Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μουσείο Μπενάκη : Αντιδράσεις για το γούρι με τη Μαντώ Μαυρογένους

Μουσείο Μπενάκη : Αντιδράσεις για το γούρι με τη Μαντώ Μαυρογένους

Η φωτογραφία δείχνει την Μαυρογένους όχι με την παραδοσιακή της φορεσιά, αλλά ως γυναίκα που σφίγγει τους μύες του χεριού της ως αντιπαραβολή της γνωστής πολεμικής αφίσας του 1943 από τις ΗΠΑ με το μήνυμα «We can do it».

Viral έγινε στο διαδίκτυο ένα γούρι από το e-shop του Μουσείου Μπενάκη το οποίο απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους αλά… αμερικάνικα.

Η φωτογραφία δείχνει την Μαυρογένους όχι με την παραδοσιακή της φορεσιά, αλλά ως γυναίκα που σφίγγει τους μύες του χεριού της ως αντιπαραβολή της γνωστής πολεμικής αφίσας του 1943 από τις ΗΠΑ με το μήνυμα «We can do it».

Παράλληλα η υποσημείωση προκάλεσε κάποιες… αντιδράσεις.

Κάτω από το εν λόγω γούρι το οποίο κοστολογείται στα 25 ευρώ υπάρχει η υποσημείωση «ΥΓΕΙΑ Κ@@ΛΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑCH».

Χαρακτηριστική η ανάρτηση του Παντελή Κ. στη Μυκονιάτικη σελίδα Mykonos Let’s Do It, που ανέδειξε το θέμα.

«Αναρωτιέστε πόσο κοστίζει η.. ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ, (στο όνομα της “Τέχνης” φίλοι μου;) Μόλις… 25 €υρώ!

Μια ιστορική Γυναίκα, η Μυκονιάτισα Ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στους Τούρκους ,” ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ “η οποία ξόδεψε όλη της την περιουσία για αυτόν τον αγώνα.. χρησιμοποιείται με άκρως προσβλητικό τρόπο, σε μια “φιγούρα” ως γούρι του 2021, ό,τι πιο άθλιο και εμετικό μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, εκεί στο Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Ιστορίας). Ξερνάω και μόνο στην ιδέα.. αυτού του εκτρώματος, και ρωτώ χωρίς ενδοιασμούς.. χωρίς “φόβο και πάθος”».

Τι λέει η δημιουργός του

Για το συγκεκριμένο γούρι έχει μιλήσει σε πρότερο χρόνο η δημιουργός του, Κατερίνα Σαββοπούλου, στο marieclaire.gr.

«Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μαντώ; Για τις σπουδές, την ουσιαστική μόρφωση, τον αγώνα της για την ελευθερία; Ο Υψηλάντης της είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί και μάλιστα γραπτώς, αλλά αθέτησε το λόγο του αφού τα πολιτικά συμφέροντα δεν ενέκριναν αυτό τον αρραβώνα. Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση».

«Αυτή η ατρόμητη γυναίκα ήταν η μοναδική αξιωματούχος του ελληνικού στρατού: ο Καποδίστριας της έδωσε το βαθμό του αντιστράτηγου. Η Μαντώ Μαυρογένους είναι το πιο αυθεντικό σύμβολο της ελληνικής επανάστασης», λέει.

Το γούρι, το φυλαχτό που δημιούργησαν οι B612 είναι η εικόνα της Μαντώς Μαυρογένους προσαρμοσμένη στο διάσημο αμερικανικό πόστερ του 1943, που έφτιαξε 0 J.Howard Miller για την Westinghouse Electric για να ενισχύσει το ηθικό των εργατριών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «”Πατήσαμε” στο πόστερ ως διεθνή γλώσσα για να ενισχύσουμε τη σημειολογία του φυλαχτού», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024