Η τουριστική σεζόν ξεκινά και σε λίγο διάστημα οι εικόνες από τις παραλίες , τα μπαρ και τα σοκάκια της Χώρας στη Μύκονο θα κάνουν το γύρο του κόσμου.

Όμως, η αγωνία των επαγγελματιών πέραν των μέτρων για την πανδημία είναι εάν η Μύκονος θα κυριαρχήσει για το τουριστικό της προϊόν ή για λάθος λόγους , όπως τα παράνομα πάρτυ στις βίλλες.

Οι επαγγελματίες της Χώρας με το σωματείο τους προειδοποιούν και ζητούν μέτρα για να αποφευχθεί η προβολή της αρνητικής πλευράς την οποία ενισχύουν εικόνες και πληροφορίες από τα παράνομα πάρτυ στις βίλες.

Tο ΣΕΕΧΩΜ – Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου – καταγγέλλει ανομία, φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες ενέργειες στα παράνομα πάρτυ και αναδεικνύει το γεγονός ότι η ενίσχυση των αστυνομικών πέρυσι έφερε πενιχρά αποτελέσματα.

«Τα πάρτυ στις παράνομες βίλες – με εκατομμύρια φοροδιαφυγή και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα και παράνομες πράξεις και δράσεις – δεν αντιμετωπίστηκαν και χρειάζεται ισχυρότερη βούληση σε συνδυασμό με τεχνολογικά μέσα για να παταχθούν. Είναι αυτονόητο ότι εκτός των διοργανωτών –που πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν ή παρουσιάζονται «αχυράνθρωποι»- ευθύνες και αυστηρά πρόστιμα πρέπει να αποδίδονται και στους ιδιοκτήτες των κατοικιών».

Εμμέσως, αναφέρουν πως υπάρχουν φαινόμενα συναλλαγών κάτω από το τραπέζι που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Οι αυθαιρεσίες – όλων των ειδών- των Ελεγκτικών Μηχανισμών μπορούν και πρέπει  αποτελέσουν για τις υπηρεσίες Εσωτερικών Υποθέσεων των συναρμόδιων υπουργείων και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, βασική προτεραιότητα. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο , με συνεννόηση και όχι κατ’ ανάγκην με κατασταλτικά μέσα , πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για το ωράριο λειτουργίας των παραλιών, της μουσικής και των πάρτυ που οργανώνονται νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και αδιαφορώντας για το νομοθετικό πλαίσιο».

Τα παράνομα πάρτυ ενισχύθηκαν και από το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 τα μεσάνυκτα, λόγω της πανδημίας  υποστηρίζουν οι επαγγελματίες και προτείνουν μια σειρά μέτρων για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. «Θεωρούμε αδιανόητο να επαναληφθούν τα λάθη της περυσινής σεζόν με τον περιορισμό του ωραρίου στις 12 το βράδυ που ουσιαστικά αποτέλεσε ταφόπλακα για τα καταστήματα εστίασης του παραδοσιακού οικισμού. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης  αύξησε αντί να μειώσει τον υγειονομικό κίνδυνο – πολύ χειρότερο από αυτόν της οργανωμένης και με κανόνες διασκέδαση- ωθώντας, μαζικά, τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες και εργαζόμενους στα στενά του παραδοσιακού οικισμού και εν συνεχεία στα παράνομα πάρτυ σε βίλες και παραλίες».

Ζητούν επιδότηση από το κράτος για αγορά συσκευών απολύμανσης του αέρα ώστε να επιτραπεί το ταχύτερο δυνατό η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στη Χώρα.  Επίσης προτείνουν τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των κατοίκων και εργαζομένων στο νησί καθώς και την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την τυχόν διακομιδή των ασθενών σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

ΟΙ επαγγελματίες προτείνουν την είσοδο στα καταστήματα περισσότερων πελατών εφόσoν έχουν το πράσινο διαβατήριο ή έχουν κάνει rapid test . Με τα rapid test θα γίνονται δεκτοί στα καταστήματα ώστε «και όλοι να εξετάζονται συχνά αλλά και να αυξηθεί το όριο των εισερχομένων στα καταστήματα».

Στα πάγια αιτήματα τους για αναβάθμιση της Χώρας και του παραδοσιακού Οικισμού είναι να   δημιουργηθεί ένας δακτύλιος πεζών και ελεγχόμενης κίνησης οχημάτων τα οποία θα μεταφέρουν τους τουρίστες από τα πάρκινγκ που πρέπει να επαναχωροθετηθούν. Συνδυαστικά, με την καθαριότητα του παραδοσιακού οικισμού και την αντιμετώπιση του παρεμπορίου  η Χώρα θα αρχίσει να αλλάζει πρόσωπο.

Επίσης ζητούν το υπουργείο Τουρισμού να συνδράμει τον Δήμο στην προβολή του Νησιού, του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, του Αρχαιολογικού χώρου της Δήλου και να στοχεύσουν από κοινού στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπως και την αξιοποίηση της περιοχής των «Ανεμόμυλων» για πολιτιστικά events.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο