«Ποτέ ξανά!» – Η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων
Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.
Από το 2005, η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.
Στα στρατόπεδα της φρίκης των ναζιστών βρέθηκαν και έλληνες εβραίοι από όλη την επικράτεια. Οι περισσότεροι, όμως προέρχονταν από την Θεσσαλονίκη, και εν συνεχεία από τα Ιωάννινα.
Η συμπρωτεύουσα, μέχρι, την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αριθμούσε μια ισχυρή κοινωνικά και πληθυσμιακά εβραϊκή κοινότητα. Από τους 50.000 που εστάλησαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, μόνοι οι 1500 κατάφεραν να επιστρέψουν ζωντανοί στην πόλη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Έτσι, χθες και σήμερα, η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι εναπομείναντες Εβραίοι τιμούν τη μνήμη των ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε με τη στολή που φόραγαν οι κρατουμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και με το κίτρινο αστέρι που υποχρεώθηκαν να φορέσουν οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη.
«Τιμούμε τη διεθνή ημέρα μνήμης των ηρώων του Ολοκαυτώματος. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να φωνάξουμε ποτέ ξανά» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Διευθυντής Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Βίκτωρ Ναρ.
«Το Ολοκαύτωμα δεν αφορά μόνο τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρη την πόλη» πρόσθεσε σχετικά.
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν διαδικτυακά το σαββατοκύριακο, ενώ το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
- «Η κλιμάκωση των ουκρανικών επιθέσεων καταφέρνει μόνο να παρατείνει τον πόλεμο», δηλώνει το Κρεμλίνο
- Άντζελα Δημητρίου: Αποχαιρέτησε την Μπόνι Τάιλερ με μια κοινή τους φωτογραφία
- Ισπανία: Συγκλονιστικά βίντεο από τη φονική φωτιά – 12 νεκροί – Κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Ολυμπιακός: Το «ερυθρόλευκο» δείπνο και το τραγούδι του Σμαΐλοβιτς (vid)
- Βάγια Νέστορα: Σε εξέλιξη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής – Τρεις συλλήψεις
- Κάποιοι ξεχνάνε τι ήταν το ΠΑΣΟΚ και γιατί μπόρεσε να αλλάξει τη χώρα
- Ο Κάνααν και το σχόλιο για τον Παναθηναϊκό
- Πώς η Ευρώπη κατάφερε να κάνει τα περισσότερα ύδατα κολύμβησης της «εξαιρετικά»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442