Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατασκοπικό θρίλερ: Η Τσεχία απελαύνει 18 ρώσους διπλωμάτες

Κατασκοπικό θρίλερ: Η Τσεχία απελαύνει 18 ρώσους διπλωμάτες

Οι τσεχικές υπηρεσίες Πληροφοριών ταυτοποίησαν ως πράκτορες των υπηρεσιών κατασκοπείας της Μόσχας 18 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, δήλωσε ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Χάματσεκ

Η Τσεχική Δημοκρατία απελαύνει 18 ρώσους διπλωμάτες που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Οι τσεχικές υπηρεσίες Πληροφοριών ταυτοποίησαν ως πράκτορες των υπηρεσιών κατασκοπείας της Μόσχας 18 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, δήλωσε ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Χάματσεκ. «Δεκαοκτώ υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας πρέπει να εγκαταλείψουν την δημοκρατία μας εντός 48 ωρών» πρόσθεσε.

Αδιάσειστα στοιχεία

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» που εμπλέκουν πράκτορες της GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, στην έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού το 2014.

«Εχουμε ικανούς λόγους να θεωρούμε ότι πράκτορες της μονάδας 29155 της GRU είναι αναμεμειγμένοι στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στο Βερμπετίτσε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι έλαβε τις πληροφορίες χθες, χωρίς να εξηγήσει για ποιον λόγο η τσεχική κυβέρνηση δεν είχε ως τώρα πληροφορίες.

«Η έκρηξη προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημίες και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων, αλλά κυρίως σκότωσε δύο συμπατριώτες μας» πρόσθεσε ο τσέχος πρωθυπουργός.

Οι αποκαλύψεις «θα βλάψουν τις ρωσοτσεχικές σχέσεις» προέβλεψε ο Γιαν Χάματσεκ, ο οποίος έχει αντικαταστήσει προσωρινά τον φιλοευρωπαίο προκάτοχό του Τόμας Πέτριτσεκ, ο οποίος απομακρύνθηκε την Δευτέρα από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν επειδή αντιτάχθηκε στην χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V χωρίς το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο Τόμας Πέτριτσεκ είχε επίσης εναντιωθεί σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας σε σχέδιο του πυρηνικού τομέα στην Τσεχία.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την απόπειρα δηλητηρίασης στο Σόλσμπερι το 2018» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην υπόθεση Σκριπάλ.

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Πέμπτη την απέλαση τριών ρώσων διπλωματών που κατηγορούνται για «εχθρικές ενέργειες», αφού οι ΗΠΑ έλαβαν αντίστοιχα μέτρα ως απάντηση σε σειρά εχθρικών ενεργειών που αποδίδονται στην Μόσχα.

Η Τσεχική Δημοκρατία «αποφάσισε όπως φαίνεται να κλείσει την πρεσβεία της στην Μόσχα» δήλωσε διπλωματική πηγή στην Μόσχα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024