Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Self test : Σε ποιους εργαζόμενους επεκτείνονται  - «Κλειδί» για το άνοιγμα δραστηριoτήτων

Self test : Σε ποιους εργαζόμενους επεκτείνονται – «Κλειδί» για το άνοιγμα δραστηριoτήτων

Τα self test, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσουν και το «κλειδί» για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα.

Την επέκταση των self tests σε λιανεμπόριο, μεταφορές και διανομείς φαγητού, από το τέλος της εβδομάδας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τον κοροναϊό, στο Μαξίμου.

Τα self test, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσουν και το «κλειδί» για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα.

Ηδη η πρώτη εφαρμογή τους στους μαθητές των λυκείων που επέστρεψαν σήμερα στις σχολικές αίθουσες κρίθηκε επιτυχημένη καθώς 613 μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν θετικοί από τα self test, κυρίως ασυμπτωματικοί.

«Τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία – θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο» υπογράμμισε o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι «τα self test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού». Στον νέο διαγωνισμό για τα self test σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλαν 70 εταιρείες από 31 στον προηγούμενο.

Στο θέμα των self test μάλιστα αναφέρθηκε και την Κυριακή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος τονίζοντας ότι οι οι επόμενες δύο εργάσιμες εβδομάδες, θα είναι αναγνωριστικές και καθοριστικές για τις επόμενες κινήσεις και δη για το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Open είπε για τα self test, πως: «Θα είναι καθοριστική αυτή η εβδομάδα για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα πρώτα δείγματα από τα σχολεία πάντως, είναι θετικά». Επίσης, ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε: «Πάντα έχει σημασία και η ατομική ευθύνη. Αυτός ο μήνας θα είναι δύσκολος αλλά μετά το Πάσχα θα είμαστε καλύτερα. Σημασία έχει όταν φτάσουμε στις 14 Μαΐου, που έχει οριστεί το άνοιγμα του τουρισμού, να έχει περιοριστεί η διασπορά ώστε να ανοίξει η αγορά και για τους Έλληνες».

«Μέρα αισιοδοξίας για τα σχολεία»

Συνολικά 613 μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν θετικοί επί συνόλου 245.03 τεστ που έγιναν. Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι η οι αριθμοί δείχνουν πως η διαδικασία έγινε οργανωμένα και αποτελεσματικά.

«Μια μέρα αισιοδοξίας, τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο με αυξημένα μέτρα προστασίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την επίσκεψή της στο 3ο Γενικό Λύκειο Ιλίου, προσθέτοντας ότι «το self test είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο ξεκινάει τώρα» και συμβάλλει στην «καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης στα παιδιά».

«Θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε βήμα βήμα, κάθε στάδιο της διαδικασίας και να διορθώνουμε όπου χρειάζεται, ότι χρειάζεται», ανέφερε η υπουργός.

Η κ. Κεραμέως επισήμανε πως η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίστηκε χάρη στην «τεράστια προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών, στελεχών της εκπαίδευσης, στη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των φαρμακείων για τη διανομή των self tests».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν κάποιο παιδί δηλώσει θετικό τεστ, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι το επόμενο βήμα είναι να κάνει ένα επιβεβαιωτικό τεστ, το οποίο αν βγει θετικό θα πρέπει να απέχει δεκατέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 500 κρούσματα έδειξαν τα self test – Με βεβαιώσεις ανά χείρας και μάσκες μαθητές και εκπαιδευτικοί

Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως ο καλός καιρός είναι σύμμαχος και υπάρχει ευελιξία στα σχολεία να διαμορφώσουν το μάθημα σε συνθήκες που κρίνουν κατάλληλες, πως πχ, μάθημα στο προαύλιο του σχολείου, ή στην τάξη με τα παράθυρα ανοιχτά. Υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών προχωράει και όλα αυτά «βοηθούν στην επιστροφή στο σχολείο με πολύ μικρά, αργά και προσεκτικά βήματα».

Οι τελικές αποφάσεις για τις προαγωγικές εξετάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Όσο για τις πανελλαδικές δρομολογούνται για εντός Ιουνίου, αλλά πάλι οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον προσεχή χρόνο.

Παυλάκης: Υπερόπλο τα self test

Υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτήρισε τα self – test o Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην «Kοινωνία Ώρα MEGA», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί η χρήση τους.
«Γυρνάμε σελίδα. Η γνώση είμαι δύναμη. Με τον αριθμό θετικών μαθητών και καθηγητών στην covid, έχουμε ανιχνευτές που μας λένε που είναι ο ιός. Έλεγα ότι αν θέλουμε να ανοίξουμε χρειαζόμαστε τεστ, τεστ που γίνονται και να υπάρχει η πλατφόρμα που θα λέει ακριβώς τι υπάρχει επί του εδάφους. Είναι η γνώση που θα φέρει δύναμη. Περίπου 3 στους 1000 που πηγαίνουν στα σχολεία είναι θετικοί. Δεν είναι μόνο ότι το ξέρετε ως αριθμό, μπορείτε να τους απομονώσετε να κάτσουν καραντίνα και μπορούμε να χτυπήσουμε τον ιό εκεί που τον πονάει. Στους ανθρώπους που μολύνθηκαν πρόσφατα και μεταδίδουν τον ιό. Ο ιός πηγαίνει και στα σχολεία και από εκεί πηγαίνει σε άλλα σπίτια. Αυτό είναι το πρόβλημα όταν ανοίγουν τα σχολεία σε εποχή που η επιδημία βράζει. Τώρα ξέρουμε τα νούμερα» σχολίασε για την επαναλειτουργία των λυκείων με τη χρήση self – test ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον γιατρό τα self – test είναι υπερόπλο. «Έχουμε υπέροχους ανιχνευτές που μας λένε τι γίνεται στα σχολεία. Αυτό καταρχάς μπορούμε να το επεκτείνουμε και στα ανοιχτά καταστήματα. Έτσι θα ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς».

Εντούτοις, τόνισε, ότι τα self – test από μόνα τους δεν αρκούν και ότι πρέπει να συνοδεύονται από ιχνηλάτηση και καραντίνα.

«Τώρα είμαστε στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Στην πιο επικίνδυνη περίπτωση για να ξεφύγει το κύμα και να δούμε Πορτογαλία. Καθώς μιλάμε οι γιατροί υποφέρουν στα νοσοκομεία, που είναι γεμάτα. Υπάρχει πολεμική ατμόσφαιρα στα νοσοκομεία. Θα ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι, δυστυχώς. Έρχονται δύσκολες εβδομάδες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υπερόπλο των self – test. Είναι ένα εργαλείο που μας δείχνει που είναι ο ιός» πρόσθεσε.

Λίνου: Να γίνονται μοριακά τεστ μετά τα self tests

Για το άνοιγμα των σχολείων με δύο self test την εβδομάδα για μαθητές και καθηγητές, μίλησε στον ΑΝΤ1, η  Καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού έκανε λόγο για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας από τα κρούσματα που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, τονίζοντας παράλληλα αν η μεθοδολογία των κατοίκων στα τεστ δεν έχει ψευδώς αρνητικά.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν τα self test να αποτελέσουν έναν οδηγό για τo σταδιακό άνοιγμα της εστίασης, αλλά και των μετακινήσεων από νομό σε νομό, η κ. Λινού πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να πάρει ένα τυχαίο δείγμα από τα παιδιά που δήλωσαν αρνητικά και να επαναλάβει με μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι τα self test είναι αξιόπιστα.

Έρχεται αύξηση στα κρούσματα λόγω των self test

Για το άνοιγμα των Λυκείων με self test μίλησε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου και ότι με τα self test θα βρούμε αρκετούς ανθρώπους που θα είναι θετικοί. «Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι πράγματι θετικοί. Δηλαδή αν επαναληφθεί θα βγουν θετικοί. Οπότε είναι χρήσιμο γιατί θα απομονωθούν και θα μειωθεί η διασπορά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως τις επόμενες μέρες λόγω εφαρμογής των self test προφανώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί. «Αυτό δεν θα αυξήσει ούτε τους διασωληνωμένους, ούτε τους νεκρούς, αναμένεται να προστατέψει μελλοντικά από αυτό. Παράλληλα, τόνισε πως το ποσοστό της θετικότητας θα πέσει γιατί η δειγματοληψία που γίνεται τώρα είναι τυχαία».

Τι γίνεται εάν επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο. Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας.

Σκοπός της διαδικασίας των self tests είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS – CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS – CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της  ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7.000.000 τεστ. Επίσης, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες νέου διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self-test.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024