Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τα μαγικά μανιτάρια «εξίσου αποτελεσματικά με τα αντικαταθλιπτικά»

Τα μαγικά μανιτάρια «εξίσου αποτελεσματικά με τα αντικαταθλιπτικά»

Η ψιλοκυβίνη συγκρίθηκε για πρώτη φορά άμεσα με ένα ευρέως συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό.

Η ψιλοκυβίνη, το ψυχεδελικό συστατικό των λεγόμενων «μαγικών μανιταριών», μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική με τα σημερινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, δείχνει μικρή μελέτη στη Βρετανία.

Προηγούμενες μελέτες με την ψιλοκυβίνη και άλλα ναρκωτικά όπως το ecstacy είχαν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών.

Ωστόσο η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine είναι η πρώτη που συγκρίνει άμεσα την ψιλοκυβίνη με ένα καθιερωμένο σύγχρονο αντικαταθλιπτικό, γνωστό ως εσκιταλοπράμη.

Η ψιλοκυβίνη βρέθηκε να πλεονεκτεί, δήλωσε στο Reuters ο Ρόιμπιν Κάρχαρτ-Χάρις, ο οποίος σχεδίασε τη μελέτη ως επικεφαλής του Κέντρου Ψυχεδελικής Έρευνας στο Imperial College του Λονδίνου.

«Ο ρυθμός αποδρομής ήταν διπλάσιος στην ομάδα της ψιλοκυβίνης σε σχέση με την ομάδα της εσκιταλοπράμης» είπε.

Η κατάθλιψη είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο και οι σημερινές θεραπείες είναι συχνά αναποτελεσματικές ή συνοδεύονται από παρενέργειες που αναγκάζουν κάποιους ασθενείς να σταματήσουν την αγωγή.

Ο Κάρχαρτ Χάρις προειδοποίησε πάντως πως, παρόλο που τα ευρήματα ήταν ενθαρρυντικά, οι ασθενείς με κατάθλιψη δεν πρέπει να δοκιμάσουν μόνοι τους μαγικά μανιτάρια. «Κάτι τέτοιο θα ήταν σίγουρα λάθος κρίσης» τόνισε.

Στη μελέτη συμμετείχαν 59 ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή κατάθλιψη, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη έλαβε μια υψηλή δόση ψιλοκυβίνης μαζί με ένα ψευδοφάρμακο, ενώ η δεύτερη έλαβε εσκιταλοπράμη με μια δόση ψιλοκυβίνης τόσο μικρή ώστε να μην έχει αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός αυτός εξασφάλιζε ότι οι δύο ομάδες ήταν όσο πιο όμοιες γίνεται για λόγους σύγκριση.

Απόκριση στη θεραπεία, η οποία ορίστηκε ως μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τουλάχιστον 50% σε μια καθιερωμένη κλίμακα, καταγράφηκε στο 70% των εθελοντών στην ομάδα της ψιλοκυβίνης και στο 48% στην ομάδα της εσκιταλοπράμης.

Επιπλέον, το 57% των εθελοντών στην ομάδα της ψιλοκυβίνης παρουσίαζε ύφεση των συμπτωμάτων έξι εβδομάδες μετά την έναρξη του πειράματος, συγκριτικά με 28% στην ομάδα της εσκιταλοπράμης.

Οι μαρτυρίες των εθελοντών, είπε ο Χάρις, υποδεικνύουν ότι το ψυχεδελικό ναρκωτικό προσφέρει πιο «θεμελιώδες» αποτέλεσμα σε σχέση με την εσκιταλοπράμη, η οποία ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI).

«Πιστεύω ότι φτάνει πιο κοντά στη ρίζα του κακού» είπε ο ερευνητής. «Υπάρχει μια γνωσιακή διάσταση στη θεραπεία, μια αποκαλυπτική διάσταση, στην οποία οι ασθενείς αναφέρουν πως νιώθουν ότι καταλαβαίνουν καλύτερα γιατί είναι καταθλιπτικοί» είπε.

Ο ερευνητής προειδοποίησε, τέλος, ότι η λήψη ψιλοκυβίνης χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Οι εθελοντές της μελέτης έλαβαν την ουσία σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες παρουσία δύο ψυχοθεραπευτών.

Sports in

Μια πολύ μεγάλη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό

Τα 17 μετάλλια που έχει κατακτήσει η χώρα μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοίγουν νέους ορίζοντες στην ελληνική κολύμβηση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024