Ο Βρετανός ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Benedict Cumberbatch) σκοπεύει να καλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να κλείσει τις φυλακές Γκουαντάναμο, μετά από μελέτη που έκανε για τη συμμετοχή του στην ταινία «The Mauritanian».

Ο ηθοποιός υποδύεται τον βετεράνο, δικηγόρο Στιούαρτ Κάουτς. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του φυλακισμένου στο Γκουαντάναμο, Mohamedou Ould Slahi, ο οποίος ήταν ύποπτος για τη διοργάνωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και πέρασε 14 χρόνια στο κέντρο κράτησης, χωρίς να του απαγγελθούν καταγγελίες, μέχρι την απελευθέρωσή του το 2016.

Μιλώντας στην εφημερίδα «The Independent», ο ηθοποιός εξήγησε την αμφιλεγόμενη σχέση της Αμερικής με το Γκουαντάναμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι ήρθε ο χρόνος να κλείσουν.

«Ήταν μια παγκόσμια τρομοκρατική πράξη, σε μία ιδανική γεωπολιτικά ζωή για πολλά μέρη του κόσμου. Και φυσικά, είναι πιο οξεία στη Νέα Υόρκη, στις υπηρεσίες πληροφοριών, που φοβόταν ότι θα υπάρξει και άλλη επίθεση», όπως είπε για το πολιτικό κλίμα του 2001, «ότι θα δηλητηριαζόταν το νερό, ο αέρας. Τόσο πολύς φόβος».

Δύο δεκαετίες αργότερα, όπως ανέφερε ο γνωστός ηθοποιός, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της.

«Αισθάνομαι πολύ έντονα ότι το Γκουαντάναμο δεν έχει θέση στον κόσμο μας», τόνισε ο Κάμπερμπατς.

Όταν ρωτήθηκε εάν ελπίζει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του να κλείσει τη φυλακή, μετά από μια διαδικασία αναθεώρησης που ξεκίνησε υπό τη διοίκηση του Ομπάμα, ο Κάμπερμπατς είπε: «Ελπίζω. Θα τον παρακαλέσω. Είναι μια τεράστια δαπάνη. Είναι η πιο ακριβή φυλακή στη γη. Και ποια είναι τα αποτελέσματα; Πού είναι οι διώξεις; Είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο, περιττό και αναποτελεσματικό μέρος, νομίζω, και αρκετοί άνθρωποι έχουν υποφέρει εκεί».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο