Ελλάδας
• Ιωάννης Καλυβόπουλος, Παιδοψυχολόγος, Γιατροί του Κόσμου
• Στεφανία Τέκου, Κοινωνική Λειτουργός, Το Χαμόγελο του Παιδιού
• Μαρία Καλδάνη, Head of Human Development, Child Protection
Unit, The HOME Project
• Χαρά Τσεβδομαριά, Ψυχολόγος, Κοινωνικό Πολυϊατρείο
Θεσσαλονίκης, Γιατροί του Κόσμου

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δήμητρα Αθανασοπούλου

Για να συνδεθείτε στην Ανοικτή Συζήτηση:
https://bit.ly/3n8a75S
Meeting ID: 577 319 9045
Passcode: NjSjj4

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω της σελίδας των Médecins du Monde Greece – Γιατρών του Κόσμου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr