Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το στοίχημα της επανεκκίνησης

Το στοίχημα της επανεκκίνησης

Τώρα, όμως, καθώς η αγορά θα αρχίσει να ανοίγει, θα φανεί το πραγματικό μέγεθος του λογαριασμού.

Ενώ αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας, η οικονομία οδεύει στο πιο κρίσιμο σημείο της. Αυτό της μετάβασης από τα lockdown στη νέα κανονικότητα.

Από την αρχή της πανδημίας, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενοι και σχεδόν ολόκληρη η αγορά βρίσκονται στον «αναπνευστήρα» των μέτρων στήριξης που εφαρμόζονται σταθερά, έως τώρα, για την απορρόφηση των επιπτώσεων. Σε μια κατάσταση προσωρινής ασφάλειας που προσέφεραν  τα επιδόματα, οι διευκολύνσεις στις πληρωμές και οι ενισχύσεις σε όλο το φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου. Για αυτό και μια σειρά από κρίσιμους οικονομικούς δείκτες – με εξαίρεση το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος – δίνουν πλασματική εικόνα για τη σημερινή πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Για παράδειγμα, η ανεργία δεν θα είχε συγκρατηθεί στα επίπεδα του 16% αν δεν υπήρχε το μέτρο της αναστολής εργασίας με κρατική επιδότηση των μισθών, ενώ τα χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο θα είχαν εκτοξευθεί χωρίς το πάγωμα στις πληρωμές και άλλα, παράλληλα, μέτρα «αποσυμπίεσης» από τις υψηλές επιβαρύνσεις που δημιουργεί η καραντίνα στην οικονομία.

Τώρα, όμως, καθώς η αγορά θα αρχίσει να ανοίγει, θα φανεί το πραγματικό μέγεθος του λογαριασμού. Δηλαδή ποιες από αυτές τις επιχειρήσεις – και τους επαγγελματίες – που τόσους μήνες ήταν κλειστές θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Και πόσοι από τους εργαζόμενους που έως τώρα είχαν διατηρήσει τις δουλειές τους, λόγω της κρατικής επιδότησης των μισθών στις πληττόμενες επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν να εργάζονται. Πρόκειται για το πιο κρίσιμο στοίχημα που έχει άμεσα μπροστά της η ελληνική οικονομία. Από αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επόμενη μέρα. Δηλαδή με ποιους ρυθμούς θα γίνει επαναφορά στην ανάκαμψη και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να καλύψει η ελληνική οικονομία το χαμένο έδαφος από την πανδημία.

Αξιόπιστοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας βλέπουν στα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, τη μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά της όλη η αγορά να μπορέσει να ορθοποδήσει στο μεσοδιάστημα και να χαράξει νέες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Η έναρξη των χρηματοδοτήσεων του Σχεδίου συμπίπτει χρονικά με τη σχεδιαζόμενη επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Για αυτό τα κονδύλια αυτά μπορούν να αποτελέσουν «γέφυρα» ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα για τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Θα υπάρξουν και άλλες πολλές που δεν θα τα καταφέρουν. Ομως, το σχέδιο αποτελεί και μια δεύτερη ευκαιρία για νέα βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια από επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δεν άντεξαν στην υγειονομική κρίση.

Είναι σαφές ότι δύο θα είναι οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση του στοιχήματος. Ο πρώτος εξαρτάται από την κυβέρνηση και αφορά το πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης ώστε οι πόροι τους να είναι άμεσα διαθέσιμοι στην αγορά. Ο δεύτερος από τον ίδιο τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος δεν πρέπει να αφήσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία να πάει χαμένη.

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024