Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι προβλέπει η ΕΕ για το 2021 σε γάλα και κρέας

Τι προβλέπει η ΕΕ για το 2021 σε γάλα και κρέας

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών προϊόντων και αγορών της ΕΕ.

Αύξηση στην παραγωγή γάλακτος, αλλά μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου και στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής, καθώς και αύξηση της παραγωγής χοιρινού, αιγοπρόβειου κρέατος και πουλερικών εκτιμά ότι θα σημειωθεί το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την έκθεση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων και αγορών.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1%, χάρη στην αύξηση των αποδόσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, αναμένεται μείωση στο ζωικό κεφάλαιο και στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής.

Η κατανάλωση τυριού και βουτύρου στην ΕΕ θα μπορούσε να επωφεληθεί ιδιαίτερα από το άνοιγμα της υπηρεσίας τροφίμων και οι λιανικές πωλήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το Covid-19.

Όσον αφορά την παραγωγή, το τυρί της ΕΕ αναμένεται να λάβει το 21% του επιπλέον γάλακτος που θα παραχθεί το 2021.

Η κατανάλωση φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να μειωθεί μετά από την κορύφωση που υπήρξε το 2020, αλλά θα πρέπει να παραμείνει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ μειώθηκε κατά 1,2% το 2020 και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται το 2021 κατά 0,9%, παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει προοδευτικά η εστίαση και η ο τουρισμός.

Όσον αφορά τον τομέα του χοιρείου κρέατος, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,2% το 2020, λόγω των εξαγωγών. Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια θεαματικής ανάπτυξης, οι εξαγωγές θα μειωθούν λόγω του ότι ο τομέας του κινεζικού χοιρινού κρέατος ανακάμπτει αργά, ύστερα απ’ τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ελαφρώς χαμηλότερη παραγωγή το 2021 (–0,7%).

Το 2020, η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 1% και αναμένεται να διατηρήσει παρόμοια ανάπτυξη το 2021 (+ 1%). Ο τομέας επηρεάστηκε από τη γρίπη των πτηνών που εντοπίστηκε σε 18 χώρες της ΕΕ, πέρα από το κλείσιμο των υπηρεσιών τροφίμων λόγω του Covid-19. Ωστόσο, το 2021 αναμένεται μια μικρή ανάκαμψη όσον αφορά τις εξαγωγές.

Η παραγωγή αιγοπροβάτων στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2% το 2020. Ωστόσο, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% το 2021, λόγω της μείωσης του μεγέθους του κοπαδιού και των λιγότερων σφαγών στην εκμετάλλευση στη Ρουμανία.

Η χαμηλότερη διαθεσιμότητα πρόβειου κρέατος στην εγχώρια αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ΕΕ.

Sports in

Πώς άλλαξε τα δεδομένα ο Ολυμπιακός

Mε τόσο μικρές τις βαθμολογικές διαφορές και τέτοιες ισορροπίες, όλα θα κριθούν ίσως και στο φινάλε. Κρέμονται τα πάντα σε μια κλωστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024