Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξύλινα κουφώματα: 10 λόγοι για να τα επιλέξετε

Ξύλινα κουφώματα: 10 λόγοι για να τα επιλέξετε

Η επιλογή τους αποτελεί σημαντική επένδυση στην ανακαίνιση ή την κατασκευή της κατοικίας σας

Τα κουφώματα αποτελούν δομικό στοιχείο ενός κτιρίου, και συμβάλλουν τόσο στην αισθητική του, όσο και στην ενεργειακή του απόδοση. Η επιλογή τους αποτελεί σημαντική επένδυση στην ανακαίνιση ή την κατασκευή της κατοικίας σας, καθώς πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη λύση, από την οποία εξαρτάται σημαντικά η αξία του κτιρίου, η ποιότητα κατοίκησης και η άνεση στο εσωτερικό. Γι’ αυτό, συνίσταται προσεκτική έρευνα μεταξύ των διαφορετικών υλικών κατασκευής (ξύλινα κουφώματα, κουφώματα από αλουμίνιο, PVC, μέταλλο, κλπ) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους.

.

Ξύλινα συρόμενα κουφώματα σε σύγχρονη κατοικία στη Νάξο, GFRA Architecture © Panagiotis Voumvakis

Γιατί να επιλέξω ξύλινα κουφώματα;

Παρακάτω παραθέτουμε 10 λόγους με τα πλεονεκτήματα της επιλογής των ξύλινων κουφωμάτων σε σχέση με τους διαφορετικούς τύπους κουφωμάτων.

1. Αισθητική υπεροχή

Ο κύριος λόγος που κάποιος επιλέγει ξύλινα παράθυρα είναι η αισθητική τους και η ζεστή υφή του ξύλου. Το ξύλο είναι ένα φυσικό προϊόν που προσθέτει ένα στοιχείο ομορφιάς και μπορεί να συνδυαστεί άψογα, σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική κατασκευή.

2. Μεγάλο εύρος εφαρμογών

Τα ξύλινα κουφώματα μπορούν πλέον να κατασκευαστούν σε οποιαδήποτε τυπολογία (ανοιγόμενα, με ανάκλιση, συρόμενα, χωνευτά, πτυσσόμενα, κάθετα συρόμενα) από μικρά έως πολύ μεγάλα ανοίγματα, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για ειδικές κατασκευές. Επιπλέον, νέα προϊόντα με πολύ λεπτές διατομές ξύλινων παραθύρων (frameless) μπορούν να ταιριάξουν σε σύγχρονες κατασκευές.

.

Ξύλινο συρόμενο κούφωμα πολύ λεπτής διατομής με ενσωματωμένο οδηγό στο πάτωμα SLIMLINE

.

3. Ποικιλία φινιρισμάτων

Η ποικιλία στη διαθέσιμη ξυλεία και στις αποχρώσεις, με εύρος από οπάκ χρώματα μέχρι ανοιχτόχρωμα βερνίκια μπορεί να καλύψει κάθε αισθητική απαίτηση. Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα για δημιουργία ειδικών χρωμάτων μετά από δείγμα.

4. Υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης

Το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Σε συνδυασμό με διπλά ενεργειακά τζάμια, τα ξύλινα κουφώματα παρουσιάζουν τις βέλτιστες αποδόσεις σε θερμομόνωση αλλά και ακουστική μόνωση, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο υλικό κατασκευής.

5. Μεγάλη διάρκεια ζωής

Σύμφωνα με έκθεση του περιβαλλοντικού οργανισμού WWF, η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής ενός ξύλινου παραθύρου είναι 60 έτη. Παρά τη γενική άποψη ότι τα ξύλινα κουφώματα απαιτούν συχνή συντήρηση, η αλήθεια είναι πως όλα τα παράθυρα χρειάζονται περιοδική συντήρηση ανά περίπου 6 μήνες, με καθαρισμό και λίπανση των μηχανισμών τους. Οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής (τρικολλητή ξυλεία, βαφές που προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες, ηλεκτροστατική βαφή) και η χρήση ειδικά επεξεργασμένης ξυλείας ανθεκτικής στην υγρασία (πχ. iroko, okoume, meranti) έχουν μειώσει την ανάγκη για περιοδικές συντηρήσεις των ξύλινων στοιχείων στο ελάχιστο και έχουν αυξήσει την ανθεκτικότητα τους στις καιρικές συνθήκες.

6. Ικανότητα να επισκευάζονται πολύ εύκολα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ξύλινων κουφωμάτων, έναντι των κουφωμάτων από άλλα υλικά, είναι η ικανότητα τους να επισκευάζονται πολύ εύκολα. Ακόμα και στις περιπτώσεις φθοράς των βερνικιών, είναι το μοναδικό προϊόν που μετά από συντήρηση μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση και να δείχνει σαν καινούργιο. Παράλληλα, με απλή επαναβαφή, δύναται να αλλάξουν χρώμα, και το ύφος της κατοικίας!

.

7. Φιλικά προς το περιβάλλον & τον άνθρωπο

Τα ξύλινα παράθυρα αποτελούν την πλέον οικολογική επιλογή, με χαμηλές ενεργειακές εκπομπές και αρνητικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την κατασκευή, χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, δυνατότητα ανακύκλωσης, ενώ είναι φυσικά βιοδιασπώμενα. Τα υδατοδιαλυτά οικολογικά βερνίκια που χρησιμοποιούνται δεν περιέχουν χημικά, και είναι απολύτως φιλικά προς τον άνθρωπο.

8. Τυποποίηση

Η τυποποίηση, η ακρίβεια κατασκευής από σύγχρονα μηχανήματα και οι πιστοποιήσεις σας επιτρέπουν να έχετε ξεκάθαρη εικόνα του προϊόντος που πρόκειται να αγοράσετε. Συγκεκριμένα, διεθνούς αναγνώρισης ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν πλέον ευκολότερη τη διάκριση των κουφωμάτων ανάλογα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Τα κουφώματα διακρίνονται και πιστοποιούνται ανάλογα με την ανθεκτικότητα τους σε ανεμοπιέσεις, τη στεγανότητα, καθώς και τη θερμική και ακουστική μόνωση.

9. Χαμηλό κόστος

Η κατασκευή σε μεγάλες μονάδες παραγωγής και η μαζική, ελεγχόμενη παραγωγή ξυλείας έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος κατασκευής. Σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα της μεγάλης διάρκειας ζωής, της εύκολης επισκευασιμότητας και των υψηλών ενεργειακών αποδόσεων, τα ξύλινα κουφώματα αναδεικνύονται σε μια πολύ καλή επένδυση, με τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής. Συγκεκριμένα, η τιμή τους είναι συγκρίσιμη με εκείνη των αλουμινίων με θερμοδιακοπή.

.

10. Διαχρονικότητα & μοναδικότητα

Τα ξύλινα παράθυρα προσφέρουν μια διαχρονική ομορφιά που δεν χρονολογείται, αλλά μάλλον αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Η μόδα και τα στυλ έρχονται και φεύγουν, αλλά η κλασική ομορφιά του ξύλου είναι κάτι που διαρκεί στο χρόνο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ξύλινα παράθυρα παραμένουν μία από τις σταθερές προτιμήσεις σε σύγκριση με άλλα είδη παραθύρων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την Sylor.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024