Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποκλειστικό MEGA : Σχέδιο λιγότερων αποδείξεων και μειωμένα τεκμήρια

Αποκλειστικό MEGA : Σχέδιο λιγότερων αποδείξεων και μειωμένα τεκμήρια

Σχέδιο για λιγότερες αποδείξεις αναφορικά με το χτίστιμο του αφορολόγητου και μειωμένα τεκμήρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο όπως παρουσιάζει αποκλειστικά το «MEGA Σαββατοκύριακο»

Σχέδιο για λιγότερες αποδείξεις αναφορικά με το χτίστιμο του αφορολόγητου και μειωμένα τεκμήρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο όπως παρουσιάζει αποκλειστικά το «MEGA Σαββατοκύριακο». Το μέτρο θα αφορά τις φετινές δηλώσεις, δηλαδή τα περσινά εισοδήματα των πολιτών.

Ωφελούμενοι θα είναι οι εργαζόμενοι σε αναστολή και οι επαγγελματίες που πλήττονται ή είναι κλειστοί. Αυτές οι κατηγορίες απαλλάσσονται από το όριο αποδείξεων 30% του εισοδήματός τους που ήταν υποχρεωμένοι να έχουν συγκεντρώσει. Ουσιαστικά οι κατηγορίες αυτές γλιτώνουν το πέναλτι φόρου 22%, για όσους δεν συγκεντρώσουν το όριο του 30% των αποδείξεων.

Σχετικά με τους μη πληττόμενους, αναμένεται να έχουν και αυτή μειωμένο όριο αποδείξεων, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το πόσο της % θα είναι αυτό.

Τεκμήρια

Αναφορικά με τα τεκμήρια, θα υπάρχει κούρεμα για σε όσους ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων ή των κλειστών κλάδων. Εντούτοις, το τέλος επιτηδεύματος, παραμένει αμετάβλητο.

Η υποβολή δηλώσεων αναμένεται να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Πληρωμές

Τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου θα πληρωθούν πάνω από 500.000 εργαζόμενοι, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο, το δώρο Πάσχα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, για το διάστημα που ήταν σε αναστολή, το δώρο Πάσχα θα υπολογιστεί με βάση το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή το επίδομα των 534 ευρώ.

Οπως συνέβη και με το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα θα πληρωθεί σε δύο δόσεις, ενώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η δαπάνη θα αγγίξει τα 185 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση για το δώρο Πάσχα αφορά όσους τέθηκαν σε αναστολή το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 30 Απριλίου 2021.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τη διάταξη, «το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών του έτους 2021 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζομένους».

Εξάλλου τη Μ. Τετάρτη θα πιστωθεί το δώρο Πάσχα και στους 50.000 περίπου εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Εως τότε θα καταβληθεί το δώρο και στους υπόλοιπους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιον από τους παραπάνω μηχανισμούς.

Συντάξεις

Ο e-ΕΦΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις Μαΐου από τις 23 του μήνα ως εξής:

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2021 την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9).
Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2021 τη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2021 τη Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 2021.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2021 τη Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 2021.
Το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2021 τη Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 2021.
Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2021 τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.
Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2021 τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.
Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις Μαΐου 2021 όπως το Δημόσιο, την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021. Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Μαΐου 2021 θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.

Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν self – test από Δευτέρα

Με αρνητικά self tests θα προσέρχονται στη δουλειά τους από τη Δευτέρα 19 Απριλίου εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα τόσο στους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όσο και στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, εάν δεν τηρηθεί το μέτρο.

Ειδικότερα, self – test θα κάνουν οι εργαζομένοι σε:
Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων.
Εστίαση.
Μεταφορές χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.
Υπηρεσίες καθαρισμού.
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.
Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μία φορά την εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα τα παραλαμβάνουν από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου από τα φαρμακεία δωρεάν, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ τους.

Το Υπουργείο θα στείλει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων όσων απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Και κάθε εβδομάδα, θα επικαιροποιεί τα στοιχεία, για τυχόν μεταβολές.

Διαδικασία

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους παραπάνω τομείς του ιδιωτικού τομέα:

Θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Θα πηγαίνουν στην κατηγορία που αφορά στους εργαζόμενους.
Θα μεταφέρονται αυτόματα στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr.
Θα πατούν στη «Δήλωση αποτελεσμάτων για ΕΡΓΑΝΗ».
Με αρνητικό αποτέλεσμα self test, εννοείται πως ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του.

Σε περίπτωση που βγει θετικό το self-test του εργαζομένου, τότε πρέπει να ξανακάνει τεστ κορωνοϊού, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, είτε με δικά του έξοδα σε ιδιωτική δομή.

Αν βγει πάλι θετικό το δεύτερο τεστ, τότε θα λαμβάνει μια βεβαίωση για να μπορεί να εξαιρεθεί από την εργασία του και να μπει σε καραντίνα.

Εάν το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ είναι αρνητικό, εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία.

Οι δηλώσεις αποτελεσμάτων self test θα είναι ανοιχτές από τις 19 έως τις 25 Απριλίου.

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Επίσης, είναι υποχρεωτικό ο εργοδότης να ενημερώσει τους εργαζομένους του για το self test.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Δημόσιο
Με αρνητικό self test θα προσέρχονται στην εργασία τους και εργαζόμενοι συγκεκριμένων κλάδων και του δημόσιου τομέα.

Πρόκειται για τους εξής εργαζόμενους:

Υπάλληλοι των ΚΕΠ.
Υπάλληλοι των ΟΤΑ Α’ βαθμού, που μετέχουν στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας.
Δικαστικοί λειτουργοί.
Δικαστικοί υπάλληλοι.

Όλοι οι παραπάνω θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό self test. Τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιδεικνύουν την αρνητική βεβαίωση του τεστ, προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους. Σε αντίθεση περίπτωση, προβλέπονται ποινές σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, που θα φθάνει στην περικοπή των αποδοχών.

Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν από τα φαρμακεία τα self test σύμφωνα με τον ΑΜΚΑ τους και μέσω της σχετικής πλατφόρμας θα δηλώνουν το σχετικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Κάθε εργαζόμενος θα δικαιούται ένα self test την εβδομάδα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024