Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Open Research Europe: Προσβάσιμες σε όλους οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ

Open Research Europe: Προσβάσιμες σε όλους οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ

Πολλές επιστημονικές επιθεωρήσεις χρεώνουν συνδρομές που θεωρούνται ακριβές ακόμα και από πανεπιστήμια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σήμερα σε λειτουργία το Open Research Europe, μια επιστημονική επιθεώρηση που υιοθετεί το μοντέλο της δωρεάν πρόσβασης.

Η πλατφόρμα θα παρουσιάζει τα αποτελέσματα μελετών που χρηματοδοτoύνται από το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 και από τον διάδοχό του για την περίοδο 2021-27, Horizon Europe.

Με αυτό τον τρόπο, η Ευρώπη δίνει το παράδειγμα υποστηρίζοντας ενεργά τις πρακτικές ανοικτής επιστήμης και προωθώντας τη διαφάνεια. Στόχος της είναι να εμπνεύσει και άλλους χρηματοδότες, ιδίως σε εθνικό επίπεδο, να πράξουν το ίδιο. Η Επιτροπή έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την παροχή της υπηρεσίας και προσέλαβε έναν ανάδοχο, την F1000 Research.

Η Open Research Europe θα αντιμετωπίσει άμεσα σημαντικές δυσκολίες που συνδέονται με τη δημοσίευση των επιστημονικών αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι πολλές επιστημονικές επιθεωρήσεις χρεώνουν ακριβές συνδρομές και συχνά χρειάζονται μήνες για να δημοσιεύσουν μια μελέτη.

Στη νέα πλατφόρμα έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 40 μελέτες από πολύ διαφορετικούς τομείς έρευνας, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην επιστημονική κοινότητα για ανάγνωση και επανεξέταση.

Η νέα πλατφόρμα δεν θα συμβάλει μόνο σε ανοικτές, ταχείες και οικονομικά αποδοτικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Θα καταστήσει επίσης ευκολότερο για τους δικαιούχους των προγραμμάτων Horizon να συμμορφώνονται με όρους ανοικτής πρόσβασης της χρηματοδότησής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024