Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία - Λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ

Κοροναϊός : Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ

Κάθε μέρα που περνάει, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δέχονται μια ακόμη ισχυρή πίεση

Η νέα «έκρηξη» κρουσμάτων από τον κοροναϊό έχει δημιουργήσει μία δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και ειδικότερα σε αυτά της Αττικής.

Η επιστράτευση γιατρών ήταν μονόδρομος καθώς η κατάσταση στην περιφέρεια της πρωτεύουσας θυμίζει… πόλεμο και γίνεται «μάχη» για μία θέση ΜΕΘ. Η  πίεση στα νοσοκομεία λόγω του κοροναϊού, όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά διαρκώς αυξάνεται.

Δεκάδες ασθενείς με κοροναϊό βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική χωρίς την απαραίτητη φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς δεν υπάρχει κενό κρεβάτι.

Το προσωπικό των νοσοκομείων αναγκάζεται να παρέχει μηχανική υποστήριξη της αναπνοής των σοβαρών περιστατικών κοροναϊού σε απλούς θαλάμους, αναμένοντας να αδειάσει κάποια κλίνη.

Τα 3.586 νέα κρούσματα από ρεκόρ 64.421 ελέγχων και οι 699 διασωληνωμένοι που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο από την αρχή της πανδημίας. Το τρίτο επιδημικό κύμα «φουσκώνει» ανεξέλεγκτα.

Η χώρα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πιθανότατα θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων – υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για 1.000.

Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας είναι σκαρφαλωμένος στο 5,7% δείχνοντας ότι θα αργήσει να υπάρξει η όποια ανάπαυλα στη μεγάλη αυτή μάχη. Με αυτά τα δεδομένα, τα όποια σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου φυσικά πάνε πίσω.

Λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι

Μόνο στην Αττική, οι διασωληνωμένοι με κοροναϊό ξεπέρασαν τους 400. Ένας στους 4 νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός εντατικής, ορισμένοι εξ’ αυτών περιμένουν για μέρες στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Με βάση τον έκτακτο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, σήμερα Τετάρτη, στις εφημερίες του ΕΣΥ για τα Non Covid περιστατικά μπαίνει το 251 ΓΝΑ, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid περιστατικών.

Θλιβερά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 3.586 νέα κρούσματα, 699 διασωληνωμένους και 51 θανάτους. Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε και στην Αττική (1.779).

Το Λεκανοπέδιο καταγράφει τριπλάσια νούμερα νέων διαγνώσεων σε όλες της περιφερειακές της ενότητες πλην των Νήσων. Από τα σημερινά 1.779 κρούσματα 470 εντοπίζονται στο κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στα Δυτικά Προάστια, 244 στην Ανατολική Αττική και 121 στη Δυτική, 180 στα Βόρεια και 144 στα Νότια Προάστια και 18 στις Νήσους.

Η πανδημία φουντώνει και στη Μακεδονία με ένα μεγάλο τριψήφιο για τη Θεσσαλονίκη (398) και έπειτα 37 για την Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιφέρειες να ανάγονται σε οδηγούς της πανδημίας στην περιφέρεια.

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα για το διάστημα 15 έως 21 Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε επισημάνει την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής και της Αχαΐας, με αυξητικές τάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024