Ολοκληρώθηκαν στη Βιέννη οι συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία. Η γενική εντύπωση είναι θετική, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας

Οι συνομιλίες για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας (JPCOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ολοκληρώθηκαν αφήνοντας μία «σε γενικές γραμμές, θετική εντύπωση», σύμφωνα με τη Ρωσία, παρά την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών και μολονότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%.

Οι εκπρόσωποι των συμβαλλόμενων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και Ιράν) συζήτησαν για περίπου δύο ώρες την Πέμπτη στη Βιέννη, προτού επανεκκινήσουν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.

«Η γενική εντύπωση είναι θετική» και μετά τις συνομιλίες αυτές θα ακολουθήσουν «ορισμένες ανεπίσημες συναντήσεις», σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστρία, Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε να έχουν επιστρέψει όλοι στη Βιέννη, έτοιμοι να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις, παρά τις δύσκολες εξελίξεις των τελευταίων ημερών», ανέφερε από την πλευρά του ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ενρίκε Μόρα.

Τις τελευταίες ημέρες, οι χώρες της Δύσης είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Τεχεράνης να ξεπεράσει για πρώτη φορά το όριο του 60% στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ ανησυχητική» αυτή την εξέλιξη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε την Τετάρτη ότι η κίνηση αυτή εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο σοβαρολογεί το Ιράν όσον αφορά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, επαναλαμβάνοντας σήμερα την πάγια θέση της Τεχεράνης, ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας του είναι ειρηνικές και δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr