Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν βλέπει κανένα λόγο να σταματήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν βλέπει κανένα λόγο να σταματήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία.

«Αυτή η συζήτηση δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε αλλαγή της ρωσικής συμπεριφοράς. (…) Πιστεύω ότι θα συνέβαινε το αντίθετο», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δήλωσε πάντως ανοιχτή σε ενδεχόμενο μορατόριουμ μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ για την κατασκευή του σχεδόν ολοκληρωμένου αγωγού, δηλαδή υπέρ μιας προσωρινής αναστολής των εργασιών κατασκευής του.

«Μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό σας αυτό το ερώτημα», είχε πει συγκεκριμένα την Τρίτη μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Στην περίπτωση που ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας ολοκληρωνόταν, η Κραμπ-Κάρενμπάουερ τάχθηκε υπέρ του να εξαρτηθεί η λειτουργία του αγωγού από τη συμπεριφορά της Ρωσίας.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα από τα κύρια σημεία διαφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας εδώ και χρόνια. Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον στις αρχές του έτους δεν επέφερε καμία αλλαγή στο θέμα αυτό. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ευρώπη θα εξαρτάται πάρα πολύ από το ρωσικό αέριο και θέλει να σταματήσει το έργο με την επιβολή κυρώσεων. Οι υποστηρικτές του αγωγού αντιπαραθέτουν στους Αμερικανούς ότι επιδιώκουν απλώς καλύτερες ευκαιρίες πωλήσεων για το υγροποιημένο αέριο τους στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr