«Είμαστε η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που δίνουμε τη δυνατότητα αυτή δωρεάν», είπε ο κ. Γεωργαντάς

Τη διαδικασία του self – τεστ για τον κοροναϊό εξήγησε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά θα υπάρχει μια πλατφόρμα που θα χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί ώστε να προμηθεύουν δωρεάν τους πολίτες το rapid τεστ. «Θα ελέγχουμε την περιοδικότητα της προμήθειας. Θα δίδονται 4 δωρεάν τεστ το μήνα στους πολίτες» σημείωσε.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν βγει θετικός

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι είναι υπό διαμόρφωση ο τρόπος σχετικά με το τι θα κάνει ένας πολίτης μόλις βγαίνει θετικός στο self-τεστ που θα πραγματοποιεί.

«Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα στον πολίτη να δηλώνει ότι είναι θετικός, γιατί αυτό θα είναι το προαπαιτούμενο, για να μπορέσει να κάνει rapid test σε δημόσια δομή υγείας από επαγγελματία υγείας, ώστε να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θα μπαίνουμε στην πλατφόρμα θα δηλώνουμε ότι είμαστε θετικοί, η πλατφόρμα θα μας δίνει το οκ, για να μπορούμε να πάμε για τον επανέλεγχο» δήλωσε.

«Με τον επανέλεγχο στη δημόσια δομή υγείας αυτός που έχει βγει θετικός θα έχει δυνατότητα άδειας από τη δουλειά του και όσων προβλέπονται» πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, η εν λόγω διαδικασία βοηθά στον εντοπισμό των ασυπτωματικών κρουσμάτων. «Είμαστε η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που δίνουμε τη δυνατότητα αυτή δωρεάν».

Εν τούτοις, παραδέχθηκε ότι κάποιος μπορεί να βγει θετικός στον ιό και να μη το δηλώσει, κάτι που ευχήθηκε να μη συμβεί. «Υπάρχει η πιθανότητα να βγει κάποιος θετικός και να μη το δηλώσει. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει κανείς που να λειτουργήσει έτσι και ότι όποιος βγει θετικός θα ακολουθήσει τα πρωτόκολλα».

Εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τον υπουργό, την Παρασκευή 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 70-74 χρόνων.

Παράλληλα, από τους 250.000 ευπαθείς, ήδη οι 100.000 έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

«Με βάση το ρυθμό των εμβολιασμών, θα ξεπεράσουμε σήμερα το ένα εκατομμύριο που έκανε τη μια δόση και συνολικά το ενάμιση εκατομμύριο εμβολιασμούς» ανέφερε.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι μετά την 1η Απριλίου θα ανοίξουν 200 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και δύο μεγάλα στην Αττική.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr