Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν : Σχέδια κατασκευής και δεύτερου καναλιού - Πώς θα εκβιάζει Ρωσία και ΗΠΑ

Ερντογάν : Σχέδια κατασκευής και δεύτερου καναλιού – Πώς θα εκβιάζει Ρωσία και ΗΠΑ

Στα σχέδια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή και δεύτερου καναλιού, με στόχο την αλλαγή του γεωστρατηγικού στάτους και τον εκβιασμό Ρωσίας και ΗΠΑ, αναφέρεται ρωσικό δημοσίευμα.

Αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνή πολιτική, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ίσως η κύρια πηγή «τρανταχτών» ειδήσεων για τη δημοσιογραφική κοινότητα, σημειώνεται σε ρωσικό δημοσίευμα.

Ξέχασαν την ταπείνωση…

Είναι ηγέτης αυταρχικός, ριζοσπαστικός, αλλά πολύ δημιουργικός και φιλόδοξος, που προβαίνει διαρκώς σε ενέργειες υψηλού προφίλ, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Οι δημοσιογράφοι ξέχασαν την ταπείνωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν ο Ερντογάν αμφισβήτησε την τύχη της Σύμβασης του Μοντρέ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης» (εναλλακτική λύση του Βοσπόρου) που σχεδίασε ο ίδιος «δεν έχει καμία σχέση με τη Σύμβαση του Μοντρέ».

Από τυπική άποψη, είναι, γενικά, σωστός.

Είναι σαφές ότι το κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη σύμβαση που υπογράφηκε περισσότερα από 80 χρόνια πριν την έναρξη της κατασκευής του, και η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να ρυθμίζει μόνη της ποια πλοία θα διέρχονται από αυτό και υπό ποιες συνθήκες.

Η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά

Η Σύμβαση του Μοντρέ αναφέρεται στα Στενά και το υπό κατασκευή Κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν έχει καμία σχέση με αυτήν, αλλά ταυτόχρονα δεν την υπονομεύει.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ξεκινώντας η Αγκυρα την κατασκευή του δεύτερου καναλιού – εναλλακτική λύση στη διαδρομή Δαρδανελίων από το Μαρμαρά στο Αιγαίο Πέλαγος – η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά.

Οχι, η Τουρκία δεν θα θάψει τη σύμβαση. «Εμείς, όπως και πριν, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τη Σύμβαση του Μοντρέ. Περιορίζει σαφώς τον τρόπο διέλευσης των πολεμικών πλοίων. Συνεχίζουμε να την εφαρμόζουμε, κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αυτό », υπόσχεται ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και τα πλοία μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων θα περνούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

Ωστόσο, παράλληλα με αυτό, η Αγκυρα θα αποκτήσει άλλο ένα πέρασμα, μέσω δύο νέων καναλιών – εντελώς υπό τον έλεγχό της.

Επιπλέον, δεν μιλάμε για τα Στενά, αλλά για τεχνητά κανάλια – και οι τούρκοι δικηγόροι σίγουρα θα βρουν κάποιο λόγο να τα αφαιρέσουν εν μέρει από τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και να διασφαλίσουν πλήρη τουρκική κυριαρχία.

Δεν θα είναι το μοναδικό

Σε γενικές γραμμές, η ίδια η Τουρκία θα καθορίσει ποιος και υπό ποιες συνθήκες θα περνάει από αυτά τα κανάλια.

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν, στην πραγματικότητα, κατέστησε σαφές ότι το κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν θα είναι το μοναδικό – η Τουρκία θα κατασκευάσει ακόμη ένα για να μην εξαρτάται καθόλου από τη Σύμβαση του Μοντρέ.

Αντίθετα, πολλοί άλλοι θα εξαρτώνται από την Τουρκία.

Και δεν αφορά μόνο την πληρωμή δασμών για τη διέλευση των εμπορικών πλοίων. Μιλάμε για τη διέλευση ξένων πλοίων – ή για τη μη διέλευσή τους. Ολα εξαρτώνται από το ποιος και υπό ποιους όρους θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Ερντογάν.

Για παράδειγμα, δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί δεν αντιτίθενται στη δημιουργία της δικής τους ναυτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Και αν όχι στο έδαφος της Ουκρανίας ή της Γεωργίας, τότε τουλάχιστον στο έδαφος της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας.

Τα αεροπλανοφόρα

Ωστόσο, η Σύμβαση του Μοντρέ δεν το επιτρέπει – αμερικανικό αεροπλανοφόρο δεν μπορεί να εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα, και οι αμερικανικές αρχές, για προφανείς λόγους, δεν μπορούν να το παραχωρήσουν στους Ρουμάνους και να το κρατήσουν υπό τη ρουμανική σημαία.

Αλλά τη στιγμή που οι Τούρκοι κατασκευάσουν τα κανάλια, τότε θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην αμερικανική ομάδα αεροπλανοφόρων να περάσει μέσω αυτών στον Εύξεινο Πόντο – εφόσον βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και της δώσουν πλήρη ελευθερία κινήσεων στη Μέση Ανατολή.

Θα θέτει τους όρους

Ή ακόμη να ενθαρρύνουν την Τουρκία να διεκδικήσει συμφέροντα στην Κριμαία και σε ορισμένες άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Και το πιο σημαντικό, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τον τούρκο ηγέτη να το κάνει αυτό. Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να κατασκευάζει κανάλια στην επικράτειά της και να θέτει όρους, καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.

Πηγή: vz.ru, echedoros-a.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024