«Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μεγάλη εθνική υπόθεση. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη συζήτησή της με τους κοινωνικούς, παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Πελοποννήσου

«Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μεγάλη εθνική υπόθεση. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη συζήτησή της με τους κοινωνικούς, παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Πελοποννήσου, που έγινε στο πλαίσιο της τριήμερης – λήγει την Τετάρτη – διαδικτυακής περιοδείας του κόμματος.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης προχωρεί και πάλι χωρίς την στοιχειώδη εθνική συνεννόηση. Καμία ως τώρα συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και ελάχιστη δημόσια διαβούλευση και μόνο σε γενικούς άξονες. Αντιλαμβάνεται την πολύ καθυστερημένη συζήτηση στη Βουλή που προανήγγειλε, ως τυπική διαδικασία επικύρωσης τετελεσμένων».

Και προσέθεσε ότι «το σχέδιο αυτό δεν είναι κρατικό μυστικό και η επιτυχία του είναι συνάρτηση της στήριξης και της συνέργειας όλων των δυνάμεων της χώρας. Αυτό πιστεύουμε και αυτό θα επιδιώξουμε. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί».

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε, επίσης, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, «που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της ΕΕ,  δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεν αφορά τους πολλούς, αλλά μόνο τους ήδη μεγάλους. Δεν συνδέει τις επενδύσεις με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής». Και διευκρίνισε ότι συνοδεύεται από παρεμβάσεις «που προωθούν την φθηνή και απαξιωμένη εργασία», ενώ υποστήριξε πως πρόκειται για ένα σχέδιο, από το οποίο «απουσιάζει κάθε ουσιαστική αναφορά για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις κοινωνικές υποδομές, τη μείωση των ανισοτήτων».

Επέκρινε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι  δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το πρωθυπουργικό Γραφείο. «Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι «υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις του, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν».

Και ιεράρχησε τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, με δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία και επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

«Τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 στην οικονομία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία», δήλωσε και επανέλαβε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έταξε άλμα δεκαετίας, αλλά σκοντάφτει στην καθημερινότητα σε κάθε δυσκολία», προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού αποδεικνύονται ήδη «εξωπραγματικές».

«Το ίδιο και οι εκτιμήσεις για τον Τουρισμό», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, η οποία επεσήμανε έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου,  αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που επαυξάνουν τις αρνητικές εξελίξεις, την ύφεση, το ιδιωτικό χρέος, το νέο έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε ειδική αναφορά για την ανάπτυξη των λιγνιτικών περιοχών, που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί γενναία και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει, όπως είπε, μια μεγάλη μιομηχανική μονάδα, υποδομές μεταφορών, ρήτρα βιώσιμης ανάπτυξης, διατήρηση του ενεργειακού BrandName και επέκταση του δικτύου Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης. Επίσης, ανάπλαση εδαφών και αποκατάσταση τοπίων, ειδική μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό, με ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας μέσω του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, ειδικό πενταετές πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων και πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πληγούν.

Πανδημία – Ψεύτικες υποσχέσεις

Σχετικά με την έξαρση της πανδημίας, η Φώφη Γεννηματά παρατήρησε ότι οι πολίτες θέλουν μηνύματα αισιοδοξίας και όχι «διαρκείς ψεύτικες υποσχέσεις που διαψεύδονται σε λίγες ημέρες», για να έρθουν οι επόμενες γιατί, αντί για ελπίδα για το αύριο, όπως είπε, οδηγούν την κοινωνία σε μια διάχυτη απογοήτευση.

«Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει, αλλά με ασφάλεια, σχέδιο, σαφείς στόχους, μελετημένα βήματα, σταδιακά και με αντιμετώπιση του συνωστισμού», κατέληξε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μία ακόμη φορά επειδή δεν έχει επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, ιδιαίτερα τις μεγάλες μονάδες που έχουν πλήρεις δομές, ώστε να ανασάνει το ΕΣΥ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr