Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία : Λιγότεροι νεκροί από κοροναϊό - Προβληματισμός για τα lockdown

Σουηδία : Λιγότεροι νεκροί από κοροναϊό – Προβληματισμός για τα lockdown

Η Σουηδία, η οποία απέφυγε τα αυστηρά λοκντάουν που έπνιξαν την πλειονότητα των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, άφησε το 2020 με μια μικρότερη αύξηση του συνολικού ποσοστού θνησιμότητας από εκείνην των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με μια ανάλυση επίσημων στοιχείων.

Η Σουηδία, η οποία απέφυγε τα αυστηρά λοκντάουν που ‘έπνιξαν’ την πλειονότητα των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, άφησε το 2020 με μια μικρότερη αύξηση του συνολικού ποσοστού θνησιμότητας από εκείνην των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με μια ανάλυση επίσημων στοιχείων.

Ειδικοί στις μεταδοτικές ασθένειες προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως απόδειξη ότι τα λοκντάουν είναι αχρείαστα, παραδέχθηκαν όμως ότι μπορεί να δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές η θέση της Σουηδίας για την καταπολέμηση της πανδημίας έχει θετικά χαρακτηριστικά που αξίζει να μελετηθούν.

Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν τα λοκντάουν ως μέτρο τελευταίας καταφυγής δεδομένης της αποτυχίας να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία με άλλες μεθόδους, το μέτρο έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες διαδηλώσεις στους δρόμους του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και αλλού.

Εθελοντικά μέτρα

Η Σουηδία, στο μεταξύ, στηρίχθηκε κυρίως σε εθελοντικά μέτρα που επικεντρώθηκαν στην κοινωνική απόσταση, στην καλή υγιεινή και σε στοχευμένους κανόνες που διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό ανοικτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα — μια στρατηγική που προκάλεσε μεγάλη πόλωση μεταξύ των Σουηδών αλλά γλίτωσε την οικονομία από πολλές επιπτώσεις που υπέστησαν άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat που συγκέντρωσε το Reuters, η Σουηδία είχε 7,7% περισσότερους θανάτους το 2020 από τον μέσο όρο των θανάτων τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Οι χώρες που επέλεξαν αρκετές περιόδους αυστηρών λοκντάουν, όπως η Ισπανία και το Βέλγιο, είχαν υπερβάλλουσα θνητότητα, όπως αποκαλείται, 18,1% και 16,2% αντίστοιχα.

Στην 18η θέση

Είκοσι μία από τις 30 χώρες με διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία είχαν υψηλότερη υπερβάλλουσα θνητότητα από τη Σουηδία. Ωστόσο, η Σουηδία τα πήγε πολύ χειρότερα από τις γειτονικές της χώρες, με τη Δανία να καταγράφει μόλις 1,5% υπερβάλλουσα θνητότητα και τη Φινλανδία 1,0%. Η Νορβηγία δεν είχε καθόλου υπερβάλλουσα θνητότητα το 2020.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα της Σουηδίας βρίσκεται επίσης στο χαμηλό άκρο του φάσματος σε μια ξεχωριστή καταμέτρηση της Eurostat και σε καταγραφή άλλων δεδομένων που δημοσιοποίησε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα.

Η ανάλυση εκείνη, η οποία περιελάμβανε μια προσαρμογή ανάλογα με τις διαφορές ηλικιακών δομών και εποχικής θνησιμότητας των χωρών που αναλύθηκαν, τοποθετούν τη Σουηδία στη 18η μεταξύ 26 χωρών, με την Πολωνία, την Ισπανία και το Βέλγιο στις πρώτες θέσεις.

Αμφιβολίες

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ, ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό επιστήμονας πριν από την πανδημία, που έγινε διεθνώς γνωστός ως επικεφαλής της σουηδικής απόκρισης σε αυτήν, δήλωσε στο Reuters  πως πιστεύει ότι τα στοιχεία εγείρουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητα των λοκντάουν.

«Νομίζω πως οι άνθρωποι θα σκεφθούν πιθανόν πολύ προσεκτικά για αυτά τα πλήρη κλεισίματα, πόσο καλά ήταν στην πραγματικότητα», είπε.

«Μπορεί να είχαν ένα αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα, αλλά όταν τα δούμε καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αποκτούμε όλο και περισσότερες αμφιβολίες», είπε ο Τέγκνελ, ο οποίος έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του αλλά και λουλούδια ως ένδειξη εκτίμησης.

Πηγή : ΑΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024