Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν : Ξήλωσε και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας - «Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα

Ερντογάν : Ξήλωσε και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας – «Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα

Ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε διοικητικό στέλεχος της Morgan Stanley στην επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των επιτοκίων

Δέκα ημέρες μετά την «καρατόμηση» του πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Νατζί Αμπάλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια ακόμη καρατόμηση,  αποπέμποντας αυτή τη φορά τον υποδιοικητή της, Μουράτ Τσετινκαγιά.
Ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε διοικητικό στέλεχος της Morgan Stanley στην επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη της κρίσης που επικρατεί στην τουρκική αρχή που είναι επιφορτισμένη με το ιδιαίτερα κρίσιμο έργο της χάραξης της νομισματικής πολιτικής της γειτονικής χώρας.

Έτσι, αντικαταστάτης του θα είναι ο Μουσταφά Ντουμάν και αποτελεί ένα από τα επτά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που καθορίζει το κόστος δανεισμού της χώρας.
Η δεύτερη αποπομπή συνδέεται και αυτή με το «όραμα» του Ερντογάν για την τουρκική οικονομία, καθώς κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί δημοσίως κατά της αύξησης των επιτοκίων, έστω και εάν αυτή είναι απαραίτητη.

Υπενθυμίζεται ότι η αποπομπή του Αμπάλ είχε οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα και σε «βουτιά» το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείπουν με ταχύτητα την αγορά της γειτονικής χώρας.

Σε αναταραχή η τουρκική λίρα

Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να ξεπερνά τις 8,2 λίρες ανά δολάριο.

Την εβδομάδα που πέρασε, η λίρα ξεκίνησε με απώλειες που έφτασαν το 14% για να κλείσει με απώλειες κοντά στο 10%

Υπενθυμίζεται ότι μια τέτοια αναταραχή είχε αντίστοιχα συμβεί το 2018, όταν η Τουρκία περνούσε μια σημαντική οικονομική κρίση, την πιο σημαντική όσα χρόνια είναι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ στην εξουσία.

Τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα από το 2018, γιατί τότε μπορούσε κανείς να προβλέψει κάπως το μέλλον της Τουρκίας, σε συνάρτηση με τις οικονομικές επιλογές του Ερντογάν αλλά και της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην περιοχή, μαζί με τις εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης.

Με φόντο τα παραπάνω ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο ξανά χθες για κατάθεση χρυσού και συναλλαγμάτων των πολιτών στην τράπεζα προκειμένου έτσι, όπως υποστήριξε, να κερδίσουν τόσο αυτοί από τα επιτόκια που θα λάβουν όσο και οι τράπεζες από τις καταθέσεις για να κινηθεί η οικονομία.

Σημειώνεται πως δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την οικονομία της χώρας, πλήθος πολιτών συνηθίζει να κρατά- ιδιαιτέρως στην Ανατολική Τουρκία – χρυσό αλλά και χρήματα στο σπίτι.

Την ίδια στιγμή, μία μόνιμος κάτοικος Κωνσταντινούπολης μεταφέρει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία όπου ο πληθωρισμός «καλπάζει» μετά την κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας.

«Πλέον αρχίζουμε και μετράμε πόσες φορές θα φάμε κρέας το μήνα. Θα φάμε μια φορά στις δύο εβδομάδες κρέας. Το αρνί, ένα μπούτι έχει γύρω στα 10 ευρώ. Έχει αλλάξει και το πόσο βγαίναμε και λόγω κοροναϊού, αλλά και οι τιμές του αλκοόλ έχουν γίνει απαγορευτικές.

Όσον αφορά στους μισθούς, ο κατώτερος είναι γύρω στα 300 ευρώ ενώ ένας βοηθός καθηγητής θα έχει μισθό γύρω στα 800 ευρώ. Τα ενοίκια, για παράδειγμα, σε πιο κεντρικά σημεία στην Κωνσταντινούπολη, είναι γύρω στα 500 ευρώ για ένα καλό σπίτι με δύο δωμάτια σε μια καινούργια πολυκατοικία. Οτιδήποτε εισαγόμενο είναι τελείως απαγορευτικό, όπως για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο. Ένα αυτοκίνητο που για παράδειγμα έχει 18.000 στην Ελλάδα, εκεί κοστίζει 40.000 ευρώ», αναφέρει, μιλώντας στο Open.

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024