Η Φώφη Γεννηματά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι αποδέχτηκε τη «θετική ατζέντα» με την Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει δεσμεύσεις ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει το casus belli, τις γκρίζες ζώνες και θα προσχωρήσει στο δίκαιο της θάλασσας

Δυσαρεστημένη από τα αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις εμφανίζεται η Φώφη Γεννηματά ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι αποδέχτηκε τη «θετική ατζέντα» με την Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει την εγκατάλλειψη του casus belli, των γκρίζων ζωνών και την προσχώρηση στο δίκαιο της θάλασσας από την πλευρά της Άγκυρας.

Δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κυβέρνηση, δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα. Συμφώνησε να ξεκινήσει θετική ατζέντα με την Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει καμία συγκεκριμένη δέσμευσή της» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά.

Αναλυτικά η δήλωση προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

«Την ώρα της αλήθειας η κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ λίγη. Στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα.

»Συμφώνησε να ξεκινήσει θετική ατζέντα με την Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει καμία συγκεκριμένη δέσμευση της, παρά αρκέστηκε σε αόριστες αναφορές για το μέλλον.

»Δεν διεκδίκησε και δεν πέτυχε ρυθμίσεις που θα προέβλεπαν ότι η υλοποίηση της θετικής ατζέντας συνεπάγεται ότι η Τουρκία:

-εγκαταλείπει το casuς belli

-θα προσχωρήσει στη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, ως μέρος του ενωσιακού κεκτημένου

-θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ εγκαταλείποντας τις απαράδεκτες θεωρίες για «γκρίζες ζώνες»

– θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στο εσωτερικό της

-θα δέχεται «επιστροφές» μεταναστών απ’ όλη τη χώρα και όχι μόνο από τα νησιά με αναθεώρηση της σχετικής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας παράλληλα με τη νέα χρηματοδότηση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr