Κι ενώ η διάθεση των self test στην αγορά εκτιμάται ότι θα αποκαλύψει μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που κατακτά μέρα με τη μέρα νέα εφιαλτικά ρεκόρ, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς επιστήμονες.

Είναι όμως και οι θάνατοι από τον κοροναϊό που επιτείνουν την ανησυχία προσδίδοντας στην εξέλιξη της πανδημίας χαοτικό χαρακτήρα καθιστώντας φανερή την αδυναμία των επιστημόνων, να διαβλέψουν την κατάσταση των πραγμάτων ύστερα από τρεις εβδομάδες και να καταλήξουν σε μία σύμφωνη εισήγηση για το τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα.

Η αβεβαιότητα για το Πάσχα διαφάνηκε και από την τοποθέτηση του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής, όπου διευκρίνισε πως τίποτα χειροπιαστό δεν υπάρχει επί του παρόντος ούτε καν μία ευδιάκριτη τάση για το πού πηγαίνει η κατάσταση.

Την τελευταία εβδομάδα κατά μέσο όρο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έπεσε κάτω από τις 3.000, υπερέβη κατά πολύ και τις 4.000 σε κάποιες περιπτώσεις. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί – και είναι κάτι που προσδοκούν οι επιστήμονες – με τη διάθεση από εβδομάδα των self test καθώς ελπίζεται ότι θα αποκαλύψουν πολύ περισσότερα κρούσματα, ανάμεσά τους και ασυμπτωματικούς φορείς – ώστε να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας.

Κατά τους επιστήμονες, το λεγόμενο επιδημικό φορτίο, είναι διάσπαρτο στη χώρα και η μεταδοτικότητα του ιού δεν κοπάζει. Η νέα παραλλαγμένη στελεχική μορφή του, δηλαδή η βρετανική μετάλλαξη που έχει κυριαρχήσει στη χώρα με μεγάλο εύρος μολυσματικότητας σε μικρότερες ηλικίες αλλά και μέσα στα σπίτια, αφήνει το αποτύπωμά της στα νοσοκομεία.

Ο τρόπος εξέλιξής της επιβεβαιώνει μέχρι τώρα τα αρνητικά προγνωστικά στοιχεία για 1.000 ή περισσότερους διασωληνωμένους. Ηδη περίπου 5.550 ασθενείς νοσηλεύονται με κοροναϊό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν κατά μέσο όρο την εβδομάδα αυτή τους 550.

Ο ρυθμός επιβάρυνσης των δεικτών της πανδημίας στη Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ήταν στο 7% και στο 8% αντίστοιχα και αν προσπεράσουμε την Αθήνα, όπου καταγράφονται σε σταθερή βάση τα μισά κρούσματα της χώρας, 1.248 την Παρασκευή, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στην επικράτεια, έφτασε στο 85% όπως ανάφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr