Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σήμερα σε λειτουργία το Open Research Europe, μια επιστημονική επιθεώρηση που υιοθετεί το μοντέλο της δωρεάν πρόσβασης.

Η πλατφόρμα θα παρουσιάζει τα αποτελέσματα μελετών που χρηματοδοτoύνται από το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 και από τον διάδοχό του για την περίοδο 2021-27, Horizon Europe.

Με αυτό τον τρόπο, η Ευρώπη δίνει το παράδειγμα υποστηρίζοντας ενεργά τις πρακτικές ανοικτής επιστήμης και προωθώντας τη διαφάνεια. Στόχος της είναι να εμπνεύσει και άλλους χρηματοδότες, ιδίως σε εθνικό επίπεδο, να πράξουν το ίδιο. Η Επιτροπή έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την παροχή της υπηρεσίας και προσέλαβε έναν ανάδοχο, την F1000 Research.

Η Open Research Europe θα αντιμετωπίσει άμεσα σημαντικές δυσκολίες που συνδέονται με τη δημοσίευση των επιστημονικών αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι πολλές επιστημονικές επιθεωρήσεις χρεώνουν ακριβές συνδρομές και συχνά χρειάζονται μήνες για να δημοσιεύσουν μια μελέτη.

Στη νέα πλατφόρμα έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 40 μελέτες από πολύ διαφορετικούς τομείς έρευνας, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην επιστημονική κοινότητα για ανάγνωση και επανεξέταση.

Η νέα πλατφόρμα δεν θα συμβάλει μόνο σε ανοικτές, ταχείες και οικονομικά αποδοτικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Θα καταστήσει επίσης ευκολότερο για τους δικαιούχους των προγραμμάτων Horizon να συμμορφώνονται με όρους ανοικτής πρόσβασης της χρηματοδότησής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr