Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφιακές πόλεις : Η νέα πρόκληση για την μετά - Covid εποχή

Ψηφιακές πόλεις : Η νέα πρόκληση για την μετά – Covid εποχή

Ο κοροναϊός αδιαμφισβήτητα έφερε την τεχνολογία πιο κοντά στην καθημερινότητά μας. Η τηλεργασία μπορεί ήδη να εμφανίζεται ως το νέο μοντέλο εργασίας αλλά οι αλλαγές δεν σταμτούν εκεί. Η πρόκληση να μετασχηματιστούν οι πόλεις σε εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα είναι πιο παρούσα από ποτέ.

Η πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει ξεκινήσει πολύ πιο πριν από την πανδημία του κορωναϊού, αλλά τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει άλματα σχετικά με το ψηφιακό περιβάλλον. Εκπαίδευση, υγεία, υπηρεσίες, εργασία προσαρμόζονται στην εξ αποστάσεως πραγματικότητα και εντάσσουν στη λειτουργία τους «έξυπνες» – ψηφιακές μεθόδους.

Την ίδια στιγμή τα κράτη προσπαθούν να ορθοποδήσουν οικονομικά και η τηλεργασία μοιάζει σαν το μόνιμο στήριγμα για κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρει το WEF και οι εργαζόμενοι ανακαλύπτουν στην εργασία από οπουδήποτες λιγότερη πίεση καθώς αποφευγουν τις καθημερινές μετακινήσεις.

Οι άνθρωποι μπορεί να μην ενδιαφέρονται να παραμείνουν εντός των ορίων μιας πόλης όπου βρίσκεται η εργασία τους. Τι σημαίνει όμως αυτό για τις πόλεις που έχουμε χτίσει επίπονα εδώ και δεκαετίες;

Πώς μπορούν οι πόλεις να προσαρμοστούν και να μεταμορφωθούν ώστε να παραμείνουν συνδεδεμένες και ανταγωνιστικές στη «νέα κανονικότητα»;

Ο ρόλος των πόλεων

Οι πόλεις υπήρξαν η κινητήριοα δύναμη ανάπτυξης από πολλές απόψεις. Αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας.

Από το 2019, το Τόκιο ήταν η μεγαλύτερη μητροπολιτική οικονομία στον κόσμο με εκτιμώμενο ΑΕΠ 1,6 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι κορυφαίες πέντε πιο σημαντικές πόλεις είναι οι Νέα Υόρκη, Τόκιο, Λος Άντζελες, Λονδίνο και Σαγκάη – αναμένεται να συνεισφέρουν σωρευτικά 8,5 τρισ. δολάρια στο ΑΕΠ έως το 2035.

Μέχρι την ίδια χρονιά, όλοι οι σημαντικοί παίκτες θα έχουν μετατοπιστεί στην Ασία. Τέσσερις από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις βρίσκονται στην ηπειρωτική Κίνα, άλλες τέσσερις στην Ινδία και δύο στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο ρόλος των πόλεων υπερβαίνει την οικονομία. Φιλοξενούν ανθρώπους και επιχειρήσεις, η γνώση και οι ιδέες κυκλορφορούν διαρκώς.

Οι πόλεις είναι επίσης μια αναπαράσταση της ταυτότητας κάποιου, που χρησιμεύουν ως κοινωνικοί κόμβοι για τους ανθρώπους ώστε να συνδέονται με κοινούς στόχους, σκοπούς και όραμα.

Επιτρέπουν στους ανθρώπους να είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους και στις ανέσεις που επιλέγουν.

Στον κόσμο που γνωρίζαμε, ο ρόλος των πόλεων ήταν η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και οι ευκαιρίες να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν μια αθόρυβη ατζέντα με μη αποδεδειγμένες αποδόσεις στις επενδύσεις. Σήμερα, ωστόσο, οι πόλεις πρέπει να επικεντρωθούν στις ψηφιακές υποδομές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής διατηρώντας ταυτόχρονα τα ταλέντα.

Καθώς μεταβαίνουμε  στην ανάκαμψη, η σημασία της τεχνολογίας για μια πόλη είναι  να την ανακαλύψει εκ νέου και να κρατήσει τη σχέση της μαζί της.

Πρέπει να προωθήσουμε τα διδάγματα της πανδημίας καθώς διαμορφώνουμε εκ νέου τις πόλεις του κόσμου για να χτίσουμε ανθεκτικές και νέες πόλεις που μπορούν να αντέξουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις.

Ψηφιακές πόλεις

Οι πόλεις πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την επόμενη πανδημία ή κρίση – ο μετασχηματισμός πρέπει να ξεκινήσει σήμερα. Μέχρι το 2050, το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις.

Στο πρόσφατο Smart City Index, η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην πρώτη θέση για δεύτερη χρονιά. Ένα κοινό χαρακτηριστικό για τις πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη ήταν ο καλύτερος χειρισμός της πανδημίας αξιοποιώντας την τεχνολογία.

Ο καθηγητής Αρτούρο Μπρις, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας στο IMD, το εξηγεί καλύτερα. «Οι έξυπνες πόλεις δεν είναι η λύση, αλλά η τεχνολογία βοηθά».

Το τρέχον σύστημά μας μπορεί να διστάζει να κάνει αλλαγές καθώς η δημιουργία νέων, εμπνευσμένων πόλεων απαιτεί επανεξέταση και αναμόρφωση των υφιστάμενων κανόνων και κανονισμών.

Ωστόσο, οι έξυπνες πόλεις δεν είναι πλέον απλώς «ωραίες», αλλά μια επιλογή που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις προληπτικά για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα, να παραμείνουν προετοιμασμένες για μελλοντικές κρίσεις και να ευδοκιμήσουν. Οι πόλεις πρέπει να χτίσουν ψηφιακά θεμέλια που να μπορούν να υφαίνουν ένα ολοκληρωμένο και απρόσκοπτο ψηφιακό οικοδόμημα σε δημόσιες και ιδιωτικές σφαίρες.

Αυτό θα τις βοηθήσει να οικοδομήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης για  «ολόκληρη την κοινωνία» ώστε όχι μόνο να ανταποκριθούν και να διαχειριστούν την επόμενη γενιά κρίσεων, αλλά και να χτίσουν έναν πραγματικά έξυπνο και αποτελεσματικό κινητήρα για ανάπτυξη.

Πρόκειται για μια επέκταση της προσέγγισης της ικανότητας για «το σύνολο της κυβέρνησης» (Whole-of-government) που αναφέρεται στον συντονισμό πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών, υπουργείων ή υπηρεσιών του δημόσιου τομέα για να παρέχουν ένα κοινό σύνολο υπηρεσιών ή λύσεων προς τους πολίτες.

Η Σιγκαπούρη αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ενός έθνους που έχει υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση και στη συνέχεια την έχει επεκτείνει σε μια προσέγγιση «ολόκληρης της χώρας».

Τι θα χρειαστεί για τη μετατροπή των πόλεων σε ψηφιακές πόλεις;

Μια ψηφιακή πόλη είναι μια ομπρέλα όπου πολλές τεχνολογίες ενώνονται για τον εμπλουτισμό των ανθρώπων και της κοινωνίας. Θα αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε, ζούμε και μαθαίνουμε.

Για να γίνουν οι ψηφιακές πόλεις πραγματικότητα στην κοινωνία μας, πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, να είμαστε λιγότερο ενοχλητικοί και ταυτόχρονα, να προσφέρουμε τα ζωτικά οφέλη «ποιότητας ζωής» για τους πολίτες.

Πρέπει να αγκαλιάσουμε την καινοτομία και να της επιτρέψουμε να συμβεί οπουδήποτε. Αυτό σημαίνει να δίνονται στους ανθρώπους τα εργαλεία που χρειάζονται και να είμαστε ανοιχτοί σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται, καθώς και να διευκολύνουμε τη συγκέντρωση ιδεών κατά την επανεφεύρεση της πόλης.

Οι ψηφιακές πόλεις γίνονται πραγματικότητα καθώς μιλάμε. Η πανδημία δεν θα κάνει τις πόλεις ξεπερασμένες, αλλά θα επισπεύσει το ρυθμό για αλλαγή και, όσο προχωρά ο χρόνος, ό, τι μαθαίνουμε από τις ψηφιακές πόλεις και η εμπειρία μας από αυτές θα φέρει τεράστια δωρα σε όλη την κοινωνία.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024