newspaper
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Δεν θέλω τέτοιο «Φίλη» που να με κάνει πικρά να πληγωθώ

Αίγυπτος : Θα υπάρξει αδιανόητη αστάθεια αν αγγίξει κανείς το νερό της Αιγύπτου

Αίγυπτος : Θα υπάρξει αδιανόητη αστάθεια αν αγγίξει κανείς το νερό της Αιγύπτου

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου προειδοποίησε σήμερα ότι η περιοχή που περιβάλλει την Αίγυπτο θα γνωρίσει «αδιανόητη αστάθεια», εάν το φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στο Νείλο απειλήσει «μια σταγόνα νερού» της Αιγύπτου

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ, Φάταχ αλ-Σίσι, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η περιοχή που περιβάλλει την Αίγυπτο θα γνωρίσει «αδιανόητη αστάθεια», εάν το φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Νείλο απειλήσει «μια σταγόνα νερού» της Αιγύπτου.

«Κανείς δεν μπορεί να πάρει μια σταγόνα νερού από την Αίγυπτο, αλλιώς η περιοχή θα γνωρίσει αδιανόητη αστάθεια», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στην Ισμαηλία, όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό το μεγάλο, αμφιλεγόμενο φράγμα.

«Κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι απέχει πολύ από την Αίγυπτο», προσέθεσε ο Σίσι, υπογραμμίζοντας ότι το μερίδιο των υδάτων του Νείλου που αναλογεί στην Αίγυπτο αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Η Αιθιοπία δηλώνει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φράγμα θα είναι ζωτικής σημασίας για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια των 110 εκατομμυρίων κατοίκων της. Ωστόσο, η Αίγυπτος, που εξαρτάται από το Νείλο για το 97% της άρδευσής της και του πόσιμου νερού της, το θεωρεί απειλή για την προμήθειά της με νερό.

Από την πλευρά του, το Σουδάν φοβάται μήπως τα δικά του φράγματα πάθουν ζημιά, εάν η Αιθιοπία προχωρήσει στην πλήρωση του ταμιευτήρα του Φράγματος «Μεγάλη Αιθιοπική Αναγέννηση» (Grand Ethiopian Renaissance Dam, GERD), πριν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπι Άχμεντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αιθιοπία «δεν έχει πρόθεση» να κάνει την Αίγυπτο να υποφέρει με το φράγμα της. Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που θέλω να πω στους αδελφούς μας που ζουν από την άλλη πλευρά (την Αίγυπτο και το Σουδάν) είναι να καταλάβουν ότι δεν θέλουμε να ζούμε μέσα στο σκοτάδι. Χρειαζόμαστε μια λάμπα».

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Αντίς Αμπέμπα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ντίνα Μούφτι, δήλωσε ότι η Αιθιοπία παραμένει υπέρ των τριμερών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση: «Η Αιθιοπία πιστεύει ότι τα αφρικανικά προβλήματα μπορούν να επιλύονται από τους ίδιους του Αφρικανούς. Σεβόμαστε την αφρικανική σοφία και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, που ελπίζουμε ότι θα πετύχουν».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος «δεν απειλεί» και ότι η χώρα του «ουδέποτε απείλησε». Προσέθεσε, όμως, ότι «η αντίδρασή μας στην περίπτωση που θιγεί η δική μας πλευρά των νερών του Νείλου, θα πλήξει τη σταθερότητα όλης της περιοχής».

Η Αίγυπτος και το Σουδάν κάλεσαν την Αιθιοπία να μην γεμίσει τον ταμιευτήρα του φράγματος πριν από την υπογραφή συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σχεδόν επί μια δεκαετία, χωρίς να έχει βρεθεί καμιά συμφωνία.

«Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια δεσμευτική νομική συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος Σίσι.

Only in

«Φονιάδες» – Κατάρες και μοιρολόι στη δίκη για το φονικό στον Μυλοπόταμο

Πολύ φορτισμένο το κλίμα στη δικαστική αίθουσα – Καταγγελία για εκβιασμό μαρτύρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023