Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δραματικό SOS : Έτοιμος να βυθιστεί σαν τον Τιτανικό ο Λίβανος!

Δραματικό SOS : Έτοιμος να βυθιστεί σαν τον Τιτανικό ο Λίβανος!

Ο πρόεδρος της βουλής απηύθυνε έκκληση για τη συγκρότηση κυβέρνησης και τη σύναψη συμφωνιών με τους διεθνείς δωρητές και δανειστές, προκειμένου να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά η χώρα.

Δραματική προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα έχει η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και η παράταση της ακυβερνησίας στον Λίβανο απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής, παρομοιάζοντας μάλιστα τη χώρα με τον Τιτανικό.

«Όλη η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο, όλη η χώρα είναι ο Τιτανικός. Είναι ώρα να ξυπνήσουμε όλοι μας, διότι στο τέλος, εάν το πλοίο βυθιστεί, δεν θα σωθεί κανείς από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναμπίχ Μπέρι, μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής.

Σημειώνεται πως η κατάσταση είναι τόσο δραματική, ώστε η βουλή αναγκάστηκε να εγκρίνει ένα έκτακτο δάνειο ύψους 200 εκατ. δολαρίων προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι μονάδες παραγωγής ενέργειας και να μην προκληθεί γενικό μπλακ-άουτ στη χώρα. Είχε προηγηθεί μια έκκληση του υπουργείο Ενέργειας για ενίσχυση, καθώς έχουν αδειάσει τα ταμεία του πλήρως και δεν μπορεί να προμηθευτεί καύσιμα.

Το ποσό αυτό «λογικά θα είναι επαρκές για περίπου δύο με δυόμιση μήνες», εκτίμησε ένας βουλευτής. Ήδη, πάντως, καθημερινά υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που πλήττουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς η παραγόμενη ποσότητα εν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Τη ίδια στιγμή, ο εντεταλμένος πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι και ο πρόεδρος Μισέλ Αούν συνεχίζουν να διαφωνούν όσον αφορά στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης της χώρα στην οποία, εκτός από τη φτώχεια, κυριαρχούν οι εθνοτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις, με έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες να είναι η φιλοϊρανική σιϊτική οργάνωση της Χεζμπολάχ.

Υπενθυμίζεται πως η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της (πρακτικά χρεοκοπημένης) οικονομίας και της κοινωνίας του Λιβάνου επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας δύο γεγονότων που σφράγισαν το 2020: Της πανδημίας της Covid-19 και της τρομακτικής έκρηξης της 4ης Αυγούστου που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του λιμανιού της Βηρυτού, το οποίο είναι και η «καρδιά» του Λιβάνου.

Σε αυτό το φόντο της εξαθλίωσης, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι πολύ συχνές, με κεντρικό σύνθημα «Να φύγουν όλοι» – που ακούστηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή την περίοδο 2000-2001.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024