Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρμιν Λάσετ : Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα - Χρειαζόμαστε διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν

Αρμιν Λάσετ : Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα – Χρειαζόμαστε διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και ίσως επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Αρμιν Λάσετ, ξεδίπλωσε κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και ίσως επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας μιλά στην DW για την Τουρκία και το προσφυγικό μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Κόκκινο χαλί

Κόκκινο χαλί ξεδίπλωσε χθες Τρίτη το πρωί η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για να υποδεχθεί τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Ο τοπικός πρωθυπουργός Αρμιν Λάσετ προϋπάντησε τον Νίκο Δένδια στο κατώφλι της καγκελαρίας για ανταλλαγή απόψεων μιας ώρας στο γραφείο του με τη μαγευτική θέα στον Ρήνο.

Η σημασία της επίσκεψης αυταπόδεικτη. Ο Αρμιν Λάσετ, εκτός του ότι είναι πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι Ελληνες στη Γερμανία, είναι και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Και με λίγη τύχη ίσως θα μπορούσε να γίνει και ο διάδοχος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Χρειαζόμαστε διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν»

Ο Αρμιν Λάσετ υποδέχθηκε τον έλληνα υπΕξ στο Ντίσελντορφ

Δεν είναι προφανώς η πρώτη τους συνάντηση. Ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον σημερινό του οικοδεσπότη τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Λάσετ, περνώντας από την Αθήνα, επισκέφθηκε τον τότε προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.

Στόχος του ήταν να δει την κατάσταση επί τόπου για να εξετάσει πώς το κρατίδιό του θα μπορούσε να βοηθήσει τα ασυνόδευτα ανήλικα από τον καταυλισμό.

Τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 προσγειώθηκε στο Ανόβερο αεροσκάφος με 50 προσφυγόπουλα, παιδιά άρρωστα με τα αδέλφια και τους γονείς τους από την καμένη Μόρια, τα 20 εξ αυτών βρήκαν στέγη σε καταλύματα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Επίσκεψη αστραπή

Η σημερινή συγκυρία ήταν άλλη. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλεύτηκε σύντομο χρονικό κενό ανάμεσα στο χθεσινό κρίσιμο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για επίσκεψη αστραπή.

Και πάλι η σημασία της αυταπόδεικτη. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις χρειάζονται ακόμη πολύ δουλειά βάσης, που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει μόνο από τη Βασιλίσσης Σοφίας, ούτε όμως και να αφεθεί στα χέρια άλλων παραγόντων που αρέσκονται στο να αναπαράγουν στερεότυπα για μια τόσο σημαντική για την Ευρώπη και την Ελλάδα χώρα, ικανοποιώντας το εκλογικό τους ακροατήριο.

Η συζήτηση των δύο πολιτικών ήταν τόσο έντονη, που ακόμη και στο κόκκινο χαλί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και με τις μάσκες στο στόμα, συνέχιζαν να ανταλλάσσουν απόψεις πριν μπει ο κύριος Δένδιας στο αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ προκειμένου να επιστρέψει στις Βρυξέλλες.

«Εχουν χαλαρώσει οι εντάσεις»

Ο κύριος Λάσετ, πάντα στο κόκκινο χαλί, συνέχισε τις «συνομιλίες» με την… Deutsche Welle. «Ηταν μια καλή συζήτηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, φυσικά θίξαμε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι οι εντάσεις έχουν χαλαρώσει σε ό,τι αφορά στις γεωτρήσεις και σε πολλά άλλα».

«Είναι ένα καλό μήνυμα από την Τουρκία ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά παρόλα αυτά ως Ευρώπη πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη διένεξη. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το θέμα των εντάσεων με τα πάνω και τα κάτω τους» πρόσθεσε ο κ. Λάσετ, υπερασπιζόμενος τη διαφορετική προσέγγιση της διένεξης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Νομίζω ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να δρουν πάντα μαζί, αλλά δίνοντας διαφορετικό σημείο έμφασης. Ο πρόεδρος Μακρόν εκπροσωπεί ισχυρά την ελληνικά πλευρά, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό σε περιόδους κρίσης να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Είναι κάτι που η καγκελάριος φρόντισε να έχει. Η Ελλάδα είναι εταίρος μας στην ΕΕ, αλλά για ορισμένες διενέξεις χρειάζονται δίαυλοι κι αυτούς διατήρησε η Γερμανία» τόνισε.

«Θα πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τις ελληνικές ανησυχίες»

Ο Αρμιν Λάσετ στο κόκκινο χαλί στο Ντίσελντορφ. Θα πατήσει το κόκκινο χαλί και στο Βερολίνο;

Ο Νίκος Δένδιας έθεσε και πάλι με μεγάλη έμφαση το αίτημα της ελληνικής πλευράς να σταματήσει η Γερμανία εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία, κυρίως γερμανικά υποβρύχια.

Η αντιπολίτευση στη Γερμανία έχει επανειλημμένα καταγγείλει την κυβέρνηση Μέρκελ για την επιλογή της να οπλίζει χώρα με πρόεδρο που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο θα πρέπει κανείς να προσέχει τις ισορροπίες. Δεν ξέρω την τρέχουσα κατάσταση, αλλά θα πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τις ελληνικές ανησυχίες» είπε ο κ. Λάσετ.

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας δεσμεύτηκε ότι το κρατίδιό του θα συνεχίσει να υποδέχεται ανήλικα προσφυγόπουλα.

«Χρειαζόμαστε όμως ευρωπαϊκές λύσεις, γιατί η κατάσταση στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς συνεχίζει να είναι τεταμένη. Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη συνολικά όλης της Ευρώπης για την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Στη μεταναστευτική πολιτική ανήκει και η προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων» είπε.

Ο Αρμιν Λάσετ υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο φύλαξης των συνόρων με την Τουρκία από την Frontex συμμετέχουν και αστυνομικοί από τη Ρηνανία-Βεστφαλία.

Θα βρεθεί τελικά αυτός ο δρόμος που θα οδηγήσει σε εποικοδομητικό και βιώσιμο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Ο Αρμιν Λάσετ πιστεύει ότι ο δρόμος έχει ανοίξει. «Τώρα απομένουν συζητήσεις για να διασαφηνιστούν βασικά θέματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες και συνθήκες ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών».

Οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας

Αλλά και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα απασχόλησαν τους δύο πολιτικούς. «Οι Κινέζοι προσπαθούν τώρα με την πανδημία να ασκήσουν επιρροή μέσω της παρουσίας τους στην Ελλάδα και της νέας οδού του μεταξιού αλλά και στον Λίβανο, όπου κατά την άποψή μου η Γερμανία θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην σταθερότητα της χώρας».

Παρά τις ασχολίες του προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ταξίδι στην Ελλάδα; «Προς το παρόν είναι δύσκολο, γιατί δεν μπορεί να ταξιδέψει κανείς και επειδή είμαστε μέσα σε διαδικασία που θα μας οδηγήσει στις εκλογές».

Το ορόσημο είναι η 26η Σεπτεμβρίου, αλλά άγνωστο παραμένει εάν την κούρσα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο είναι πρόεδρος από τις αρχές του χρόνου, θα οδηγήσει και ως υποψήφιος καγκελάριος.

«Ισως να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε και πάλι κύριε Λάσετ σε κόκκινο χαλί και στη γερμανική πρωτεύουσα». Χαμογέλασε. «Θα δούμε».

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024