Η Περιφέρεια Αττικής και η ομσπονδία των Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ προχωράνε από κοινού στον σχεδιασμό και τη συνδιαμόρφωση βιώσιμης λύσης για τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου.

Λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα στέγασης των Ρομά στο Νομισματοκοπείο καλούνται να βρουν από κοινού η Περιφέρεια Αττικής και η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναφέρει πως: “Σε συνέχεια της επίσκεψης-αυτοψίας, που πραγματοποιήσαμε από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον καταυλισμό Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου, το Σάββατο 17/04/2021, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ξεκίνησε διαβουλεύσεις και επαφές με πρώτη την Περιφέρεια Αττικής και την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, κ. Μαρία Ζέρβα, για τη συνδιαμόρφωση του σχεδίου δράσης στην περιοχή.

«Είμαστε εξ αρχής σε καθημερινή διαβούλευση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δεσμεύομαι με την αμέριστη στήριξη του Περιφερειάρχη Αττικής να καινοτομήσουμε με πράξεις ουσίας στο πεδίο, με στόχο να εκσυγχρονίσουμε την Αττική μας, με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικής πολιτικής ολιστικής παρέμβασης. Τέλος στα παραπήγματα, τέλος στις σκηνές ντροπής που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το σύγχρονο νομικό και πολιτικό πολιτισμό μας!», συνεχίζει η ανακοίνωση σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μέσω ΣΔΙΤ θα προχωρήσει το σχέδιο στέγασης των Ελλήνων Ρομά

Θα υπάρξει συνέχεια με συναντήσεις εργασίας και με τους άλλους προτεινόμενους προς συνεργασία και κοινή δράση φορείς, όπως το Δήμο Χαλανδρίου, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών, τα μεγάλα Ιδρύματα της χώρας και με ιδιώτες ώστε να δοθεί με όρους ΣΔΙΤ άμεσα οριστική λύση στο μακροχρόνιο στεγαστικό έλλειμα των Ελλήνων Ρομά στην περιοχή του Νομισματοκοπείου.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: “Εργαζόμαστε για τον από κοινού σχεδιασμό και σύνταξη διαδραστικής, σύγχρονης και τεκμηριωμένης επιστημονικά πρότασης – βιώσιμης ολιστικής λύσης σε τέσσερις τουλάχιστον φάσεις υλοποίησης.

  •  επικαιροποίηση, συμπλήρωση και προσαρμογή της ήδη υφιστάμενης καταγραφής από το τοπικό παράρτημα Ρομά, Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Χαλανδρίου, με την αληθινή αποτύπωση του προφίλ και των πραγματικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής
  • σύσταση ομάδας εργασίας από μεσίτες, λογιστές, συμβολαιογράφους, πολιτικούς μηχανικούς κτλ. για διενέργεια έρευνας προς εξεύρεση διαμερισμάτων και οικίσκων προσβλέποντας στη δημιουργία «τράπεζας ακινήτων»
  • μετεγκατάσταση με ολιστική προσέγγιση, ενδυνάμωση και στήριξη στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της απασχόλησης και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, ώστε να θωρακιστούν συνολικά σαν μετεγκατεστημένοι πολίτες.
  • μετατροπή και αρχιτεκτονική – πολεοδομική διαμόρφωση του χώρου που προκύπτει σε πάρκο, όπου θα φιλοξενηθεί είτε μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς των Ρομά, είτε μουσική ακαδημία Ρομά, είτε το μνημείο της Γενοκτονίας των Ρομά, είτε το μνημείο θυμάτων εγκλημάτων μίσους, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας”.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ κ. Βασίλειος Πάντζος ανέφερε σχετικά: «Κομβικής σημασίας είναι ο ρόλος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ως συντονιστής στο πεδίο και ισότιμος εταίρος καθ’ όλα τα στάδια, του σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης του όλου πρότζεκτ όπως προστάζει και το δεκαετές σχέδιο για τη στήριξη των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω μίας πολυμερούς εταιρικής σχέσης ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών, Κεντρικής Πολιτείας, Περιφέρειας Αττικής, Δήμου Χαλανδρίου και τοπικής Εκκλησίας. Πρέπει να πρωτοτυπήσουμε, πρέπει με ήθος και αρχές να πειραματιστούμε στην κουλτούρα των συνεργασιών και συμμαχιών, προκειμένου με γνώμονα τη κοινή λογική να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα πενήντα χρόνων. Πάμε αλλιώς…πάμε μαζί».

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ακόμη ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος, νομικός σύμβουλος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, καθώς και οι επιστημονικοί συνεργάτες κ. Γιάννης Μάντζας και κ. Ελισάβετ Βασιλάκη, ενώ έγινε τηλεφωνική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργου Πατούλη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr