Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοιμάστε με ανοιχτή τηλεόραση; Για αυτούς του λόγους πρέπει να το σταματήσετε αμέσως

Κοιμάστε με ανοιχτή τηλεόραση; Για αυτούς του λόγους πρέπει να το σταματήσετε αμέσως

Μπορεί να μοιάζει κάτι αθώο, ωστόσο κρύβει κινδύνους για την υγεία

Ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση είναι κάτι που το συνηθίζουμε οι περισσότεροι. Μετά από μια κουραστική μέρα ο ύπνος στον καναπέ μπροστά στη τηλεόραση μπορεί να μοιάζει χαλαρωτικός.

Ακόμα πολλοί επιλέγουν να ανοίγουν την τηλεόραση για να κοιμηθούν καθώς το έχουν συνηθίσει τόσο πολύ που δεν μπορούν να χαλαρώσουν με άλλο τρόπο.

Κι όμως κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, κάτι αρνητικό γίνεται στον οργανισμό σου. Κι αυτό γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η συνήθεια επιδρά αρνητικά στη διάθεσή σου κι ας μην το καταλαβαίνεις. Πού οφείλεται αυτό; Στο φως που εκπέμπει η τηλεόραση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία σου.

Ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να κοιμάται στο σκοτάδι. Κάθε φορά που ανατέλλει ο ήλιος, οι υποδοχείς φωτός στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού, μας λένε να ξυπνήσουμε αναστέλλοντας την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που μας κάνει να κοιμόμαστε.

Αυτό σημαίνει ότι όταν κοιμάσαι μπροστά από μια φωτεινή οθόνη τηλεόρασης έχεις πολλές πιθανότητες να αποτρέψεις τον εαυτό σου απ’ το να κοιμηθεί βαθιά. Την επόμενη φορά ξανασκέψου το.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε συμβουλές για έναν καλό ύπνο που σταχυολόγησε ο Guardian και παρουσιάζει η lifo.gr

Κανονικότητα

Προσπαθήστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το αν είναι  μια καθημερινή ή Σαββατοκύριακο, ή πόσο καλά κοιμηθήκατε το περασμένο βράδυ. Αυτό δίνει σήμα στο σώμα σας για το ποια είναι η κανονική ώρα για ύπνο και πότε ‘να είστε ξύπνιοι. Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν ξυπνητήρι για να ξυπνήσουν, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε χρήσιμο και ένα ξυπνητήρι για ύπνο.

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι βοηθά αρκετά το να φοράνε τα ρούχα του ύπνου και να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.   Για όσους αγωνίζονται να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι, πρέπει να αποφεύγεται η σιέστα την ημέρα.

Οι σύντομοι ύπνοι μπορούν να εκτονώσουν την υγιή υπνηλία που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην αισθάνεστε υπνηλία τη νύχτα με αποτέλεσμα την επιδείνωση των νυχτερινών δυσκολιών ύπνου.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας πρέπει να πέσει για να κοιμηθούμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάντα είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί κανείς σε ένα δωμάτιο που είναι πολύ κρύο από ένα που είναι πολύ ζεστό.   Κρατήστε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας δροσερή το βράδυ. Λίγο πάνω από 17 βαθμούς θεωρείται η ιδανική για τους περισσότερους ανθρώπους.

Όχι ξύπνιος στο κρεβάτι

Μη μένετε στο κρεβάτι ξύπνιοι για ώρα – όχι περισσότερο από 25 λεπτά. Διαφορετικά, ο εγκέφαλός σας μαθαίνει σταδιακά ότι το κρεβάτι σημαίνει ξύπνιος.   Αντ’ αυτού, σηκωθείτε και διαβάστε ένα βιβλίο με χαμηλό φως σε ένα διαφορετικό δωμάτιο (ή διαφορετικό μέρος του δωματίου).   Επιστρέψτε στο κρεβάτι μόνο όταν σας πιάσει και πάλι υπνηλία. Με αυτό τον τρόπο, ο εγκέφαλός σας ξαναδίνει τη συσχέτιση του ύπνου με το κρεβάτι.

Τσάι, καφές, αλκοόλ

Η επιστήμη εγγυάται πως πρέπει να αποφύγετε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι και να μείνετε μακριά από το αλκοόλ το βράδυ. Και τα δύο επηρεάζουν τον ύπνο με διαφορετικό τρόπο.   Η καφεΐνη, καθώς και αρκετοί τύποι τσαγιού, τα ενεργειακά ποτά και μαύρη σοκολάτα, είναι διεγερτικοί παράγοντες. Η καφεΐνη μπορεί να σας δυσκολέψει στο να κοιμηθείτε, σας εμποδίζει να φτάσετε στον βαθύτερο ύπνο και να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί.

Το αλκοόλ, αντίθετα, είναι ηρεμιστικό. Ωστόσο, η καταστολή δεν σημαίνει καλός ύπνος.   Το αλκοόλ δεν προκαλεί φυσιολογικό βαθύ ύπνο. Ένα βραδινό ποτό θα σας κάνει να ξυπνήσετε πολλές φορές τη νύχτα και την επόμενη μέρα δεν θα νιώθετε ξεκούραστοι. Τέλος, το αλκοόλ είναι ένας ισχυρός αναστολέας του ύπνου REM, του λεγόμενου «ύπνου των ονείρων» ο οποίος είναι κρίσιμος για πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024