Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεοχάρης στο ΚΙΝΑΛ : Απαιτείται εθνική προσπάθεια για τη στήριξη του τουρισμού

Θεοχάρης στο ΚΙΝΑΛ : Απαιτείται εθνική προσπάθεια για τη στήριξη του τουρισμού

Θεοχάρης στο ΚΙΝΑΛ: «Απαιτείται εθνική προσπάθεια για τη στήριξη του τουρισμού - Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με ξεκάθαρο στόχο για το άνοιγμα στις 14 Μαΐου»

«Αυτή τη στιγμή, απαιτείται στήριξη της εθνικής προσπάθειας για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού και την ανάκτηση του χαμένου εδάφους», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ. Και προσέθεσε πως «η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει το σχεδιασμό της για το ασφαλές άνοιγμα στην Υγειονομική Επιτροπή και προχωρά σύμφωνα με τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων».

Τόνισε ότι τα πρωτόκολλα λειτουργίας «υπάρχουν και ισχύουν, στη βάση όσων εφαρμόστηκαν πέρυσι, καθώς αποδείχθηκαν άκρως επιτυχημένα και αποτελεσματικά», ενώ οι ρυθμίσεις είναι κοινοποιημένες στην αγορά.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε μια καθαρή εικόνα στο εξωτερικό, κάτι που επιτυγχάνουμε με τις διμερείς συμφωνίες τις οποίες συνάπτουμε», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε η πρώτη χώρα που έχουμε δώσει έναν ξεκάθαρο στόχο με το άνοιγμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει για τις 14 Μαΐου».

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι «πέρυσι, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έπληξε τη χώρα μας νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη» και απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να λέτε ότι το άνοιγμα του τουρισμού επιδείνωσε την κατάσταση, τη στιγμή που τον Αύγουστο είχαμε 180 κρούσματα σε 3 εκατ. τουρίστες. Το δεύτερο κύμα ήρθε στη χώρα μας τον Οκτώβριο, όχι τον Αύγουστο του 2020. Επίσης, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για έσοδα 3 δισ. ευρώ, καταφέραμε τελικά να έχουμε έσοδα 35% περισσότερα, φτάνοντας στα 4,3 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα επιμέρους σημεία έθεσε με την επίκαιρη ερώτησή του το ΚΙΝΑλ:

– Για τα self tests: «Η χώρα μας πρωτοπορεί και στον τομέα των self tests, τα οποία αποτελούν ένα βασικό εργαλείο θωράκισης της άμυνάς μας απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που τα παρέχει δωρεάν».

– Σχετικά με το άνοιγμα των βόρειων χερσαίων συνόρων: «Υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός και πρωτόκολλα λειτουργίας, παράλληλα με το αποτελεσματικό σύστημα τυχαίων ελέγχων με τον αλγόριθμο «EVA». Πρόκειται για μια δυναμική και απαραίτητη διαδικασία. Ανοίγουμε τα χερσαία σύνορα στον Προμαχώνα και στο Νυμφαίο διότι έχουμε σχέδιο, το οποίο και υλοποιείται. Φέτος ανοίγουμε όλους τους διασυνοριακούς σταθμούς, σταδιακά, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις 14 Μαΐου. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο, την ώρα που το σχέδιο αυτό ήδη υλοποιείται».

Προσέθεσε, επίσης, ότι από τις 19 Απριλίου οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ μπορούν να μας επισκέπτονται, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα και να υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχουν COVID-Free νησιά: «Εμείς λέμε πως όλη η χώρα είναι ασφαλής. Με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος υλοποιείται από το στρατό, για επιχειρησιακούς λόγους και μόνον, εμβολιάστηκαν κάποια κυρίως ακριτικά νησιά».

Ως προς τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως «δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, εξαρτάται και από τις εταιρείες παραγωγής και από τις συμφωνίες της ΕΕ».

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, δεσμεύτηκε ότι «θα έχουν προτεραιότητα όσον αφορά στον εμβολιασμό, ώστε να υποστηρίξουμε το προϊόν μας  και κυρίως να δημιουργήσουμε ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μεταφράζεται σε τείχος εμπιστοσύνης».

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στήριξε τους εργαζόμενους με το Πρόγραμμα «Γέφυρα» «και θα συνεχίσουμε τη στήριξη», όπως είπε, «με όσα μέτρα χρειαστούν», ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση στήριξε επίσης κλάδους της αγοράς, «όπως η κρουαζιέρα, κάτι που φαίνεται και φέτος. Ενισχύουμε ουσιαστικά και έμπρακτα τον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων, διότι χτίζουμε μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον τουριστικό κλάδο».

Ο κ. Θεοχάτης ευχαρίστησε τον ιδιωτικό τομέα για τη συνεργασία του, τονίζοντας πως «η επιτυχία του περσινού ανοίγματος φάνηκε και από τη βράβευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ως το 5ο πιο ασφαλές αεροδρόμιο στον κόσμο και της «Aegean» ως η 4η πιο ασφαλής αεροπορική εταιρεία. Παράλληλα, η βράβευση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ αποδεικνύει τη διεθνή αναγνώριση της χώρας μας στο εξωτερικό».

Και κατέληξε πως στις 14 Μαΐου ανοίγουμε «και το σύστημα θα έχει αναπτυχθεί πλήρως. Δεν μπορείς ξαφνικά να ξεκινήσεις μια ημερομηνία, δεν υπάρχει διακόπτης του τουρισμού. Χρειάζεται χτίσιμο της εμπιστοσύνης. Και όταν λέμε ότι ανοίγουμε, εννοούμε ότι αφήνουμε την αγορά να προχωρήσει σε λύσεις και συμφωνίες. Δίνουμε μια καθαρή εικόνα. Το ότι έχουμε δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία δείχνει ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με σταθερά βήματα. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο εύσημο. Πέρσι, δεν υπήρχε η ίδια γνώση. Φέτος έχουμε και τα εμβόλια και τα «rapid tests», τα οποία και θα αξιοποιήσουμε».

Έχουμε 5 επίπεδα άμυνας

Υπάρχουν 5 επίπεδα άμυνας, τα οποία επιτρέπουν το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, ανέφερε ο Χ. Θεοχάρης. Και εξήγησε ότι η πρώτη προϋπόθεση για να έρθει κάποιος τουρίστας στην Ελλάδα είναι είτε να είναι εμβολιασμένος, είτε να διαθέτει αρνητικό τεστ, είτε να έχει αποδεδειγμένα αναρρώσει.

«Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να έρθει κάποιος στη χώρα μας. Όλοι υπόκεινται σε στοχευμένο έλεγχο, ακόμα και οι εμβολιασμένοι», υπογράμμισε εξηγώντας πως έτσι έχουμε και ένα δεύτερο σύστημα ελέγχου.

Επιπλέον, όπως είπε, «απομονώνονται άμεσα μαζί με τις οικογένειές τους τυχόν κρούσματα. Και γι’ αυτό έχουμε τα ξενοδοχεία απομόνωσης».

Επίσης, αναφέρθηκε στα υγειονομικά πρωτόκολλα, «για τα οποία δουλέψαμε σκληρά μαζί με τους υγειονομικούς και τα οποία έχουν διανεμηθεί σε όλους τους φορείς σε όλη τη χώρα», όπως τόνισε, ενώ δήλωσε πως πλέον υπάρχει και ο εμβολιασμός.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024