Ιστορικό γεγονός αν δοθεί το εβραϊκό αρχείο της Θεσσαλονίκης
Τι μπορεί να φέρει η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην Ελλάδα
Η άφιξη των Ρώσου Πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούτιν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας αναζωπύρωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται μια μεγάλη ρωσική προσφορά, κάτι σαν δώρο, προς την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για το αρχείο των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, το οποίο άρπαξε ο Κόκκινος Στρατός εισβάλλοντας στη ναζιστική καγκελαρία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλη είδηση παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Εκείνο που έμαθα είναι ότι το 2014 η ελληνική κυβέρνηση έφθασε πολύ κοντά με τη ρωσική για την παράδοση του αρχείου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η Αθήνα ήταν πρόθυμη να πληρώσει και τα «φύλακτρα» των αρχείων (που δεν είναι περισσότερο από 80.000 ευρώ). Και επίσης να παραδώσει στη Μόσχα και τα αρχεία του ρωσικού προξενείου στα Χανιά. Οι Ρώσοι ωστόσο το καθυστερούσαν έγινε λόγος και για επιστροφή στη Ρωσία της συλλογής Κωστάκη που φυλάσσεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Μετά ήρθαν οι απελάσεις διπλωματών και εκεί που η υπόθεση χανόταν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης το ξανάφερε το θέμα και το ζήτησε μάλιστα επίμονα σε επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών. Βεβαίως είναι καθαρά θέμα της ρωσικής κυβέρνησης, που εάν γίνει ίσως να αποτελεί και την είδηση της χρονιάς.
- Χαϊδάρι: Άγριος ξυλοδαρμός μέσα σε ιατρείο – Τον ξυλοκόπησε επειδή του έκανε παρατήρηση να μιλά πιο σιγά στο κινητό
- Θανάσης Αντετοκούνμπο: Παντρεύτηκε τη σύντροφό του και μητέρα των διδύμων – Κουμπάρος ο αδερφός του Γιάννης
- Ελληνικά αεροδρόμια: Οι καθυστερήσεις των πτήσεων αυξάνονται κατά 63% – Τι θα εξεταστεί στη σημερινή σύσκεψη
- Basketball Sphere: «Oι τρεις παίκτες που είναι πιθανό να μην συνεχίσουν στον Παναθηναϊκό»
- Μαζική η φυγή προς τη σύνταξη – Υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 110.000 οι αιτήσεις το πρώτο 6μηνο του 2026
- Βενεζουέλα: Πάνω από 3.300 νεκροί από τους σεισμούς – Θάβουν θύματα με αριθμούς
- ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος και Πολάκης λύνουν τις διαφορές τους – Έρχονται παραιτήσεις βουλευτών
- ΠΑΣΟΚ: Διεύρυνση στη Θεσσαλονίκη με δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442