Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κ. Μακεδονία: Επενδύσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ στις αγροτικές περιοχές μέσω Leader

Κ. Μακεδονία: Επενδύσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ στις αγροτικές περιοχές μέσω Leader

Μέσω των τοπικών προγραμμάτων Leader η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές.

Με επιτυχία ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων, τα προγράμματα Leader, στα οποία αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν εκατοντάδες δημόσια έργα και ιδιωτικές επενδύσεις. Οι συνολικοί πόροι που διατίθενται σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, μέσω των προγραμμάτων Leader, είναι 102,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 23,8 εκ. ευρώ για 139 δημόσια έργα και δράσεις και 78,7 εκ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις (τα 43,6 εκ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη και τα υπόλοιπα ιδιωτικά κεφάλαια).

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «με απόλυτη διαφάνεια και με την εξαιρετική συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ολοκληρώσαμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τοπικά προγράμματα Leader, αξιοποιώντας με το βέλτιστο τρόπο ένα σημαντικό χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο, για τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία για 139 έργα και δράσεις, αλλά κυρίως για ιδιωτικές επενδύσεις, κινητοποιούνται πόροι άνω των 100 εκ. ευρώ, που αποτελούν ‘ζεστό χρήμα’ για την αγορά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για τον τόπο μας. Πριν από ένα χρόνο, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων και το μεγάλο ενδιαφέρον ως διοίκηση της Περιφέρειας αποφασίσαμε να μεταφέρουμε επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, της μεταποίησης και του πρωτογενούς τομέα, που είναι άλλωστε και οι προτεραιότητες των προγραμμάτων Leader».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε επίσης: «Σήμερα, μέσω των προγραμμάτων Leader, υλοποιούνται κυρίως εκτός των αστικών κέντρων 305 επενδύσεις, με χρηματοδότηση από το Leader, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στην ύπαιθρο, σε μια περίοδο, που το έχει ανάγκη η τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει εμπράκτως την επιχειρηματικότητα, τόσο με το πρόγραμμα ‘Διέξοδος’ με την παροχή μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, ύψους 200 εκ. ευρώ, όσο και με την έγκριση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές της υπαίθρου, ώστε να αποτελέσουν ‘ανάχωμα’ στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Θέλω να συγχαρώ τις Αναπτυξιακές Εταιρίες των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, που εν μέσω της πανδημίας κατάφεραν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία την υλοποίηση των προγραμμάτων, τα οποία αποτελούν ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα, διασφαλίζοντας υφιστάμενες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες, αλλά και υλοποιώντας αναγκαία έργα και δράσεις για τις τοπικές κοινωνίες».

Ανά Περιφερειακή Ενότητα η εικόνα των δημοσίων και ιδιωτικών Leader είναι η εξής:

-Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ ΑΕ): Συνολικά 25 εκ. ευρώ. Δημόσια έργα και δράσεις 33 με προϋπολογισμό 5,7 εκ. ευρώ – Ιδιωτικές επενδύσεις 19,3 εκ. ευρώ για 85 επενδυτικά σχέδια.

-Ημαθίας (ΑΝΗΜΑ ΑΕ): Συνολικά 9 εκ. ευρώ. Δημόσια έργα και δράσεις 14 με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ – Ιδιωτικές επενδύσεις 7,2 εκ. ευρώ για 22 επενδυτικά σχέδια.

-Κιλκίς (ΑΝΚΙ ΑΕ): Συνολικά 7 εκ. ευρώ. Δημόσια έργα και δράσεις 15 με προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ – Ιδιωτικές επενδύσεις 5,3 εκ. ευρώ για 25 επενδυτικά σχέδια.

-Πέλλας (ΑΝΠΕ ΑΕ): Συνολικά 9,9 εκ. ευρώ. Δημόσια έργα και δράσεις 17 με προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ – Ιδιωτικές επενδύσεις 7,7 εκ. ευρώ για 31 επενδυτικά σχέδια.

-Πιερίας (ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ): Συνολικά 12,3 εκ. ευρώ. Δημόσια έργα και δράσεις 23 με προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ – Ιδιωτικές επενδύσεις 7,8 εκ. ευρώ για 30 επενδυτικά σχέδια.

-Σερρών (ΑΝΕΣΕΡ ΑΕ): Συνολικά 22,5 εκ. ευρώ. Δημόσια έργα και δράσεις 28 με προϋπολογισμό 4,7 εκ. ευρώ – Ιδιωτικές επενδύσεις 17,8 εκ. ευρώ για 67 επενδυτικά σχέδια.

-Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ): Συνολικά 16,8 εκ. ευρώ. Δημόσια έργα και δράσεις 9 με προϋπολογισμό 3,2 εκ. ευρώ – Ιδιωτικές επενδύσεις 13,6 εκ. ευρώ για 45 επενδυτικά σχέδια.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024