science
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Θα ζήσεις ή θα πεθάνεις από τον ιό; Η απάντηση μέσω... αλγορίθμου

Κοροναϊός : Θα ζήσεις ή θα πεθάνεις από τον ιό; Η απάντηση μέσω… αλγορίθμου

Αλγόριθμο ο οποίος φέρεται να μπορεί να προβλέψει, και μάλιστα με επιτυχία 90%, αν θα υποκύψει ένας ασθενής λόγω της Covid-19 ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης

Αλγόριθμο ο οποίος φέρεται να μπορεί να προβλέψει, και μάλιστα με επιτυχία 90%, αν θα υποκύψει ένας ασθενής λόγω της Covid-19 ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, για να δημιουργήσουν τον αλγόριθμο, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα 4.000 ασθενών Covid.

Στα δεδομένα αυτά περικλείονταν στοιχεία όπως η ηλικία των ασθενών, το φύλο τους, ο δείκτης μάζας σώματος, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τους εξετάσεων, των ζωτικών τους λειτουργιών, τα φάρμακα που έπαιρναν, τα υποκείμενα νοσήματα που είχαν κ.ά.

Πώς λειτουργεί

Με τα δεδομένα αυτά, ο αλγόριθμος άρχισε να εκπαιδεύεται ώστε να αναγνωρίζει τους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες να πεθάνει κάποιος ασθενής με κοροναϊό. Ετσι, τελικά το σύστημα μπορεί (θεωρητικά) να διαπιστώνει αν κάποιο άτομο που δεν έχει ακόμη νοσήσει, θα επιβιώσει ή θα πεθάνει αν τελικά μολυνθεί από τον ιό.

Από τη στιγμή που κάποιος ο οποίος έχει μολυνθεί με κοροναϊό εισαχθεί σε νοσοκομείο, ο αλγόριθμος προβλέπει με επιτυχία 80% αν θα χρειαστεί διασωλήνωση. «Το σημαντικό στοιχείο ήταν το βάθος των πληροφοριών στα οποία είχαμε πρόσβαση. Βασικά είχαμε πρόσβαση σε όλο τον ιατρικό φάκελο ενός ασθενούς Covid σε όλη την περιοχή της Κοπεγχάγης» επισημαίνει ο Μαντς Νίλσεν, ένας εκ των δημιουργών του αλγορίθμου.

Τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στον τομέα της ανάπτυξης αλγόριθμων που προβλέπουν τη θνησιμότητα. Toν περασμένο Οκτώβριο επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν ένα παρόμοιο αλγόριθμο για ασθενείς Covid, ενώ την ίδια προσπάθεια κάνει και ο αμερικανικός πάροχος υπηρεσιών υγείας Geisinger.

Αν τα συστήματα αυτά αποδειχθούν αξιόπιστα, οι γιατροί θα μπορούν να επεμβαίνουν στις περιπτώσεις των ατόμων που η πρόβλεψη για αυτά είναι κακή. Τα άτομα που έχουν κακή πρόβλεψη, θα πρέπει να ελέγχονται συχνά ώστε σε περίπτωση που μολυνθούν, να εντοπιστεί πολύ έγκαιρα και οι γιατροί να παρέμβουν αμέσως.

Ο ταχύτερος εντοπισμός της ασθένειας και προσωποποιημένες στο ιατρικό ιστορικό και προφίλ του ασθενούς θεραπείες μπορεί να οδηγήσουν τελικά στη… διάψευση του συστήματος, που είναι φυσικά και το ζητούμενο, δηλαδή ο ασθενής να καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Ομως ακόμη και οι δημιουργοί αυτών των αλγόριθμων δεν γνωρίζουν πώς τα συστήματα μαθαίνουν τα δεδομένα, πώς εξελίσσονται και πώς παράγουν τελικά τα αποτελέσματα που δίνουν. Για αυτό και η βιομηχανία των αλγορίθμων τούς ονομάζει «μοχθηρό μαύρο κουτί».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, προς το παρόν, ο αλγόριθμος που ανέπτυξαν οι ερευνητές στη Δανία δεν χρησιμοποιείται για να κάνει προβλέψεις όσον αφορά μεμονωμένους ανθρώπους, αλλά για να κάνει προβλέψεις που θα βοηθήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση των νοσοκομείων σε σχέση με την πανδημία.

Η επόμενη ημέρα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τον κοροναϊό, αλλά και για άλλες ασθένειες. Μάλιστα, οι δημιουργοί του αλγόριθμου σχεδιάζουν να τον αξιοποιήσουν σε διάφορους τομείς της ιατρικής, όπως στο να προβλέπει ποιοι ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.

«Καθημερινά χρησιμοποιούμε τεχνολογίες που δεν τις κατανοούμε. Οταν πατάμε φρένο στο αυτοκίνητο, τον έλεγχο του οχήματος αναλαμβάνει το σύστημα ABS, το οποίο δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργεί, αλλά χαιρόμαστε, γιατί συνήθως λειτουργεί. Οταν μια τεχνολογία λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι χρήστες της την εμπιστεύονται. Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα που τίθεται είναι ότι αν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε μια τεχνολογία, θα πρέπει να αποδείξουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό ότι λειτουργεί προς όφελος των χρηστών της» σημειώνει ο Μαντς Νίλσεν.

Only in

Airbnb VS μακροχρόνια μίσθωση: Τι συμφέρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα συν και τα πλην

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023