Για αυξημένη μεταδοτικότητα κάνει λόγο το ινδικό υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, όπου τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται ραγδαία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εντόπισε ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο φέρει έναν συνδυασμό δύο γνωστών μεταλλάξεων που δυνητικά μπορεί να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ωστόσο το υπουργείο εξήγησε ότι ούτε τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, ούτε αυτό που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία «δεν έχουν βρεθεί σε αριθμούς ικανούς ώστε να μπορούν είτε να σχετιστούν άμεσα είτε να εξηγήσουν τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων σε κάποιες πολιτείες».

Η κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η ανάλυση δειγμάτων από τη δυτική επαρχία Μαχαράστρα δείχνει «αύξηση στο ποσοστό των δειγμάτων με τις μεταλλάξεις E484Q και L452R».

«Τέτοιες διπλές μεταλλάξεις προσφέρουν [στον ιό] ανοσιακή απόδραση [ανθεκτικότητα στα εμβόλια] και αυξημένη μεταδοτικότητα».

Οι δύο μεταλλάξεις προέρχονται από δύο διαφορετικές παραλλαγές του ιού που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στις νότιες ΗΠΑ. Παραμένει ασαφές αν διαφορετικά στελέχη του κοροναϊού βρήκαν την ευκαιρία να «διασταυρωθούν» και να δώσουν ένα νέο, υβριδικό στέλεχος.

Οι δύο μεταλλάξεις επηρεάζουν το σχήμα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα, και δυνητικά θα μπορούσαν να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που στοχεύουν την ακίδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr