Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι σημαίνει να ξεκινάς σήμερα μία startup

Τι σημαίνει να ξεκινάς σήμερα μία startup

Οι ιδέες για τις οποίες υπάρχει χώρος για ανάπτυξη και τι είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να οδηγήσετε τη δική σας startup στην επιτυχία

Υπάρχει χώρος για επιχειρηματικότητα σε μία εποχή κατά την οποία η κρίση της πανδημίας κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας και έχει επηρεάσει τους περισσότερους τομείς της ζωής μας; Και, τελικά, μπορεί κάποιος να βρει το έδαφος εκείνο που χρειάζεται ώστε να καλλιεργήσει την ιδέα του, μετατρέποντάς την σταδιακά σε ένα επιτυχημένο ή καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία; Το 2020 μάς προσέφερε αισιόδοξα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση και στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς συνεχίστηκε η ανάπτυξη, ενώ χρηματοδοτήσεις και εξαγορές έδωσαν το “παρών” σε ένα οικοσύστημα που όχι μόνο αντέχει, αλλά και μπορεί και ωριμάζει ακόμη και μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Υψηλές οι επενδύσεις στη χώρα μας, ακόμη και εν μέσω πανδημίας

Σύμφωνα με το ετήσιο report “Startups in Greece 2020-2021” των Found.ation, EIT Digital και Velocity.Partners, oι επενδύσεις στον τομέα των startups ήταν ιδιαίτερα υψηλές το 2020 στη χώρα μας. Οι 10 κορυφαίες ελληνικές startups κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 115 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων σε όλες τις νεοσύστατες εταιρείες ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ – έτσι κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα με το 2019 παρά την επίδραση της πανδημίας. Υπολογίζοντας και εταιρείες που έχουν ιδρυθεί στο εξωτερικό από κάποιον Έλληνα, οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, ξεπερνώντας σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από μια άλλη έρευνα, του Marathon VC.

Όσον αφορά τις εξαγορές, είχαμε και σε αυτή την περίπτωση μία επιτυχημένη χρονιά για τις startups, με επτά συνολικά exits ελληνικών εταιρειών – περισσότερα από άλλες χρονιές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως κατά μέσο όρο, μια ελληνική εταιρεία φτάνει στο στάδιο μιας επιτυχημένης εξαγοράς έπειτα από οκτώ χρόνια λειτουργίας, ενώ η πρώτη χρηματοδότηση από επενδυτές έρχεται έπειτα από περίπου 3,5 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το 2021 υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια από ποτέ τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους, ενώ με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Επιχειρήσεων παρέχονται στις νεοφυείς επιχειρήσεις επιπλέον ευκαιρίες, ελαφρύνσεις και κίνητρα. Είναι μια χρονιά που ευνοεί τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Σε ποιους τομείς υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη της ιδέας σας

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι στις μέρες μας φυσικά και υπάρχει χώρος ώστε να δημιουργήσετε και να αναπτύξετε τη δική σας startup. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθείτε ωστόσο, όσον αφορά την ιδέα σας και ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που θα σας οδηγήσουν με σταθερά βήματα στην επιτυχία; Το report “Startups in Greece 2020-2021” περιλαμβάνει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την αγορά. Έτσι, εξετάζοντας τους κλάδους στους οποίους επενδύθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης μέσα στο 2020, εκείνοι που κυριάρχησαν αφορούν τις επιστήμες υγείας (HealthTech) καθώς και τους σχετικούς κλάδους των βιοεπιστημών (με ποσοστό 16,16%), κάτι απολύτως λογικό λόγω της επίδρασης της πανδημίας, αλλά και της αυξανόμενης τάσης των τελευταίων ετών για προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Υψηλά ποσοστά χρηματοδοτήσεων (10,17%) συγκέντρωσαν ωστόσο και οι κλάδοι που σχετίζονται με τη λιανική πώληση και το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ ακολούθησαν (9,58%) κλάδοι που σχετίζονται με κοινωνική δικτύωση, ψυχαγωγία και lifestyle, καθώς και οι κλάδοι ενέργειας και υποδομών με το ίδιο ποσοστό. Με ποσοστό 8,38% (και μία αναμενόμενη πτώση λόγω της πανδημίας) βρέθηκε ο κλάδος τουρισμού/φιλοξενίας, ενώ η αγροδιατροφική βιομηχανία συγκέντρωσε ποσοστό 7,18% επί του συνόλου.

Εξετάζοντας τα παραπάνω ποσοστά, μπορείτε να λάβετε έμπνευση όσον αφορά την κατεύθυνση της ιδέας σας, αλλά και το τι έχει πραγματικά ανάγκη η αγορά το επόμενο διάστημα. Ένας κλάδος που δεν εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν οδηγεί στην επιτυχία, αφού το παν είναι να υπάρχει μια πρωτοποριακή ιδέα και αυτή να μπορέσει να στηριχθεί σωστά ώστε να μετουσιωθεί σε προϊόν και να βρει τη θέση της στην αγορά. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι τόσο.

Η σωστή υποστήριξη απαραίτητη για την επιτυχία της startup σας

Μία από τις πρώτες και πιο επιτυχημένες υλοποιήσεις στον χώρο αποτελεί το πρόγραμμα egg – enter•grow•go, το οποίο τρέχει για 8 συνεχόμενα χρόνια (από το 2013), και σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τη Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.

Αποτελείται, μάλιστα, από δύο διακριτές πλατφόρμες υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, τις egg Start-Up και egg Scale-Up. Η πρώτη απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες ή νεοφυείς εταιρείες (έως 3 ετών) με πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες με στόχο να τις υποστηρίξει στα πρώτα τους βήματα, ενώ η δεύτερη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής ανάπτυξης, δικτύωσης και επέκτασης, παρέχοντας μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, να στοχεύσουν στην κατάλληλη πελατειακή βάση, να επιταχύνουν την προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους και να εξασφαλίσουν επιχειρηματική επιτυχία και βιωσιμότητα.

Το πρόγραμμα egg έχει ως στόχο να διευρύνει ακόμη περισσότερο το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας με ένα εύρος καινοτόμων λύσεων που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο εύρος κλάδων δραστηριότητας, όπως επίσης και τη χρηματοδότηση των startup εταιρειών για την ανάπτυξή τους στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Απευθύνεται σε επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν μια πρωτότυπη και καινοτόμα πρόταση που καλύπτει μια ανάγκη ή αξιοποιεί μια ευκαιρία μιας ικανοποιητικού μεγέθους αγοράς και διαθέτουν το ζήλο και το πλάνο να μεγαλώσουν την επιχείρησή τους και να οδηγηθούν στην επιτυχία. Μπορείτε να εγγραφείτε με την ομάδα σας, ενώ, ακόμη και αν δεν έχετε σχηματίσει startup, εάν η επιχειρηματική σας ιδέα είναι καλή, η υποψηφιότητά σας θα γίνει δεκτή ακόμη και χωρίς ομάδα. Η πλατφόρμα για τις φετινές αιτήσεις είναι διαθέσιμη από τις 22 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 10 Μαΐου, για τις εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024