Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συντάξεις : «Αναληθή» χαρακτηρίζει τα στοιχεία για την προκαταβολή σύνταξης το ΕΝΔΙΣΥ

Συντάξεις : «Αναληθή» χαρακτηρίζει τα στοιχεία για την προκαταβολή σύνταξης το ΕΝΔΙΣΥ

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για την προκαταβολή συντάξεων δεν είναι αληθή

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης! – Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη», το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ασκεί κριτική κατά του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, υποστηρίζοντας ότι εξελίχθηκε «σε φιάσκο για τον υπουργό η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την «πολυθρύλητη» χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης» – μια διαδικασία που, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, από την αρχή το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει καταγγείλει ότι «θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που υποτίθεται επιδιώκει να λύσει».

Το Δίκτυο αναφέρει ότι «η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη» και εξηγεί στην ανακοίνωσή του τα εξής:

«Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, υποβλήθηκαν 36.088 αιτήσεις, για τις οποίες θα δοθούν ποσά προκαταβολής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ το μήνα, ανάλογα την περίπτωση). Υπάρχουν σε εκκρεμότητα 159.200 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης, από τις οποίες:

Α) Έχουν ήδη υποβληθεί 35.000 αιτήσεις μόνο για προσωρινή. Επισημαίνεται, όμως», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ότι ένα ποσοστό περίπου 20% αυτών που έχουν υποβάλει (αίτηση) για προκαταβολή σύνταξης, έχουν ταυτόχρονα υποβάλει και για προσωρινή, οπότε και αυτό το ποσοστό αφαιρείται! (Ανέρχεται περίπου σε 7.218 αιτήσεις).

Β) Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των προσωρινών συντάξεων που έχουν υποβληθεί, το 20%, δηλαδή περίπου 7.218 αιτήσεις, είναι απορριπτικές. Άρα, τελικά ο πραγματικός αριθμός των αιτούντων που ενδιαφέρθηκαν για το «μέτρο Χατζηδάκη» είναι 21.652, άρα το φιάσκο είναι ακόμα πιο ηχηρό!».

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, τα στοιχεία αυτά δείχνουν «ολοκάθαρα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι «ιθαγενείς», για να τους αρκούν τα… καθρεφτάκια του υπουργού Εργασίας. Έχουν αξιοπρέπεια και ζητούν το αυτονόητο: Εδώ και τώρα την καταβολή της οριστικής σύνταξής τους, για την οποία έχουν καταβάλει επί δεκαετίες τις εισφορές τους».

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι συνταξιούχοι «δεν δέχονται να λάβουν ως… αντίδωρο ένα ποσό έως 384 ευρώ το μήνα, για άγνωστο χρονικό διάστημα» και αναφέρεται πως «όσο και αν το Υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε το «καρότο» των αναδρομικών, για όσους μήνες έχει υποβληθεί η αίτηση, οι συνταξιούχοι «δεν τσίμπησαν»!».

Το Δίκτυο επιμένει ότι ο υπουργός Εργασίας «διαπράττει τεράστιο λάθος»,  προσθέοντας πως η διαδικασία της προκαταβολής σύνταξης «θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στη διαδικασία απονομής των συντάξεων και θα φορτώσει με χρέη περίπου 20% των συνταξιούχων, που επί της ουσίας δεν δικαιούνται σύνταξη, αλλά η κυβέρνηση τους δίνει αναδρομικά, εμπαίζοντάς τους».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις θα διευρυνθούν και η επιβάρυνση για χιλιάδες συνταξιούχους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το Δίκτυο τονίζει, επίσης, ότι «κανείς απόμαχος της εργασίας δεν μπορεί να ζει σε μηνιαία βάση με 384 ευρώ! Είναι «σύνταξη πείνας» και δείχνει την έλλειψη σεβασμού της Κυβέρνησης προς αυτούς τους ανθρώπους. Οι συνταξιούχοι, μετά τις σφαγιαστικές μνημονιακές μειώσεις της τελευταίας δεκαετίας, απαιτούν το σεβασμό της Πολιτείας και εισπράττουν (για άλλη μια φορά) την κοροϊδία και τον εμπαιγμό της».

«Ο κ. Χατζηδάκης», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο, «οφείλει, μετά το χθεσινό φιάσκο, να αναθεωρήσει. Να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων και να εστιάσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας, όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση μιας τόσο κρίσιμης κατάστασης» Και ζητά να χορηγηθεί «εδώ και τώρα η οριστική σύνταξη για όλους».

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024