Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακάρ : Οι παράλογες αξιώσεις της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο κλιμακώνουν την ένταση

Ακάρ : Οι παράλογες αξιώσεις της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο κλιμακώνουν την ένταση

Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα προβλήματα να λυθούν με διάλογο

Νέο κατηγορώ κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε εκδήλωση για την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειες στην ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες, δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά αρνητικών δηλώσεων, ενεργειών και απειλών. Οι ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα με σκοπό την πρόκληση, ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συμφωνιών, το άνοιγμα αυτών των νησιών σε ξένα πολεμικά πλοία, οι αβάσιμοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ισχυρισμοί περί υφαλοκρηπίδας και οι παράλογες αξιώσεις της στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο κλιμακώνουν την ένταση.

Οι προκλητικές ενέργειες και η απειλητική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ένα τέτοιο ύφος δεν συμβάλλει επ’ ουδενί στην επίλυση των προβλημάτων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα καταλήξουν πουθενά», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναρωτήθηκε εναντίον ποιου εξοπλίζει η Ελλάδα τα νησιά, τα οποία -σύμφωνα με τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων, όπως είπε- πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο καμία χώρα με 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. εναέριο χώρο.

Για το Καστελόριζο

Αναφέρθηκε επίσης και στο Καστελόριζο, υποστηρίζοντας ότι η απαίτηση της Ελλάδας για ένα τόσο μικρό νησί να διαθέτει ΑΟΖ δεν προβλέπεται από κανένα διεθνές δίκαιο.

Χαρακτήρισε μάταιη την προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας κι ότι αυτός που θα ζημιωθεί κυρίως θα είναι η τσέπη του ελληνικού λαού.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να τα βρει με την Τουρκία, αλλά αντιθέτως ανάγει τα διμερή προβλήματα σε τουρκο-ευρωπαϊκά και τουρκο-αμερικανικά προβλήματα. Κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε ηθική, όπως είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο μπορούν να λυθούν με διάλογο και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτό, μέσω των διερευνητικών επαφών και των συνομιλιών σε στρατιωτικό επίπεδο.

Χείρα προς ΗΠΑ

Ο Χουλουσί Ακάρ έτεινε παράλληλα ξανά χέρι… συνεργασίας προς τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη γι’ αυτό.

«Οι ΗΠΑ αντί να συνεργάζονται με το YPG που είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, πρέπει να συνεργάζονται με την Τουρκία που είναι εδώ και περίπου 70 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχός τους. Είμαστε έτοιμοι για αυτό και αυτό είναι το σωστό», υποστήριξε.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024