Η δημοτική αρχή του δήμου Σαρωνικού έκανε καλά τη δουλειά της, πήρε έγκριση και βάζει μπροστά τις μηχανές ώστε να αναδείξει παγκόσμια την κληρονομιά της. Αυτό που μας άρεσε είναι πως θα δράσει υπερτοπικά, άρα θα ωφελήσει και άλλους.

Εγκρίθηκε λοιπόν από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Σαρωνικού, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με στόχο να αναδειχθεί η συμβολή του τόπου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων στην επανάσταση του 1821 και να αναδειχθεί ο ρόλος των αγωνιστών της σε αυτή.

Η συγκεκριμένη πρόταση, προϋπολογισμού 121.076 ευρώ, έχει τίτλο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ» και αποσκοπεί:

● Στην ανάδειξη και την καταγραφή του ιστορικού αποθέματος με έμφαση στην επαναστατική και μετα-επαναστατική παρουσία των Μεσογειτών – Αρβανιτών στο στρατιωτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

● Στην ανάδειξη και την καταγραφή συγκριτικών ιστορικών πλεονεκτημάτων της περιοχής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος.

● Στον προσδιορισμό της άυλης Επαναστατικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (τραγούδια, χοροί, πρόσωπα, φιλέλληνες, μέλη της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστές, ιεράρχες, κλπ.) που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες αλλά και επιστημονικό ενδιαφέρον στην περιοχή.

● Στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής με κεντρικό άξονα τον ιστορικό συνεδριακό τουρισμό.

Η καταγραφή και η ανάδειξη αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος και πρωτότυπου υλικού βασίζεται:

1. Στην ιστορική έρευνα από ομάδα έργου επιστημόνων και επαγγελματιών (ιστορικούς, βιβλιοθηκονόμους, πληροφορικούς) σε βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό και καταγραφή βιβλιογραφικών πηγών, άρθρων, αρχειακών και μουσειακών τεκμηρίων, εικονογραφικών έργων κλπ. που σχετίζονται με τον αγώνα στην περιοχή της Αττικής αλλά και γενικότερα της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με προσανατολισμό τη μελέτη και καταγραφή του ντόπιου πληθυσμού και του πολιτισμού τους. Στην καταγραφή του ιστορικού αποθέματος των Αρβανιτών της περιοχής των Μεσογείων στην επανάσταση του 1821, με έμφαση στην επαναστατική και μετά-επαναστατική παρουσία τους στο στρατιωτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

2. Στην επεξεργασία των καταγεγραμμένων πηγών, συγγραφή λημμάτων, τεκμηρίωση και ανάλυση των στοιχείων που έχουν προκύψει από την έρευνα. Οι πηγές που θα καταγραφούν θα παρέχουν πληροφορίες για τη δράση των κατοίκων των χωριών της

Αττικής κατά την επανάσταση του 1821, ενώ θα αναδειχτεί ο Αρβανίτικος Πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις.

Διαρκής στόχος είναι όλα τα παραπάνω να αναπτυχθούν, να τεκμηριωθούν και να αναδειχθούν προκειμένου:

– Nα γίνουν γνωστά όχι μόνο στην τοπική κοινωνία του Δήμου Σαρωνικού αλλά στην ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, μέσω των τεχνολογικών υποδομών που ήδη υφίστανται στον Δήμο και ειδικότερα μέσω της νέας λειτουργίας του αποθετηρίου της βιβλιοθήκης.

– Να διαχυθούν τα αποτελέσματα του έργου μέσω της διοργάνωσης θεματικού-ιστορικού συνεδρίου που θα παρουσιάζει στο σύνολο της την έρευνα.

– Να διασυνδεθεί το έργο με τουριστικές δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, με τη σύνταξη μελέτης για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, προσανατολισμένης στην ιστορία των χωριών της Αττικής και των κατοίκων τους και κυρίως τη συμμετοχή τους στην εθνεγερσία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr