Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ΕΡΤ( 90,9 FM) και από την εκπομπή "ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ " τού Διονύση Μαλλούχου, θα ακουστεί το Ορατόριο Ρέκβιεμ που έγραψε ο συνθέτης Κώστας Μουστάκας για το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ΕΡΤ( 90,9 FM) και από την εκπομπή «ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ » τού Διονύση Μαλλούχου, θα ακουστεί το Ορατόριο Ρέκβιεμ που έγραψε ο συνθέτης Κώστας Μουστάκας για το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Πρόκειται για ένα έργο η πρώτη εκτέλεση του οποίου έλαβε χώρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στις 17 Δεκεμβρίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και ήταν μια  συμπαραγωγή των φορέων Αρχείο Ι. Ε. Σταμούλη, Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, Παγκαλαβρυτινή Ένωση και  ΚΟΙΝΣΕΠ Φιλόεργος. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος την τίμησε με την παρουσία του.

Οι οδυνηρές μνήμες της Κατοχής παρά το πέρασμα του χρόνου παραμένουν ζωντανές. Η Ναζιστική Γερμανία υπήρξε κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για το εύρος των καταστροφών και την ακραία αγριότητα που γνώρισε η χώρα μας την περίοδο της Κατοχής, 1941-1944, άλλοτε για να καμφθεί η Αντίσταση και άλλοτε γιατί οι στρατηγικές και τακτικές επιλογές των Ναζί σήμαιναν αδήριτα θάνατο και καταστροφή για τον Ελληνικό Λαό. Βία και καταστροφή που ακόμη περιμένει την δικαίωση και την αποκατάσταση.Το Ορατόριο «Ρέκβιεμ για τις Σφαγές των Ναζί», συναντά το τραύμα της μνήμης, αναζητώντας την κάθαρση και αντιπαλεύοντας τη λήθη.

Το έργο έχει την μορφή του Ορατορίου και οι συντελεστές της εκτέλεσης στο Γ’ Πρόγραμμα είναι οι εξής:

Μουσική σύνθεση: Κώστας Μουστάκας
Λιμπρέτο: Μάρκος Χαρίτος

Σολίστ: Μαρίτα Παπαπαρίζου, Πέτρος Σαλάτας. Η χορωδία είναι της Τράπεζας της Ελλάδας με μαέστρο τον Κώστα Ευαγγελάτο. Παίζουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ με μαέστρο το Γιώργο Αραβίδη

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr