Μικρή χαλάρωση των μέτρων στην Ιρλανδία, που εφάρμοσε το σκληρότερο lockdown στην Ευρώπη. Τον Μάιο θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία

Η Ιρλανδία επιδιώκει να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα, για πρώτη φορά φέτος, τον Μάιο και τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Μιχόλ Μάρτιν, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια μικρή χαλάρωση του σκληρότερου και μακροβιότερου lockdown στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία επέβαλε ένα από τα πιο μακρά σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ ήταν και πάλι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξαναμπήκε σε εθνικό lockdown στέλος Οκτωβρίου του 2020.

Από τις 12 Απριλίου, θα επιτρέπεται πλέον στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη. Θα ξαναρχίσει και η κατασκευή σπιτιών, στο πλαίσιο της σταδιακής επανέναρξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

«Παραμένοντας τώρα ασφαλείς, ενώ εντείνουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, θα απολαύσουμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία αργότερα το καλοκαίρι», είπε ο Μάρτιν στο τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ο πρωθυπουργός τόνισε στους πολίτες ότι πλέον βρίσκονται «στην τελική φάση» ενός δύσκολου ταξιδιού.

Όσον αφορά τους ταξιδιώτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λίο Βαράντκαρ, είπε ότι θα απαιτείται να κάνουν τεστ για την Covid-19 κατά την άφιξή τους, εκτός από εκείνο στο οποίο θα υποβάλλονται πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους. «Μολονότι έχουμε ήδη την αυστηρότερη συνοριακή βιοασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα την κάνουμε ακόμη πιο αυστηρή τις επόμενες εβδομάδες, αρχίζοντας με τα επιπρόσθετα τεστ PCR κατά την άφιξη, καθώς και πριν φτάσουν οι άνθρωποι», διευκρίνισε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr