Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ινστιτούτο που παράγει μεταρρυθμίσεις

Το ινστιτούτο που παράγει μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος του ΙΤΑ και δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος μίλησε στο in.gr

Αν το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αναζητούσε την πηγή προέλευσης του θα την εντόπιζε στη Χαριλάου Τρικούπη 6-10. Εκεί που επιχειρεί το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.), φορέας με πολιτική κι επιστημονική σύνθεση, για να καλύψει το κενό που η ίδια η Αυτοδιοίκηση εντόπιζε -με αυξανόμενη ένταση- τα τελευταία χρόνια: την ανάγκη της μελέτης και επιστημονικής προσέγγισης και τεκμηρίωσης των ζητημάτων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Εκεί όπου διασφαλίζεται η πολιτική και επιστημονική όσμωση στην προσέγγιση των θεμάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος του ΙΤΑ Ηλίας Αποστολόπουλος κατέχοντας μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων αλλά και μακρά εμπειρία ως δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, συγκεντρώνει τα στοιχεία που η αυτοδιοίκηση χρειάζεται: διοικητικές ικανότητες με αναπτυξιακή συνείδηση, βιωματική γνώση και ακαδημαϊκή-θεωρητική κατάρτιση. Φιλοδοξεί το ΙΤΑ υπό την καθοδήγηση του να αναλάβει όσες πρωτοβουλίες απαιτούνται  σε συνεργασία με το επιστημονικό συμβούλιο και το διοικητικό δυναμικό για να μετατραπεί η αυτοδιοίκηση σε πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Κύριε Αποστολόπουλε, ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θητεία έναν χρόνο τώρα, πείτε μας λίγα λόγια για τον ρόλο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους στόχους του.

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) είναι φορέας με πολιτική και επιστημονική σύνθεση, με στόχο να καλύψει το κενό που η ίδια η Αυτοδιοίκηση εντοπίζει -με αυξανόμενη ένταση- τα τελευταία χρόνια: την ανάγκη της μελέτης και επιστημονικής προσέγγισης και τεκμηρίωσης των ζητημάτων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Κύριος στόχος του είναι να λειτουργήσει ως ένα διαχρονικό εργαλείο της Αυτοδιοίκησης για την παραγωγή των βασικών πολιτικών της, μέσα από τη σύνθεση και την αξιοποίηση της γνώσης των Ειδικών, Πανεπιστημιακών, Επιστημόνων, Ερευνητών και της πολύτιμης και συσσωρευμένης εμπειρίας των Αιρετών που έχουν υπηρετήσει τον θεσμό και μπορούν να βλέπουν τα πράγματα ή να εντοπίζουν παραμέτρους από μια διαφορετική -από αυτή της αυστηρά ακαδημαϊκής προσέγγισης- οπτική.

Μόλις μας αναφέρατε και τη δομή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ναι, η δομή του Ινστιτούτου όσον αφορά στο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελείται αποκλειστικά από Αιρετούς και πρόσωπα καταξιωμένα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και αντίστοιχα το Επιστημονικό        Συμβούλιο απαρτίζεται από έγκριτους Επιστήμονες. Στόχος όλων είναι να διασφαλίζουν την πολιτική και επιστημονική αλληλεπίδραση στην προσέγγιση των θεμάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι μελέτες που παρουσιάζει κατά καιρούς το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΤΑ. Θέλετε να μας πείτε σχετικά με τις συγκεκριμένες εκπονήσεις;

Αξιοποιούμε τις γνώσεις των αξιόλογων Επιστημόνων, οι οποίοι αποτυπώνουν στις μελέτες τους πρακτικές που στόχο έχουν τη βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, οι στρατηγικοί στόχοι των Δήμων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 είναι οι εξής:

-να καταστούν εταίροι του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

-να αναβαθμίσουν τη διοικητική τους ικανότητα στην ωρίμανση και διαχείριση έργων.

-να αξιοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος των διατιθέμενων πόρων.

-και να συμμετέχουν σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Μπορείτε να μας δηλώσετε την πιο καίρια παρέμβαση ιστορικά του Ινστιτούτου στην πραγματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης», με το οποίο μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας το 2011 και επανακαθορίστηκαν τα όρια των αυτοδιοικητικών μονάδων (ΟΤΑ) και ο τρόπος εκλογής των οργάνων, καθώς και οι αρμοδιότητές τους.

Όσον αφορά στην πανδημία λόγω του Covid-19 που ταλανίζει και την χώρα μας, το ΙΤΑ ποιες ενέργειες έχει κάνει για να είναι δίπλα στον πολίτη έμπρακτα;

Σε αυτήν τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε, ώστε οι Δήμοι, που αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, να συνεχίσουν να προστατεύουν τους πολίτες και κυρίως αυτούς που εντάσσονται στο φάσμα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά παράλληλα να κάνουν και τα έργα που έχουν προγραμματιστεί.

 

Αναφέρετέ μας κάποιο κύριο σημείο αναφοράς του τελευταίου χρόνου από τις δράσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, στο οποίο είστε μέλος.

Σημαντικότατη ήταν η δημιουργία της δράσης «Συμμαχία Ευθύνης και Αλληλεγγύης», η οποία σε συνεργασία με τους Δήμους ενεργοποίησε τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα να προσφέρουν μέσα, αγαθά και υπηρεσίες σε κάθε τοπική κοινωνία που δοκιμάστηκε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στηρίξαμε κοινωνικά παντοπωλεία, στηρίξαμε ευπαθείς ομάδες, στηρίξαμε όλους τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε ανάγκη.

Ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ποιο είναι το όραμά σας; Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τις δύο θέσεις ευθύνης που κατέχετε;

Κύριο μέλημά μου είναι με οδηγό το έργο των προηγούμενων διοικήσεων και αξιοποιώντας το Επιστημονικό Προσωπικό να δουλέψουμε με σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από ένα σύγχρονο και παραγωγικό μοντέλο λειτουργίας των Δήμων. Η ΚΕΔΕ και το ΙΤΑ είναι η φωνή όλων των Δήμων της Ελλάδας και προτεραιότητά μου είναι οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024