Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Την εποχή της πανδημίας «δικαίωμα» στη νοσηλεία έχουν μόνο τα θύματα του ιού

Κοροναϊός : Την εποχή της πανδημίας «δικαίωμα» στη νοσηλεία έχουν μόνο τα θύματα του ιού

Στην εποχή του κοροναϊού «δικαίωμα» στη νοσηλεία αποκτούν πρώτα τα θύματα της πανδημίας.

Ηταν εφημερία και βράδυ, με λιγοστή την κυκλοφορία των οχημάτων και γι αυτό τα ασθενοφόρα που συνέρρεαν στον Ευαγγελισμό, το ένα πίσω από το άλλο, δεν χαλούσαν τον κόσμο με τις σειρήνες τους.

Μόνο οι μπλε φάροι διέτρεχαν τοίχους και πρόσωπα γιατρών, πριν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, βγάλουν τα φορεία από τις κίτρινες πόρτες. Στους άδειους δρόμους της πρωτεύουσας, τα ασθενοφόρα τρέχουν σιωπηλά, και τις ώρες που η πόλη κοιμάται, στα νοσοκομεία εκτυλίσσονται σκηνές πολέμου.

Καραβάνια ασθενών

Σαν κι εκείνες που παλιότερα μετέφεραν οι τηλεοράσεις από χώρες μακρινές, αλλά χωρίς καραβάνια προσφύγων. Στη θέση τους υπάρχουν τώρα καραβάνια ασθενών που συρρέουν στα νοσοκομεία νοσούντες από κάθε ασθένεια που χρήζει νοσηλεία αμέσως αλλά η υπομονή και η αναμονή είναι μεγάλη γιατί η βοήθεια δεν μπορεί να μοιραστεί σε όλους.

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής με τα οκτώ ασθενοφόρα το ένα πίσω από το άλλο, ήταν μία οπτικοποιημένη υπενθύμιση όχι μόνο του μεγέθους της διασποράς του κοροναϊού, αλλά και του δράματος που ζουν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς που γλίτωσαν από την πανδημία αλλά ήρθε η ώρα τους να νοσήσουν από κάποια άλλη ασθένεια, αυτές δηλαδή που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μόλις κυριάρχησε ο κοροναϊός αλλά που δυστυχώς δεν εξαλείφθηκαν και που συνεχίζουν να στοιχίζουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων ετησίως.

Ασθένειες που σκοτώνουν

Δεν εξαλείφθηκαν δυστυχώς ούτε οι καρδιοπάθειες, ούτε οι καρκίνοι, ούτε τα εγκεφαλικά, ούτε οι πολυτραυματίες από τα τροχαία, οι πνευμονοπάθειες, και τόσες άλλες παθήσεις.

Απλά εξέλιπαν οι κλινικές νοσηλείας τους στα νοσοκομεία, χώρος δεν έμεινε για αυτούς γιατί άνθρωποι, μέσα, και κρεβάτια, επιτάχθηκαν για να βοηθήσουν τους ασθενείς της πανδημίας, μετατρέποντας πλέον τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου.

Ανθρωποι σε κρεβάτια στους διαδρόμους, μόνοι ή με κάποιον δικό τους από πάνω να τους συντροφεύει, που χρειάζονται να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ, βλέπουν άλλα φορεία με άλλους ασθενείς στην ίδια ή χειρότερη κατάσταση από αυτούς να τους προσπερνούν για εισέλθουν στη ΜΕΘ, μόλις ελευθερωθεί ένα κρεβάτι.

Το δικαίωμα στη νοσηλεία

Στην εποχή του κοροναϊού δικαίωμα στη νοσηλεία αποκτούν πρώτα τα θύματα της πανδημίας.

Οκτώ ασθενοφόρα σε μία δεδομένη στιγμή το βράδυ της Κυριακής να έχουν μπλοκάρει την είσοδο του Ευαγγελισμού μεταφέροντας ασθενείς με κοροναϊό. Εγιναν 240 εισαγωγές ασθενών σε όλη τη χώρα. Στον Ευαγγελισμό έγιναν 180 εισαγωγές. Στα επείγοντα περιστατικά διακομίσθηκαν 106 ασθενείς, κανείς δεν θυμάται τα τελευταία χρόνια τέτοιο αριθμό, τέτοια ένταση, τέτοια συσσώρευση ανθρώπων που χρειάζονταν βοήθεια.

Μπούκωσε πριν ξεκινήσει η εφημερία

Πληρότητα 100% πριν ξεκινήσει η εφημερία, 160 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, 37 εστάλησαν στο Σισμανόγλειο.

Τα νοσοκομεία πλέον κατέρρευσαν, οι γιατροί αποτιμούν την κατάσταση της υγείας κάθε ανθρώπου που φθάνει εκεί ανήμπορος και αποφασίζουν αν πρέπει να μπει στη ΜΕΘ, όταν αδειάσει κρεβάτι, με τον τρόπο που αυτό αδειάζει τέτοιες εποχές και ώρες.

Στοιχεία από την ΠΟΕΔΗΝ, που αλλάζουν ανά λίγες ώρες, ότι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε κρεβάτι ΜΕΘ ενώ το απόγευμα της Δευτέρας, υπήρχαν τουλάχιστον 50 ασθενείς από covid εκτός ΜΕΘ.

Σύστημα μιας νόσου το ΕΣΥ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει -κάτι που έχει θέσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες η ΟΕΝΓΕ με ανοιχτή της επιστολή προς τον πρωθυπουργό- ότι το ΕΣΥ γίνεται σύστημα μιας νόσου με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα και η θνητότητα από άλλες αιτίες.

Σε ράντζα ασθενείς με κοροναϊό

«Έχουμε ράντζα και σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κοροναϊό.  Στο Αγία Όλγα γέμισαν τα κρεβάτια με 60 ασθενείς στη χθεσινή εφημερία και 14 ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύονται σε ράντζα».

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο όπου ο κ. Μιχ. Γιαννάκος σημειώνει ότι οι ψυχικά ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό αφήνονται να πεθάνουν αβοήθητοι.

«Αποθήκη ψυχών» η κλινική Covid στο Δρομοκαΐτειο

«Το Δρομοκαΐτειο έφτιαξε κλινική κοροναϊού με 37 ψυχικά ασθενείς» την οποία ο κ. Γιαννάκος χαρακτηρίζει «αποθήκη ψυχών» και «νεκροταφείο ψυχικά ασθενών με κοροναϊό» λόγω των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό.

Επιλογή ασθενών για ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ και την επιλογή των ασθενών πλέον αυτή γίνεται με ηλικιακά κριτήρια όπως αποδεικνύει επιστολή συγγενούς διασωληνωμένου ασθενή εκτός Εντατικής επί 8 μέρες στην «Παμακκάριστο». Σε αυτή την επιστολή που κοινοποιεί ο κ. Γιαννάκος ζητείται η παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ για την εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ.

«Αυτή η επιστολή τα λέει όλα, για την επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια» υπογραμμίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους
Δεκάδες (τουλάχιστον 50) παραμένουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 4 στο Τζάνειο, 9 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, 6 στο «Γεννηματάς», 2 στο Λαϊκό τρεις ημέρες, 10 στο Σισμανόγλειο, παρά το γεγονός ότι άνοιξε 7 κλίνες στα χειρουργεία, 3 στο «Ελπίς», 2 στην Παμακκάριστο, 1 στο Ιπποκράτειο, 8 στο «Αλεξάνδρας» προσωρινά στη καρδιολογική μονάδα, 1 στο «Αμαλία Φλέμινγκ», 3 στο Θριάσιο κλπ.

Κοροναϊός: Ποιους γιατρούς επιστρατεύει η κυβέρνηση – Όλα τα κριτήρια

Τα κρεβάτια σε ΜΕΘ γεμίζουν αμέσως
Ακόμα και οι αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ που ανοίγουν, γεμίζουν αμέσως, τονίζει ο κ. Γιαννάκος. Στον «Ερυθρό Σταυρό» άνοιξαν ακόμη 16 κλίνες στη καρδιολογική μονάδα και ΜΑΦ και γίνονται συνεχώς διακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών. Σε λίγες ώρες θα γεμίσουν, αναφέρει.

Στα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικό», καθώς και σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Γιαννάκου υπάρχουν 3 κενές κλίνες ΜΕΘ μόνο στο ΚΑΤ.

Μαρτυρία από την εφημερία πολέμου

«Ήταν εφιαλτική εφημερία για ακόμα μια φορά. Λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό».

Κοροναϊός : Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία με 1.000 εισαγωγές ασθενών σε 48 ώρες – Δυσοίωνες προβλέψεις για 780 διασωληνωμένους

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εφημερία, υπήρξαν 110 εισαγωγές non covid περιστατικών και 65 covid, οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 6-7 διασηλωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ. «Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη. Είδατε τις φωτογραφίες με τα ΕΚΑΒ που γίνονται τρένο για να διακομίσουν περιστατικά. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τέτοια, που οι ασθενείς δεν χωράνε και διακομίζονται σε άλλα, εξήγησε ο καρδιολόγος και αναφέρθηκε στο ζήτημα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών.

Ο Ευαγγελισμός όπως και άλλα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου. Πολλές κλίνες έγιναν covid και άλλαξε ο ρόλος που επιτελούσαν προ της πανδημίας».

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024