Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα οφέλη των startups από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα οφέλη των startups από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ανάπτυξη της πλατφόρμας του Elevate Greece θα χρηματοδοτηθεί με 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ διά μέσου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων θα φθάσουν μέσω funds στις εταιρείες του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθει να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ την ανάπτυξη του Elevate Greece. Η χρηματοδότηση της εντάσσεται στον άξονα για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και η διαθέτει ένα μεταρρυθμιστικό πρόσημο.

Ως γνωστόν, το Elevate Greece αποτελεί μια ψηφιακή πύλη για διαπιστευμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά καινοτομία και επεκτασιμότητας.

Με το Elevate Greece και τα οφέλη που μπορούν να έχουν από εκείνο οι startups που θα συμμετέχουν συνδέεται και το Fund-of- Funds που δημιουργεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Το «εργαλείο» της ΕΑΤΕ είναι ενταγμένος στο σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αποτελέσει και εκείνο ένα μηχανισμό μόχλευσης νέων κεφαλαίων από την αγορά και τους επενδυτές. Σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μια «μαγιά» νέων κεφαλαίων της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν μετά από διαδικασίες αξιολόγησης σε funds για τη χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου στοχεύοντας στις πιο δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και τομείς.

Στη πράξη όλα αυτά σημαίνουν τη δημιουργία του Equifund 2 που θα δώσει συνέχεια στην όντως δυναμική παρέμβαση του Equifund 1στα πράγματα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στο σημείο αυτό μια διευκρίνιση. Σε κάθε περίπτωση γίνεται αναφορά σε νέα κεφάλαια που αυτή τη φορά προέρχονται από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η παρέμβαση αυτή δεν επηρεάζει το υπό εξέλιξη πρόγραμμα της ΕΑΤΕ. Αντίθετα, έρχεται να ενισχύσει και να μεγεθύνει τις δραστηριότητες της.

Πρόσφατα, η ΕΑΤΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου, στοχευμένου επενδυτικού εργαλείου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ονομασία AccelerateTT. Πρόκειται για ένα fund-of-funds που φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability) και να ενισχύσει τη μεταφορά τεχνολογίας από την έρευνα στην αγορά. Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ, με στόχο να συσταθούν επενδυτικά σχήματα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds), με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Sports in

ΕΠΟ σε Άρη και Παναθηναϊκό: «Τελικός στο Πανθεσσαλικό χωρίς κόσμο ή σε άλλο γήπεδο με κόσμο;»

Η ΕΠΟ ενημέρωσε Παναθηναϊκό και Άρη για τις εξελίξεις και τους κάλεσε να αποφασίσουν τι θέλουν. Πανθεσσαλικό χωρίς κόσμο ή σε άλλο γήπεδο με κόσμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024