Τα σχολεία - εκτός από τα Λύκεια - θα ανοίξουν μετά το Καθολικό Πάσχα στην Ιταλία, αλλά όλη η χώρα θα παραμείνει πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την Τουρκία και έκανε ειδική αναφορά στην έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου

Όλη η Ιταλία πρόκειται να παραμείνει πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη μέχρι το τέλος Απριλίου, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, όμως, αποφασίσθηκε ότι από τις 6 Απριλίου θα ξανανοίξουν παιδικοί σταθμοί, δημοτικά και γυμνάσια (μόνο για τους μαθητές της πρώτης γυμνασίου), με φυσική παρουσία καθηγητών και παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Θα παραμείνουν κλειστά (μόνο με λειτουργία take away και κατ’οίκον παράδοση) εστιατόρια και καφέ, αλλά και θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια.

Αυτό επιβεβαίωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Παράλληλα, τόνισε ότι σε ορισμένα σχολεία πρόκειται να πραγματοποιηθούν και διαγνωστικά τεστ, ενώ εξήγησε ότι αν άνοιγαν και τα λύκεια, οι μολύνσεις θα κινδύνευαν να αυξηθούν και πάλι.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του κοροναϊού, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εγκριθεί νέο μέτρο, το οποίο θα περιέχει απαγόρευση, για γιατρούς και νοσοκόμους που δεν θέλησαν να εμβολιαστούν, να έρχονται σε επαφή με ασθενείς σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Ο ίδιος είπε και πάλι ότι θα εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχετικά με τη δυνατότητα έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η έγκριση από τον EMA θα χρειαστεί ακόμη τρεις ή τέσσερις μήνες.

Ο Μπάιντεν έφερε οξυγόνο στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στη χθεσινή διαδικτυακή σύνοδο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση, έφερε οξυγόνο στην σχέση Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσέθεσε: «Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη είναι ο κύριος σύμμαχος της χώρας του, αυτό ήταν και το κύριο σημείο της παρέμβασής του».

«Σε ό,τι αφορά την Τουρκία», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, «υπογράμμισε (σ.σ. ο Μπάιντεν) τη σημασία της σχέσης με τη χώρα αυτή, αλλά και ότι υπάρχουν βασικές διαφορές, με αξίες που δεν συμμεριζόμαστε. Ή μάλλον, ακριβέστερα, με αρνητικές αξίες. Και η Ιταλία αναφέρθηκε στην αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Ευρωομόλογο και ανάγκη ευρωπαϊκής φορολογικής ένωσης

Ο Μάριο Ντράγκι ερωτήθηκε, τέλος, σχετικά με την παρέμβασή του στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με την οποία στάθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης, έστω και μακροπρόθεσμα, ενός ευρωπαϊκού ομολόγου.

Απαντώντας στο ερώτημα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν διαθέτει αγορά κεφαλαίων, ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση και ενιαίο ομόλογο. Κάτι που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό».

«Δεν μπορούμε να τρέφουμε υπερβολικές αυταπάτες σε ό,τι αφορά τη διεθνή αξία του ευρώ, τουλάχιστον έως ότου δεν λυθούν τα προβλήματα αυτά. Χρειαζόμαστε και μια φορολογική ένωση και θα ήταν απαραίτητη μια πολιτική δέσμευση προς τις κατευθύνσεις αυτές».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr