Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνημα Αλλαγής : Τα εκλογικά σενάρια και ο πονοκέφαλος των ψηφοδελτίων

Κίνημα Αλλαγής : Τα εκλογικά σενάρια και ο πονοκέφαλος των ψηφοδελτίων

Κάλπες πίσω από το κλίμα πόλωσης των τελευταίων ημερών βλέπουν στο ΚΙΝΑΛ – Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η επιλογή των υποψηφίων ανά περιφέρεια – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα οι «απόντες» της εκλογικής αναμέτρησης του 2019.

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, ως λύση στα δικά τους αδιέξοδα, διαμορφώνουν συνειδητά το πλαίσιο μιας διχαστικής εκλογικής αναμέτρησης». Η ανακοίνωση με την οποία υποδέχθηκε το Κίνημα Αλλαγής τα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη. Η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης οδηγεί τα επιτελικά στελέχη του κόμματος, ακόμη και αυτά που ακόμα διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, στην πεποίθηση ότι οι εκλογές δεν αργούν.

«Είναι αδύνατον να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είναι φανερό ότι στήνεται σκηνικό εκλογών μέσα σε απίστευτο κλίμα πόλωσης και διχασμού. Σε ένα τέτοιο σκηνικό μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες για εμάς, μπορεί να έχουμε και μεγάλα προβλήματα αν το εκλογικό σώμα χορέψει τον χορό της πόλωσης» εκτιμά πολύπειρο στέλεχος του κόμματος.

Κλειδί η πορεία του εμβολιασμού

Πολλά, όπως λέγεται, θα κριθούν από την πορεία του εμβολιασμού. Αν ο κυβερνητικός στόχος για εμβολιασμό, μέχρι το Πάσχα, όλου του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων επιτευχθεί, τότε ο δρόμος προς τις κάλπες θα είναι ανοιχτός.

Μπροστά στο νέο σκηνικό που δημιουργείται είναι εμφανές ότι το κόμμα τίθεται σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού. Η διπλή εκλογική αναμέτρηση, ανεξάρτητα από το πότε θα στηθούν οι κάλπες, είναι ζωτικής σημασίας για το Κίνημα Αλλαγής. Το στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι να μπορέσουν να κινητοποιηθούν και να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις του κόμματος. Το κατά πόσον θα επιτευχθεί το στοίχημα αυτό θα καθρεφτιστεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος, η συγκρότηση των οποίων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη Φώφη Γεννηματά.

Το στοίχημα των ψηφοδελτίων

Οι εκλογικές λίστες αποτέλεσαν την «αχίλλειο πτέρνα» του Κινήματος Αλλαγής στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Η ξαφνική απόφαση της Φώφης Γεννηματά να εξοστρακίσει από τα ψηφοδέλτια του κόμματος τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποδείχθηκε ατυχής. Τα προσδοκώμενα οφέλη ήταν μηδαμινά και το χάσμα που άνοιξε στη βάση της παράταξης χάσκει ακόμη.

Παράλληλα τα ψηφοδέλτια συγκροτήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μέτρα ήδη εκλεγμένων βουλευτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να είναι αποδυναμωμένα, γεγονός που στοίχισε εκλογικά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Δωδεκανήσου. Ο πρώτος σε σταυρούς στις ευρωεκλογές, Γιώργος Νικητιάδης, δεν κατάφερε να χωρέσει, έναν μήνα μετά, στο εθνικό ψηφοδέλτιο. Το Κίνημα Αλλαγής στερήθηκε κρίσιμους ψήφους και έχασε την έδρα στον νομό για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.

Οχι στις ισορροπίες και στις πιέσεις

Αυτή τη φορά το κλίμα είναι διαφορετικό. Οι εισηγήσεις που δέχεται η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι δεν θα πρέπει να κινηθεί στη λογική των ισορροπιών, ούτε να κάνει πίσω στις πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί. Η κυρία Γεννηματά, όπως λέγεται, «πρέπει να βγάλει όλους τους παίκτες στο γήπεδο».

Επισήμως, το κεφάλαιο ψηφοδέλτια δεν έχει ανοίξει. Ομως, στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις και βολιδοσκοπούνται πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ εβδομάδων μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής πήγε να τιναχθεί στον αέρα όταν βουλευτής κατήγγειλε ότι γίνονται διεργασίες συγκρότησης ψηφοδελτίου στον νομό που εκλέγεται πίσω από την πλάτη του!

Δύσκολη εξίσωση λόγω των «απόντων»

Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει μέχρι αυτή την ώρα προχωρήσει σε σχετικές συζητήσεις. Η εξίσωση που έχει να λύσει είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η είσοδος στις λίστες των προβεβλημένων στελεχών του κόμματος που δεν είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες εκλογές καθώς δημιουργούνται  περίπλοκες καταστάσεις στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας  και αυτό προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους στους στενούς συνεργάτες της προέδρου του ΠαΣοΚ.

Αρχίζοντας από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκύπτει θέμα με τον Γιώργο Καμίνη που ήταν επικεφαλής. Το θέμα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Φώφης Γεννηματά αλλά θεωρείται απίθανο ο κ. Καμίνης να τοποθετηθεί ξανά στην ίδια θέση. Ο κ. Καμίνης διακόπτει κάθε σχετική συζήτηση προτού καν αρχίσει. «Δεν είναι επί του παρόντος» λέει με τρόπο κοφτό.  Ωστόσο η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αν ο κ. Καμίνης θελήσει να είναι στα ψηφοδέλτια είναι λογικό να επιλέξει την Α’ Αθήνας. Στην περιφέρεια αυτή το Κίνημα Αλλαγής κατέχει μία έδρα, την οποία κέρδισε την τελευταία στιγμή και την κατέχει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Στην επερχόμενη αναμέτρηση την έδρα αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα θελήσει να τη διεκδικήσει και ένας άλλος απών των προηγούμενων εκλογών, ο Παύλος Γερουλάνος. Ο συνωστισμός στην Α’ Αθήνας, στην οποία είναι υποψήφια και άλλα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος όπως η Ζέφη Δημαδάμα και ο Σπύρος Καρανικόλας, θα γίνει αφόρητος αν επιλέξει να πολιτευθεί σε αυτήν ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» της Φώφης Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τρεις επιλογές για Ανδρουλάκη

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωβουλή και να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Η επιλογή της Α’ Αθήνας είναι μία από τις τρεις επιλογές του κ. Ανδρουλάκη. Η δεύτερη είναι να είναι υποψήφιος στη γενέτειρά του, το Ηράκλειο. Αυτό όμως θα σημάνει ότι η Φώφη Γεννηματά θέτει εν αμφιβόλω την επανεκλογή του Βασίλη Κεγκέρογλου, βασικού υποστηρικτή και συνεργάτη της. Η τρίτη είναι ο βόρειος τομέας των Αθηνών. Εκεί, όπως λέγεται, αν οι εκλογές γίνουν χωρίς να έχει προηγηθεί η εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία, θα έχουμε «έναν πρόωρο τελικό». Δύο πρόσωπα που έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα συγκρουστούν με τρόπαιο τη μία έδρα που κερδίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Συνωστισμός στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών

Μεγάλος συνωστισμός, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει και στον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας. Στην περιφέρεια αυτή είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος ένας ακόμα απών των προηγούμενων εκλογών, ο Παύλος Χρηστίδης. Για τους γνωρίζοντες, στις εκλογές του 2019 ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ήταν έτοιμος να πολιτευθεί στον δυτικό τομέα, αλλά τελευταία στιγμή η απόφαση άλλαξε. Η παρουσία του κ. Χρηστίδη αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό για την έδρα την οποία κέρδισε ύστερα από μάχη με τον Μιχάλη Καρχιμάκη η Νάντια Γιαννακοπούλου. Αν ο κ. Χρηστίδης δεν είναι υποψήφιος στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών, θα διεκδικήσει την έδρα της Αργολίδας.
Πιο ξεκάθαρα φαίνεται να είναι τα πράγματα για τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, που στις εκλογές του 2019 ήταν στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και βρίσκεται και αυτός σε αναζήτηση εκλογικής περιφέρειας. Ολα δείχνουν ότι ο κ. Χριστοδουλάκης θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024