Κάποιες από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν μνημεία τα οποία δεν πρόκειται να συμμετέχουν στους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου.

Viral έχουν γίνει στο διαδίκτυο φωτογραφίες που απεικονίζουν μνημεία και κτίρια από όλο τον κόσμο που δήθεν στολίστηκαν για την συμπλήρωση των 20 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Κάποια από αυτά τα πρόκειται να συμμετέχουν στους εορτασμούς, έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο κάποιες από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν μνημεία τα οποία δεν πρόκειται να συμμετέχουν στους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου.

Ο Κολοκοτρώνης στη… Θεσσαλονίκη

Ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τη Δισεκατοντηρίδα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία που απεικονίζει τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη επάνω στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά, η πραγματική φωτογραφία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το Νοέμβριο του 2020, όταν ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε συμβολικά με μπλε χρώμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου του 2020. Ας αναφερθεί, πως ο Λευκός Πύργος δεν ήταν το μόνο κτήριο που φωταγωγήθηκε την ίδια ημέρα με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για την εν λόγω πάθηση.

Όπερα του Σίδνεϋ

Viral έγινε επίσης η είδηση της φωταγώγησης του κτηρίου της Όπερας του Σίδνεϊ με τα χρώματα της κυανόλευκης σημαίας. Με αφορμή την εν λόγω είδηση, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε φωτογραφία του κτηρίου της Όπερας φωταγωγημένου με την Ελληνική σημαία. Greek Flag will be projected onto the Opera House on the 25th of March 3

Ειδικότερα, η βραδινή αυτή λήψη δημοσιεύτηκε εν πρώτοις στο λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας στο Facebook.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας Gladys Berejiklian, το κτήριο της Όπερας του Σίδνεϋ πρόκειται να φωταγωγηθεί με τα χρώματα της γαλανόλευκης την Πέμπτη 25 Μαρτίου του 2021, σηματοδοτώντας τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και τιμώντας την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Το ellinikahoaxes επικοινώνησε με το γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για την υπό εξέταση εικόνα. Ειδικότερα, μιλήσαμε με τον κ. Πετρόπουλο ο οποίος μας ενημέρωσε πως η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί ψηφιακά μέσω photoshop από εργαζομένους της Αρχιεπισκοπής.

Κατόπιν, στην αρχική δημοσίευση της φωτογραφίας στην πλατφόρμα του Facebook πραγματοποιήθηκε προσθήκη δια της οποίας καθίσταται πλέον σαφές πως η φωτογραφία αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ.

Συνεπώς η φωτογραφία που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα είναι δημιουργημένη ψηφιακά ενώ η φωταγώγηση της Όπερας του Σίδνεϋ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 25 Μαρτίου του 2021. Παρόλα αυτά, η εικόνα και οι παραπλανητικές λεζάντες που συχνά την συνοδεύουν, συνεχίζουν να διαμοιράζονται στο διαδίκτυο.

Τατζ Μαχάλ

Από τη μακρινή Αυστραλία μεταφερόμαστε στην πόλη Άγκρα της Ινδίας και ειδικότερα στο μαυσωλείο του Τατζ Μαχάλ, το οποίο για χάρη της εθνικής μας επετείου πρόκειται, σύμφωνα με χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να στολιστεί με την Ελληνική σημαία ή/και να φωτιστεί με χρώματά της. Μπορεί να είναι εικόνα μνημείο και εξωτερικοί χώροι

Ωστόσο, η παραπάνω φωτογραφία είναι επίσης φωτομοντάζ με την αρχική της να εντοπίζεται στο διαδίκτυο ήδη από τον Μάρτιο του 2010: Taj Mahal, water

Ήρθαμε σε επαφή με τον επικεφαλής αρχαιολόγο, Dr. Vasant Kumar Swarnkar της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ινδίας (ASI), για να επαληθεύσουμε την υπόθεσή μας.

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται να φωταγωγηθεί το κτηριακό συγκρότημα του Τατζ Μαχάλ στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για την 25η Μαρτίου, ο δρ. Vasant ήταν σαφής:

“Το κτήριο του Τάτζ Μαχάλ δεν πρόκειται να φωτιστεί”

Ας αναφερθεί πως η ASI υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ινδίας και είναι αρμόδια για τη διατήρηση και προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ινδίας.

Πυραμίδα του Χέοπα

Οι εμβληματικές πυραμίδες της Αιγύπτου δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την παρούσα ανασκόπηση. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε χρήστες της πλατφόρμας του Facebook, διαμοιράζεται φωτογραφία της Πυραμίδας του Χέοπα στην κορυφή της οποίας φαίνεται να κυματίζει μια γαλανόλευκη σημαία. Ωστόσο, και αυτή η φωτογραφία αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ.

Αναλυτικά, η εν λόγω φωτογραφία έχει αλιευθεί από ιστότοπο της wikipedia και στη συνέχεια έχει υποστεί επεξεργασία. Αξίζει δε να αναφερθεί πως η εν λόγω λήψη καταχωρήθηκε στον ιστότοπο τον Μάρτιο του 2005.

Κολοσσαίο

Φωτομοντάζ αποτελεί και η παρακάτω λήψη του αμφιθέατρου της Αρχαίας Ρώμης, του Κολοσσαίου, με την αρχική φωτογραφία να απαντάται στο διαδίκτυο ήδη από το 2013.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr