Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρία είδη μέτρων για κάλυψη των ασθενών από τα συστήματα υγείας

Τρία είδη μέτρων για κάλυψη των ασθενών από τα συστήματα υγείας

Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη για συστήματα υγείας που θα επικεντρώνουν στις ανάγκες των ασθενών και στην επαρκή κάλυψή τους, χωρίς να μένουν οι ιατρικές ανάγκες ακάλυπτες, ιδίως στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Μεγαλύτερα τα προβλήματα πρόσβασης των ασθενών με την πανδημία

Βασικό χαρακτηριστικό των συστημάτων υγείας που επιδεικνύουν καλή απόδοση αποτελεί η ασθενοκεντρική προσέγγισή τους. Η μέτρηση και η κατανόηση του τι είναι πραγματικά σημαντικό για τους ασθενείς και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, παραμένει πρόκληση.

Ταυτόχρονα όμως, μερίδα ασθενών δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες της, ενώ για ορισμένα νοικοκυριά η περίθαλψη μπορεί να γίνει τεράστιο οικονομικό βάρος, οδηγώντας τα στη φτώχεια, λόγω των καταστροφικών επιβαρύνσεων.

Και ενώ στα συστήματα υγείας καταγράφονται μεγάλοι χρόνοι αναμονής για ορισμένες υπηρεσίες, την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους δημόσιους φορείς παροχής περίθαλψης επαρκούν, αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού ή γιατί μένουν κάποιες ομάδες πληθυσμού ακάλυπτες. Επίμονα προβλήματα μπορεί να παραμένουν αθέατα, επειδή δεν μετρώνται.

Η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα προσβασιμότητας στα συστήματα υγείας, ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο των κοινωνικών επιπτώσεων εξαιτίας της κακής υγείας, γεγονός που απαιτεί εξειδικευμένες πολιτικές λύσεις.

Τα στοιχεία αυτά επισημαίνονται σε έκθεση για τις μεθόδους αξιολόγησης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη που παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Η έκθεση με τίτλο: «Βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη μέσω πιο ισχυρών εργαλείων μέτρησης», δείχνει πώς ένα καλύτερο πλαίσιο καταγραφής, μπορεί να επιδράσει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής, μετριάζοντας τις επιπτώσεις από συσσωρευμένα προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά και υγείας.

Tα μέτρα

Συγκεκριμένα, εξετάζει τρία είδη μέτρων:

  • μέτρα δίκαιης κατανομής των παροχών υγείας,
  • κατηγοριοποίηση ασθενών, με τρόπο που έχει δοκιμαστεί πιλοτικά για συγκεκριμένες παροχές περίθαλψης όπως για παράδειγμα ψυχική υγεία, οδοντιατρική, περίθαλψη εγκεφαλικών επεισοδίων,
  • μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την καλύτερη κατανόηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εφαρμογή τέτοιων εργαλείων μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη προοπτική για τους ασθενείς, με πιο ισότιμη παροχή υπηρεσιών υγείας και καλύτερη πρόσβαση όσων είναι πιο ευάλωτοι. Έτσι, η έκθεση στοχεύει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία παρέχοντας νέα ισχυρά εργαλεία μέτρησης για τη μέτρηση της πρόσβασης στην περίθαλψη.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών της Ε.Ε. συν τη Νορβηγία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ, το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συμπροεδρεύεται από ένα κράτος μέλος που εκλέγεται περιοδικά από εκπροσώπους άλλων κρατών μελών και από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024